Pirmasis “gyvybės langelis”

Klaipėdoje kitą mėnesį duris atvers pirmasis “gyvybės langelis”, kur kūdikio nenorinti auginti mama galės jį saugiai palikti. Apie tai penktadienį pranešė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Pasak jo, po dvejų metų darbo pagaliau pasiekta, kad nelaukiami kūdikiai turėtų galimybę išgyventi, o ne būtų išmesti kaip koks nereikalingas daiktas. R. Palaičio teigimu, “gyvybės langeliams” įsteigti mūsų visuomenė iki šiol dar buvo nepasirengusi morališkai bei trukdė juridiniai šios problemos aspektai.

“Visi bijojo, nes nuo seno buvo persekiojama, baudžiamoji atsakomybė. Tačiau Baudžiamasis kodeksas sako, kad persekiojama, kai vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje. Jeigu jis paliekamas saugioje aplinkoje, jokio persekiojimo neturėtų būti. Dėl to mane patikino generalinis prokuroras ir policijos komisaras, teisingumo ministras”, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė R. Palaitis

Ministras informavo, kad gruodžio 1-ąją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje prie gimdymo skyriaus bus įrengtas pirmasis “gyvybės langelis”. Jame bus pakankamai daug vietų, kur vaikai galės būti paimami priežiūrai, nustatoma jų sveikatos būklė bei jais pasirūpinama.

“Žinant, kad kasmet vidutiniškai šeši kūdikiai yra pasmerkti pražūčiai, nelaukiamų vaikų problema pernelyg ilgai nebuvo pradėta spręsti. Ji buvo apstatyta įvairiomis komisijomis ir darbo grupėmis, tačiau realiai nieko nepadarė, kad mamos, neketinančios auginti savo kūdikių, turėti kur juos palikti ir žinotų, kad už tai joms negresia baudžiamoji atsakomybė”, – teigė R. Palaitis.

Anot ministro, kaip tik šiuo metu vyksta specialių durų įrengimas. Kita vertus, ministras negalėjo atsakyti, ar “gyvybės langelių” įsteigimas dar labiau nepaskatins motinų palikti savo atžalas, nors per šešias savaites moteris gali persigalvoti dėl tokio savo poelgio.

“Visa infrastruktūra pasirūpinimo vaiku yra, tik reikia anonimiško priėmimo.(…) Jei gimdyvė žinos, kur yra saugi vieta jos kūdikiui ir už tai jai negresia jokia atsakomybė, tikrai moteris neš vaiką prie “langelio”, o ne prie konteinerio”, – apibendrino R. Palaitis.

Paprastai “gyvybės langelis” įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai – speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas, ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis mama.

Pirmasis “gyvybės langelis” pasaulyje buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane, “Šventosios Dvasios” ligoninėje, kur buvo priimami ir prižiūrimi mamų palikti kūdikiai, iki tol mirdavę gatvėje. Pirmieji šiuolaikiniai “gyvybės langeliai” 2000 metais įrengti Vokietijoje. Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Čekijoje nuo 2005 metų įsteigti 22 “gyvybės langeliai”. Juose buvo palikta ir išsaugota 12 vaikų. Per metus Vokietijoje “gyvybės langeliuose” vidutiniškai paliekama apie 50 naujagimių.