Psichologo komentaras: turiu vaikiną, bet pavydžiu draugo merginai.

Laba diena, turiu šiokią tokią problemą.

Turiu vaikiną. Nors santykiai šiek tiek atšalę, atrodo, viskas yra gerai. Taip pat turiu draugų. Vienas jų, su kuriuo pažįstama esu nuo nebeatmenamų laikų, pradėjo megzti visai romantiškus santykius su mergina. Atrodo, turėčiau džiaugtis dėl jo, bet nesidžiaugiu. Aš beprotiškai pavydžiu… Niekada su tuo draugu nebuvo jokių romantiškų simpatijų nei iš jo, nei iš mano pusės, tačiau negaliu net suvokti to vaizdo, kaip jis draugauja su kita. Pradėjau tos merginos netgi nekęsti, erzina kiekvienas jos žodis ir prisilietimas prie jo, nors iš tiesų yra gan miela mergina. Dėl ko taip gali būti? Nesuprantu, ar aš tiesiog bijau prarasti brangaus žmogaus draugiją, ar tai kažkas rimtesnio? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

Atsako psichoterapeutė Birutė Didžiokaitė

Laba diena,

Jaučiatės sutrikusi dėl savo jausmų, nes nežinote tikrųjų pavydo priežasčių. Turbūt reiktų labiau pasigilinti į savo išgyvenimus, prisiminti ankstesnę patirtį, palyginti, kaip yra dabar.

Pavydo jausmas visada reiškia tam tikrą trūkumo išgyvenimą (tai gali būti tikras ar tariamas trūkumas, susijęs su dabartimi ar praeitimi). Kai mums kažko labai trūksta ir atrodo, kad kitas tai turi, tada ir kyla pavydo jausmas. Pavydas susijęs su nenoru dalintis tuo, ką turi ir kartais siekimu sunaikinti tai, ką gero turi kitas. Kiekvienam mūsų yra tekę patirti stipresnius ar silpnesnius pavydo jausmus.

Ką reiškia jūsų pavydas, žinote tik jūs pati. Aš paminėsiu keletą galimų variantų:

• Galbūt jūs teisi ir jausmai jūsų draugui iš tikrųjų rimtesni, nei jūs pripažįstate. Tuo labiau, kad santykiai su vaikinu „šiek tiek atšalę“.

• Kartais, kad išsaugotume gerus santykius su vienu žmogumi, destruktyvius, neigiamus jausmus mes nukreipiame į kitą. Galbūt bijote, kad pavydas gali sugriauti jūsų santykius su vaikinu, tai pavyduliaujate draugui.

• Galbūt jums trūksta merginų draugių, turite tik vaikinus draugus, todėl erzina, kad kitas turi.

Atsakymas yra jumyse, tik leiskite jam ateiti.

Sėkmės.