Savarankiškas vaikas

Ką tik gimę kūdikiai visai bejėgiai. Jie teturi vieną įstabų gebėjimą – mokytis ir prisitaikyti prie pasaulio, į kurį atėjo. Tačiau sulig kiekviena diena mažylių savarankiškumas didėja. Pojūtis, kad ką nors jau gali atlikti pats, be niekieno pagalbos, tarsi išaugina sparnus. Tiesa, kad šie sparnai išties įkvėptų sklandžiam skrydžiui per gyvenimą, tėvai turėtų tą savarankiškumą skatinti ir puoselėti. O tai daroma pasitelkus į pagalbą paprastus kasdienius veiksmus ir įgūdžius:

  • Kai vaikas pradeda valgyti kietą maistą, kuo anksčiau leiskite jam pačiam imti jį pirštais ar kabinti šaukštu. Nesvarbu, kad stalas ir grindys netrukus atrodys kaip mūšio laukas – juk turite pašluosčių, šluotą ir dulkių siurblį!
  • Kuo anksčiau parodykite vaikui, kaip galima piešti delnais, pirštais. Mažieji tiesiog dievina sukurti kažką iš „nieko“.
  • Būti pačiam sau stilistu – vertinga patirtis. Net jei mažylio išsirinkti rūbai jums ir nepatiks, jis turi turėti galimybę. Tiesa, ir nepersistenkite: leiskite rinktis ne iš visos spintos, o iš keleto jūsų siūlomų variantų. Ir, žinoma, paraginkite apsirengti patį, be jūsų pagalbos.
  • Padėti virtuvėje – ne darbas, o malonumas. Kai tik vaikas bus pajėgus atlikti tam tikras mažas užduotis – tučtuojau leiskite jam prisidėti prie maisto gaminimo. Reikia suplakti kiaušinį? Įberti miltų? O gal pamaišyti salotų užpilą? Tokius veiksmus, jūsų prižiūrimi, gali atlikti net patys mažiausieji. Taigi pasinaudokite geranoriškais pagalbininkais. Nė nepastebėsite, kaip praskries keletas metų ir jis jau pats savarankiškai ims ir paruoš jums ištaigingus pietus.
  • Leiskite „paskaityti“ prieš naktį. Dauguma tėvų vaikams prieš naktį paskaito knygelę, tada palinki labos nakties ir išeina. O kas, jei mažylį dar valandėlei paliktumėte vieną lovoje su knyga, neišjungę šviesos? Jis galėtų pats pavartyti, dar kartą peržvelgti paveikslėlius. Juk tai – jau pirmieji susidomėjimo knyga ir savarankiško skaitymo daigai!
  • Dėlionių vilionės. Dėlionė – ne tik paprastas žaidimas. Tai ir fantastiška treniruotė, kaip reikia spręsti problemas. O kai vaikas pagaliau pats savarankiškai sudėlios pirmąjį paveikslėlį, pasitikėjimas savo jėgomis šoktelės kelis kartus!
  • Užregistruokite bibliotekos kortelę vaiko vardu. Imdamas knygeles „pats“ mažylis jausis labiau už jas atsakingas, o kartu ir suaugęs – juk viskas rašoma jam ir nereikia naudotis mamos paslaugomis.
  • Kaip tik bus galima, suteikite jam nedidelių pareigų: susitvarkyti savo kambarį, suplauti indus iš kurių jis valgė ar išnešti šiukšles. Ir būtinai stebėkite, ar atžalėlė tinkamai jas atlieka. Taip ugdysite atsakomybės už savo aplinką bei gebėjimo ją organizuoti įgūdžius.