Kaip elgtis su pykčiu?

Kaip turi elgtis žmogus, kad užsitarnautų padoraus ir išauklėto piliečio vardą? Vyrauja nuomonė, kad toks asmuo niekada nekelia balso, elgiasi itin ramiai, taktiškai ir paslaugiai. Jis tarsi privalo būti kaip pinigėlis – visiems malonus.

Kur veda įsišaknijęs santūrumas?

Kantrybė ir santūrumas giliai įsišaknijo kaip esminės gero elgesio taisyklės. Tačiau susikaupusios neigiamos emocijos gali sprogti kaip burbulas, o to visai nesinori.

Juk jei laikome savyje nepasitenkinimą, skriaudžiame save, o jeigu išliejam pyktį aplinkiniams, nukenčia jų nuotaika. Jeigu iš prigimties esate audringas žmogus, jeigu jūsų emocijos visada liejasi stipria lavina, bet nenorite, kad aplinkiniai dėl to kentėtų, galite iš anksto apie tai perspėti. Bet reikia nepamiršti, kad šalia gali būti jautrių žmonių, kurie blogų emocijų proveržio tiesiog nepakelia.

Psichologai pataria:

  • Paprasčiausias kelias – kontroliuoti pyktį ir visose sunkiose situacijose elgtis labai nuoširdžiai, atvirai kalbėti apie tai, ką iš tikrųjų jaučiame.
  • Svarbiausia, nepulti pašnekovo, nes puolamoji intonacija užgauna.

Jeigu esate aukštesnio statuso, nei pašnekovas, turėtumėte numanyti, kad nuo jūsų priklausomiems asmenims gali būti sunku reikšti savo nuomonę. Kad problemos būtų pastebėtos laiku ir išspręstos, kvieskite vaiką, sutuoktinį, pavaldinį atviram pokalbiui, o ne “ant kilimėlio”.

Verta prisiminti:

  • Iš anksto ramioje aplinkoje išsakykite savo nuomonę jums rūpimais klausimais – nelaukite, kol susikaupusios nuoskaudos, išves jus iš pusiausvyros.
  • Jeigu jaučiate artėjant įsiūčio priepuolį, atsiskirkite nuo visų, suplėšykite šūsnį laikraščių, o pykčiui atlėgus, pagalvokite, kuo būtent esate nepatenkinti ir kaip galima problemą išspręsti.

Agresija, nukreipta prieš jus

Jei susiduriate su agresija, nukreipta į jus: neimkite aplinkinių pykčio giliai į širdį, nes pašnekovas gali pykti ne ant jūsų, o ant susiklosčiusios situacijos.

Psichologų manymu, aiškinantis santykius, pyktis paprastai rodo, kad žmogus padarė viską, kad problemą išspręstų, bet niekas nepasikeitė. O sukeltas skandalas – tai kraštutinė ir paskutinė problemos sprendimo priemonė. Jeigu ji neišsprendžiama ir barnių metu, žmonės arba išsiskiria, arba lieka kartu ir mėgaujasi abipuse isterija.

Jeigu jūsų pašnekovas turi manierą kiekvieną informaciją pateikti itin audringai, nebandykite jo perauklėti, susitelkite ties informacijos turiniu, o ne ties tuo, kaip jis ją pateikia.

Jeigu manote, kad agresyvi partnerio maniera jus skaudina, žemina kaip asmenybę, palikite jį ir ieškokite kito.