Šąla galūnės

Atvėsus orams šąla galūnės. Mano rankos, kai tik atšąla oras, nuolat būna vėsios. Man 25-eri. Ta pati bėda kamuoja ir mano tėvuką. Norėčiau sužinoti, kokių yra liaudiškų priemonių mano bėdai spręsti? <Reda>

Žolininkė pataria

Žolininkė provizorė – farmakognostė Jadvyga Balvočiūtė:

Vienokių priemonių reikia jauniems, kitokių – senesniems. Jaunam žmogui galūnės gali šalti dėl mažo kraujo spaudimo ar nuovargio. Tokiais atvejais reikėtų vakarais išgerti ežiuolių arbatos, taip pat galima gerti arbatą su raudonaisiais dobilais. Tai pagerina kraujotaką ir kelia tonusą. Kadangi jauniems žmonėms kraujas smarkiai nekreša, tokiais atvejais taip pat tiktų ir dilgelės, kurios šalina nuovargį.

Ežiuolę rekomenduoju ne visiems – ją reikėtų vartoti su saiku. Ši žolė tonizuoja, tačiau jos šaknys turi afrodizidiako savybių. Būtent dėl šios savybės vengiu siūlyti ežiuolę vaikams. Tačiau vyresniame amžiuje šią žolę galima naudoti beveik be apribojimų. Vakare pašalus, labai gerai išgerti tokios žolių arbatos.

Kai šąla galūnės, galima gerti ir įvairių maišytų žolių arbatų nuo peršalimo, gripo, kosulio. Jų sudėtyje yra debesylų, vingiorykštės, beržo lapų. Žolių arbatos nuo peršalimo (ežiuolių ir kt.) veikia stiprinamai. Čia tiktų ir kraujažolių, pipirmėčių, medetkų arbatos – galima daryti ir šių augalų kompozicijas. Tiesa, medetkos tiktų ne visiems, nes jos mažina kraujo spaudimą, tačiau jos labai padeda smegenų veiklai ir žmogų daro aktyvesnį.

O vyresnio amžiaus žmonėms svarbu, kad būtų gera kraujotaka. Jie galėtų gerti arbatą su kaštonų žiedais, kurių jie gali užsiplikyti su bet kuria tuo metu geriama arbata. Tačiau tik truputį, nes tai kraują skystinantys augalai, todėl perdozavus žmonėms gali nustoti krešėjęs kraujas. O vartojant saikingai, tampa aktyvesnė kapiliarinė kraujotaka.

Šąlant galūnėms, jauniems žmonėms reikėtų bandyti gerti aktyvinančias bei spaudimą didinančias arbatas, senesniems žmonėms galūnių šalimo reikėtų vengti vartojant kraujotaką gerinančias arbatas.