Slaptažodžiai

Vis dažniau ir dažniau tenka naudotis kompiuterinėmis technologijomis – elektroninė bankininkystė, pažinčių svetainės, elektroninis paštas, įmonių duomenys serveriuose… Visur reikalingi vartotojo prisijungimo duomenys, kurie užtikrina saugumą. Bet dažnai galvodami apie slaptažodį labiau akcentuojame ne tai, koks jis turėtų būti, kad niekas jo neatspėtų, o tai, kokį slaptažodį aš atsiminsiu.

Slaptažodžiai ir saugumas

Duomenų saugumo konsultacijas teikianti bendrovė „Imperva“ pranešė išanalizavusi beveik 32 milijonus slaptažodžių, kurie buvo atskleisti įsilaužus į „Rock You“ svetainę.

Praėjusių metų gruodį vienas įsilaužėlis prasibrovė į šios bendrovės duomenų bazę ir perėmė apie 32 milijonus neužšifruotų portalo vartotojų prisijungimo vardų ir slaptažodžių.

Juos išnagrinėję „Imperva“ ekspertai sudarė 10 dažniausiai naudotų slaptažodžių sąrašą, kurių kiti interneto vartotojai dėl nepakankamo saugumo turėtų vengti.

Pasak bendrovės techninio direktoriaus Amichaiaus Shulmano, kiekvienas turėtų žinoti, kad, pasirinkus nesaugius prieigos prie savo interneto paslaugų paskyrų slaptažodžius, rizikuojama tapti automatizuotų įsilaužimų taikiniu. Tokiu atveju įsilaužėlis minimaliomis pastangomis kas sekundę gauna prieigą prie vienos silpnai apsaugotos paskyros.

Pasak jo, „silpnų“ slaptažodžių problema egzistuoja jau daugiau nei 20 metų, ir per šį laiką mažai kas pasikeitė: žmonės nevertina jų rimtai, nes negalvoja apie galimas jų atspėjimo pasekmes.

Štai pačių nesaugiausių ir populiariausių „Rock You“ svetainės vartotojų paskyrų slaptažodžių dešimtukas.

1. 123456

2. 12345

3. 123456789

4. Password

5. iloveyou

6. princess

7. rockyou

8. 1234567

9. 12345678

10. abc123

 

Comments are closed.