Toksoplazmozė

Vilniaus centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

– Toksoplazmozė – lėtinė infekcinė liga, sukelianti nervų sistemos, kepenų, blužnies ir dažnai skeleto raumenų pažeidimus. Ligą sukelia mikroorganizmai toksoplazmos, kurie gali daugintis tik kitų gyvų organizmų ląstelėse.

Į mūsų aplinką šie parazitai patenka tik su katės išmatomis ir ilgai išlieka gyvybingi. Iš kačių užterštos aplinkos gali užsikrėsti įvairūs naminiai gyvuliai, paukščiai. Žmogus gali užsikrėsti nuo nešvarių rankų, valgydamas neplautas daržoves ar vaisius, gerdamas užterštą vandenį.

Tačiau bene dažniausiai užsikrečiama valgant termiškai nepakankamai apdorotą gyvulių ar paukščių mėsą, kurioje būna toksoplazmų cistų. Šitaip šie parazitai patenka į žmogaus virškinamąjį traktą, o iš čia prasiskverbia į kraują. Su juo toksoplazmos nukeliauja į įvairius organus. Parazitas ardo ląsteles ir apykaitos produktais nuodija organizmą. Jei moteris tuo metu nėščia, pro placentą parazitų gali pakliūti ir į vaisių, kurio pažeidimo sunkumas priklauso nuo nėštumo laiko ir kada įvyko užsikrėtimas. Didžiausias pavojus kyla užsikrėtus nėštumo pradžioje, nes galimas savaiminis persileidimas ar kitos komplikacijos.

Toksoplazmozė pasireiškia akies dugno pakitimais, bendru negalavimu, prasidėjusia gelta, karščiavimu, atsiradusiu raumenų skausmu ir pan.

Toksoplazmozė nustatoma tiriant mikroskopu kraują, smegenų skystį, limfmazgų bei vaisiaus dangalų audinius, o gydymą skiria tik gydytojas.

Nors užsikrėtusių žmonių yra nemažai, ne visi suserga toksoplazmoze, nes prieš toksoplazmas žmogaus organizmas gamina antikūnus. Be to, iš žmogaus organizmo toksoplazmos į aplinką nepatenka ir jis negali užkrėsti aplinkinių.

Norint išvengti šios ligos:

  • svarbi rankų higiena – jas būtina plauti kiekvieną kartą parėjus iš lauko, prieš sėdant valgyti ir ypač pabendravus su naminiais gyvūnais,
  • gyvenamose patalpose nelaikykite katėms tuštintis skirtos dėžės su smėliu,
  • nevalgykite termiškai neapdorotos mėsos, neragaukite žalio faršo ar pusžalių mėsos gaminių – nepavojinga tik virta, troškinta ir gerai iškepta mėsa.