Rotavirusas

Rotavirusinė infekcija tampa vis dažniau pasitaikančiu susirgimu. Dėl jos pasaulyje per metus miršta 600-875 tūkst. žmonių, iš jų apie 500 vaikų. 95 proc. pasaulio vaikų, nepriklausomai nuo jų rasės, socialinės ar ekonominės padėties perserga šia liga iki jiems sukanka 5 metai. Kiekvienais metais Lietuvoje tūkstančiai vaikų gydomi ligoninėse, dalis jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Pavojingiausia – kūdikiams

Rotavirusine infekcija gali sirgti visų amžiaus grupių žmonės, tačiau labiausiai pažeidžiami 6-24 mėnesių vaikai. Rotavirusas yra dažniausia kūdikių ir mažų vaikų vėmimo bei viduriavimo priežastis. Infekcija plinta labai greitai: virusas patenka į burną ir sukelia susirgimą. Įprastos higienos priemonės mažai padeda, nes vyresniems vaikams ir suaugusiesiems dažnai liga yra besimptomė, o virusu užsikrėtęs žmogus jį gali “nešioti” ir platinti iki 50 dienų.

Per gyvenimą rotavirusine infekcija mes persergame daug kartų, tačiau sunkiausi yra pirmieji susidūrimai su virusu.

Ligos pradžioje stengiamasi gydyti geriamaisiais tirpalais. Tačiau ligos eiga labai dažnai audringa, vaikai vemdami ir viduriuodami greitai netenka daug skysčių, sutrinka elektrolitų balansas, dėl ko daugelis sergančių mažylių guldomi į ligonines ir gydomi skysčių infuzijomis į veną. Tai sukelia daug kančių tiek vaikui, tiek tėvams.

Rotavirusas sukelia:

  • labai stiprų viduriavimą,
  • pilvo skausmus ir vėmimą,
  • dažnai ir karščiavimą.

Skiepai – apsauga nuo rotaviruso

Vakcina nuo rotaviruso sukuria imunitetą šiai infekcijai. Skiepams naudojama susilpninta vakcininė viruso padermė, kuri paskatina antikūnų gamybą vaiko organizme. Šie antikūnai padaro vaiką atsparų rotaviruso infekcijai. Daugumą vaikų vakcina apsaugo nuo vidutinio ir sunkaus viduriavimo, o nuo labai sunkių ligos formų apsaugo beveik visus (iki 100 proc.) vaikus.

Rotavirusas pavojingas, nes:

  • viduriuojant sutrinka maisto medžiagų pasisavinimas,
  • organizmas netenka daug skysčių, o su jais – mineralinių bei kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Skiepus reikia gerti?

Kitaip nei dauguma skiepų, rotaviruso vakcina yra geriama – 1 ml malonaus skonio skysčio ir nereikia jokių injekcijų. Skiepijimo kursas turi būti baigtas iki kūdikiui sukaks 24 savaitės.

Reikalingos dvi dozės:

  • pirmoji vakcinos dozė gali būti sugirdoma kūdikiams nuo 6 savaičių amžiaus,
  • antroji – rekomenduojama po mėnesio (minimalus tarpas – 4 savaitės).

Telieka palinkėti nesusirgti!