Salieras

Salieras – prieskoninė daržovė, mūsų virtuvėje turinti tvirtas pozicijas.

Saliero naudingųjų savybių daugybė: pasirodo, ši daržovė stabdo senėjimo procesus. Unikalus baltymų, vitaminų, rūgščių ir mineralų rinkinys stabilizuoja organizmo ląsteles. Lapinė saliero dalis naudojama dėl pervargimo atsiradusiems nerviniams sutrikimams gydyti. Eteriniai aliejai, esantys šaknyse ir kotuose, stimuliuoja skrandžio sulčių sekreciją. Salierą įtraukia į sergančiųjų cukriniu diabetu meniu.

Salierai, kaip ir daugelis kitų daržovių, nėra kaloringi. Jų maistinę vertę lemia vitaminai, mineralinės medžiagos, eteriniai aliejai. Salieruose gausu K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, šiek tiek vitamino C, karotino.

Jei reguliariai gertume saliero (o dar geriau sumaišytas su dilgėlių ir kiaulpienių) sultis, išvalytume kraują ir išsigelbėtume nuo daugelio odos ligų. Dar galime sumalti mėsmale šviežius lapus ir sumaišyti lygiomis dalimis su tirpintu sviestu. Gausime tepalą, kuris gydo įvairiausias žaizdas, nudegimus ir uždegimus.

Gelsvai pilkšvi mėsingi salierų šakniagumbiai tinka ne tik salotoms ar mišrainėms. Iš jų taip pat galima paruošti antruosius patiekalus, daug jų sunaudojama įdarant saldžiuosius ankštpipirius, pomidorus bei kitas daržoves.

Ryškų kvapą turintys švieži ir džiovinti salierų lapai ar sudžiovinti ir susmulkinti šakniastiebiai – vertingi prieskoniai sultiniams, mėsiškoms sriuboms ar troškintiems antriesiems patiekalams bei marinatams pagardinti. Jaunais jų lapeliais skaninami šaltibarščiai, jais puošiami ir kartu pagardinami kiaušinių, mėsos patiekalai, sumuštiniai.

Kaip prieskonį galima naudoti ir smulkias salierų sėklas. Jomis galima pagardinti dešras, o sutrintų dėti į sriubas.

Salierų ir avižinių dribsnių kotletai

Reikės:

  • avižinių dribsnių,
  • salierų šaknų ir stiebų,
  • svogūno,
  • kiaušinio,
  • 1 citrinos,
  • maltų džiūvėsėlių.

Avižinius dribsnius užpilkite nedideliu kiekiu pieno ir palikite 30-40 minučių, kad sutirštėtų. Smulkiai supjaustykite salierų šaknis ir stiebus, svogūną, nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite jos sultis, įmuškite kiaušinį. Iš gautos masės formuokite kotletus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir kepkite ant gerai įkaitinto aliejaus. Skanaus!