Tikėk Kalėdų seneliu

Jeigu neįsivaizduoji, kur gyvena Kalėdų Senis, kas jam gamina valgyti, skalbia drabužius ir renka trupinius iš žilos barzdos – ir nesistenk sužinoti. Tegul tai lieka amžina paslaptis. Kaip neuždarytos durys į vaikystę. Arba paliktas praviras langas į neapčiuopiamą, bet tikresnę už tikrą, pasaulio, kuriame egzistuoja stebuklai, svajonę.

Kalėdų Senis žino

Suaugęs laikas negraudina fantazijomis, kokių dovanų Kalėdų Senio reikia paprašyti Kalėdoms. Paprasčiau viską išdėstyti sutuoktiniui – su viltimi, kad jis norės tavo norus įgyvendinti. Dažniausiai įvyksta taip – lauki vieno, gauni du. Bet ne tuos, kurių norėjai.

Lygiai taip pat ir su vaikų svajonėmis. Jų neracionalius norus turėti dar vieną žaislinį sunkvežimį, „užplastmasinantį“ pusę kambario racionaliai pakeičiant labai reikalingais žieminiais batais ir simboline saldainių porcija. Visada galima paguosti, kad Kalėdų Senelis geriau žino, ko tau, vaikeli, reikia…

O tu dar nežinai, ką gausi dovanų šioms Kalėdoms. Bet žinai, kad Kalėdų seniai egzistuoja tik kaip šventes organizuojančių agentūrų inventorius. O Kalėdų senio kostiumas kainuoja 100 – 180 Lt. Plius PVM.

Dar girdėjai, kad Vokietijos bedarbiams nusimato neblogos Kalėdos. Mat šalies valdžia juos visus surinko į vieną gražų būrį ir nutarė švenčių laikotarpiui duoti jiems darbo – pabūti Kalėdų Seniais. Visa armija bedarbių raudonomis kepuraitėmis, sintetinėmis baltomis barzdomis. Visai kaip tikri. Bet pats tikriausias – liūdesys ir netikrumas, šmėžuojantis jų akyse. Nes jie visi žino – šventės greitai prabėgs, kontraktas baigsis ir vėl nebus darbo.

Kalėdų stebuklo tikimybių teorija

Bet yra realus šansas parašyti internetinį laišką Kalėdų Seneliui ir išdėstyti jam savo svajones, norus ir lūkesčius.O gal po mistiniu Kalėdų Senio Websaitu slepiasi linksmų plaučių milijardierius Bill‘as Gates‘as, ir dalina pasauliui Gėrį. Ir karts nuo karto išpildo vieną kitą gražiau išdėstytą svajonę….Taigi, šansų turi, jei moki gerai rašyti.

O jeigu dar sugebi rašyti ranka – gali pasielgti senoviškai ir išsiųsti senovišką laišką, apklijuotą pašto ženklais ir išpieštą lietuviškomis snaigėmis.

Tiesiai į Kalėdų Senio trobelę. Visiškai neinternetiniu adresu:

Santa Claus, Santa Claus Village, FIN-96930 Arctic Circle, Finland.

Kažkur matytas, kažkur girdėtas…

Vikipedija žino viską: Kalėdų Senelis gyvena Suomijoje, valgo pyragus su mėsos įdaru ir vargo nemato. Bet šiaip – Kalėdų Senelis yra tik Kalėdų personažas, naudojamas paaiškinti vaikams, iš kur jie gauna kalėdines dovanas.

O vaikus glumina tėvelių laikrodžiai ant Kalėdų Senelio riešo. Arba kažkur matyti batai, nuolat nukreipiantys dėmesį nuo kažkur girdėto balso… Dar juos glumina keistos dovanos. Tos, kurios, Kalėdų Senelio nuomone, reikalingesnės už jų išsvajotas ir laiškuose aprašytas.

Ir kai vaikas purto galvelę, paklaustas ar tiki Kalėdų Seneliais, puolame įrodinėti, kad jis vajė kaip klysta. Ir kad jeigu netikės, negaus dovanų. Arba negaus dovanų, jeigu nebus geras.

Amžinai gyvas…

Mary T.Hawkins, Australijos psichologų asociacijos narė, rašė, kad net ir nusivylus stebuklais, labai naudinga vėl iš naujo jais patikėti. Įsitraukus į žaidimą, kur kas lengviau teisingai suvokti tikėjimo stebuklais esmę – tikėdami stebuklais, mes tampame laimingesni ir geresni.

Vaikai geriausiai įsisavina pasaulio tiesas žaisdami. Tik suaugusiųjų ir vaikų žaidimai skiriasi. Vaikus sunkiau nuvilti. Vaikai lengviau patiki stebuklais. Suaugusieji lengviau tuos stebuklus kuria ir žaisdami atranda amžinai gyvą Kalėdų Senelį – kiekviename iš mūsų… Nuo naiviai išpūtusio akutes darželinuko, deklamuojančio eilėraštį Kalėdinio karnavalo metu, nuo bedarbio, įsidarbinusio Kalėdų Seneliu, – iki Bill‘o Gates‘o, kuriam viskas labai gerai.

Labai lengva daryti gėrį, kai viskas labai gerai. Kur kas sunkiau – kai viskas labai blogai.Tada labai lengva užmušti svajonę ir labai sunku pasielgti neracionaliai. Bet įmanoma – laužant principus ir apgyvendinant Kalėdų Senelį savo širdyje. Kokiu vardu jį bevadintum – Šventu Mikalojum, Santa Clausu, Weinachtsmanu, Juoluppuki, Julemanden ar tiesiog Seniu Šalčiu – Diedo Morozo giminaičiu.