Saugokime gamtą

2006 metais Londone atsidarė “Unpacked grocery” – nesupakuotų prekių parduotuvė. Čia galima įsigyti maisto prekių, pradedant riešutais, džiovintais vaisiais bei uogomis, ir baigiant sveriamu cukrumi, kruopomis ar netgi sriubos mišiniu. Taip pat į savo indus galite prisipilti jums patinkančio aliejaus ar ekologiško alaus, atsipjauti sūrio. Net indų ploviklio ar skalbimo priemonių galite prisipilti tiek, kiek jums reikia.

“Unpacked grocery” neparduoda produktų, kuriems kenkia sąlytis su oru, kurie turi būti hermetiškai supakuoti. Tačiau visą kitą reikiamą įvairovę produktų čia galima rasti. Ir niekas nepakuojama! Net įmonės tinklapis nesupakuotas į gražų dizainą!

Kaip visa tai veikia?

1. Neužmirštate atsinešti savo maišelių ar indų iš namų. 2. Ateinate į “Unpacked” ir pasakote: “Hello”. 3. Išsirenkate produktą ir reikiamą jo kiekį. 4. Įsidedate į savo pakuotes (jei užmiršote atsinešti, tai parduotuvėje yra daugkartinio naudojimo indų ir pakuočių) 5. Kai sunaudosite produktą, tiesiog grįžkite su ta pačia tara ir vėl prisipilkite.

Kodėl atsisakoma pakuočių?

Kaina. Pakuotė kainuoja. Ją reikia pagaminti, atvežti, supakuoti į ją produktus, vėliau išmetant pakuotę reikia mokėti už jos likvidavimą… Už visa tai nereikia mokėti “Unpacked” parduotuvėje.

Švaistymas. Pakavimas yra resursų švaistymas pradedant pakuočių gamyba, baigiant transportavimu ir atsikratymu.

Tarša. Pakuotės teršia. Teršia ne tik jų gamyba, bet ir atsikratymas. Abu atliekų atsikratymo būdai – laidojimas sąvartynuose ir atliekų deginimas – yra taršūs procesai. O kaip su perdirbimu? Perdirbama tik dalis pakuočių. Be to ir pats perdirbimo procesas yra taršus. Geresnė išeitis yra panaudoti pakuotę antrą kartą, nei ją perdirbti.

2008 metais “Unpacked” gavo Observerio “Ethical Awards” apdovanojimą.