Raugulys – kaip gydyti?

Raugulys gali kamuoti dėl daugelio priežasčių. Būtent nuo jų priklauso ir gydymas. Pavyzdžiui:

  • Raugulys gali varginti išgėrus karštos kavos, arbatos, kakavos, sultinio, nes jų garais nuryjama daug oro. Norint išvengti šio nemalonaus reiškinio reiktų gėrimus ir sriubas prieš vartojimą šiek tiek atvėsinti.
  • Atsigėrus gazuotų gėrimų taip pat dažnai atsirūgstama, nes suspaustos dujos linkusios veržtis iš virškinamojo trakto. Jei kiekvieną kartą jų atsigėrus kamuoja raugulys, gal vertėtų visiškai atsisakyti. Beje, raugulį gali sukelti ne tik gazuoti, bet ir visi putojantys gėrimai, plakta grietinėlė.
  • Jeigu kartu su rauguliu pasireiškia ir pilvo gurguliavimas, o atsirūgstant jaučiamas nemalonus kvapas ir rūgštus skonis burnoje, vadinasi, padidėjęs skrandžio sekreto rūgštingumas. Jei atsirūgstama karčiai, reiškia iš dvylikapirštės žarnos prasiskverbia tulžis, o jei – sugedusiu kiaušiniu, tai kaltas sieros vandenilis, kuris gaminasi skrandyje ilgai susilaikant maistui. Visais atvejais būtina kreiptis į gydytoją, kad nustatytų tikslią diagnozę ir paskirtų teisingą gydymą. Tokiais simptomais gali pasireikšti skrandžio, žarnyno, kepenų, tulžies pūslės liga.
  • Raugulys gali kamuoti pavalgius „greito maisto“ kavinėje. Paskubomis valgant, labiau prikemšamas skrandis ir nuryjama daugiau oro. Jeigu patinka, galima valgyti ir tokį maistą, tik nereiktų skubėti. Gerai sukramčius kiekvieną kąsnį, raugulys neturėtų kamuoti.
  • Visiškai normalu, jei raugulys vargina privalgius „sauso“ maisto (bandelių, sausainių ir kt.). Organizmas visomis išgalėmis stengiasi tą maistą nustumti skrandin, į stemplę „pumpuodamas“ orą. Norint jam padėti ir kartu atsikratyti raugulio, reikia gerti negazuotą mineralinį vandenį, kefyrą arba sultis.
  • Raugulį gali sukelti ir vaistai, pavyzdžiui, vandenyje putojantis aspirinas ir kiti, kurie išskiria angliarūgštę.
  • Kartais pasitaiko, kad raugulys pradėti varginti gali tiesiog susijaudinus. Taip yra todėl, kad stresinėje situacijoje organizmui reikia daugiau deguonies. Tokiu atveju rekomenduojama išgerti stiklinę mineralinio vandens.
  • Jeigu raugėjama nesmarkiai, be kvapo ir prieskonio burnoje maždaug vienuolika kartų per dieną, vadinasi vyksta visiškai normalus reiškinys. Organizmui būtina pašalinti orą, patekusį į skrandį valgant, geriant, kalbant. Be to, virškinimo procesui palengvinti viršutinėje virškinamojo trakto dalyje visada susikaupia šiek tiek oro, kuris vėliau pasišalina atsirūgstant.

Comments are closed.