Teisė būti laimingu

„Laimės kūdikis“ – girdžiu man troleibuse iš kairės pusės šnibžda moteriškas balsas. „Įsivaizduok, niekad nedirbęs „juodo darbo“ ir rado iš karto pagal specialybę “.

Tokiais atvejais tikrai pradedi galvoti, kad kai kuriems žmonėms gyvenime sekasi. Pavyzdžiui tiems, kurie visą gyvenimą gali tiesiog rinktis. Pradedant nuo to, ar eiti į privačią, gimnaziją, ar į paprastą mokyklą. Kur stoti, dirbti/nedirbti ir t.t. tokį pasirinkimą dažnais sąlygoja socialinis vaidmuo, klasė, dar kitaip – pinigų ir pažįstamų kiekis.

Kas priklauso nuo mūsų individualių gebėjimų?- noro, ryžto, motyvacijos – sunku pasakyti, nes kartais tu jos tiesiog neturi, arba ją praleidi būdamas ne tas „laimės kūdikis“, kuris atsiranda laiku ir vietoje. Taip norisi pabūti kartais kito kailyje, to, kuriam pavydi, kurio padėties trokšti. Tačiau atsidūręs labai panašioje situacijoje nustembi supratęs, kad to tau negana ir toli gražu tai ne tas apie ką svajoji. Apsidairęs pajunti, kad tu esi ne ten, nors daugelis to, ką tu turi nori ir tai tampa vertybe. Vertybę sudaryta iš saujos materialinių gėrybių, prestižo ir išaukštintų pozicijų.

„Niekur nedirbu šiuo metu“- toks sakinys girdimas vis dažniau ir niekas tuo nesistebi. Jis prašosi paguodos, susidedančios būtinai su žodžiu Krizė, ar nuteikimo, kad viskas bus gerai Tuo tarpu nebandyk garsiai ištarti – „AŠ LAIMINGAS“. Šie žodžiai krizės metu yra neleistini, kaip ir optimistiškas požiūris į gyvenimą. O jeigu iš tiesų jautiesi laimingas, ar gali viešai džiaugtis, kai aplinkiniai jaučiasi nelaimingi, paliegę ir nukamuoti savo bėdų ir priespaudos?

Kiti galvoja, kad jie tikri „laimės kūdikiai“, nes spėjo laiko pabėgti iš Lietuvos, rasti ten gerai apmokamus darbus, susikurti šeimas. Kiti save vadina „laimės kūdikiais“, nes spėjo išeiti laiku į motinystės atostogas, nusipirkti su akcija kramtomos gumos ir apsilankyti “Yomayo” dienose. O treti jaučia, kad yra tikri laimės kūdikiai, nes gali įkvėpti tyro pušų kvapo ir neskubant panardinti basas kojas į šaltas, putotas jūros bangas.

Ilona Ginaitytė

Comments are closed.