Saldžioji paprika

Saldžioji paprika tik iš dalies gali būti vadinama saldžia, nes cukraus joje yra tik vos 5 proc. (pomidoruose – 6; morkose – 7). Todėl nepaisant pavadinimo, salžioji paprika yra puikus dietinis produktas.

Laikantis dietos saldžioji paprika yra puikus produktas, galintis pakeisti daugelį kitų. Vienoje paprikoje yra vitamino C paros dozė. Karotino jose yra beveik tiek pat kiek morkose. Taip pat ši daržovė turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose išsilaiko net ją verdant ar konservuojant.

Saldžioji paprika daugelio tautų liaudies medicinoje nuo seno vartojama kaip natūrali priemonė, stiprinanti arterijas, kapiliarus bei venas. Šviežia raudonoji (arba žalioji) paprika dedama į salotas bei mišraines, iš paprikos galima gaminti ir atskirus patiekalus (pavyzdžiui, įdaryta paprika).

Kuo dažniau šių daržovių turi valgyti žmonės, sergantys ateroskleroze, hipotenzija, tromboflebitu, anemija, lėtiniu plaučių uždegimu arba bronchitu, o taip pat spinduline liga, leukoze (kraujo vėžiu), infekcinėmis ligomis (ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, laringitu, bronchitu, reumatoidiniu artritu), ypač esant kraujagyslių pakenkimų, cukriniu diabetu, odos bei akių ligomis, medžiagų apykaitos sutrikimų sukeltomis ligomis (pavyzdžiui, podagra).

Papriką rekomenduojama ypač dažnai valgyti žmonėms, gyvenantiems ar dirbantiems didelio radiacinio fono aplinkoje, o taip pat sergantiems onkologinėmis ligomis.