Pinigai gadina santykius

Daugelyje šeimų sutuoktiniai turi skirtingai suvokia pinigų vertę. Nesutariate, kiek galite išlaidauti būtiniausiems pirkiniams, kur investuoti santaupas, o gal vienas iš jūsų – išlaidūnas, nesuprantantis, jog taupymas gali atnešti daug naudos ateityje? Šie nemalonūs nuomonių išsiskyrimai ir barniai gali sukelti rimtų pasekmių. Nuolatiniai kivirčai dėl pinigų, geriausiu atveju, taps įtampos šeimoje priežastimi, tačiau viskas gali baigtis ir skyrybomis. Kad taip nenutiktų, išbandykite šiuos 5 patarimus.

1. Supraskite, jog pinigai turi simbolinę prasmę

Pinigai kiekvienam iš jūsų reiškia skirtingus dalykus. Jie gali asocijuotis su pasitikėjimu, asmeniniu bei šeimos saugumu, galia, laisve ar malonumais. Kol nesuvoksite, ką jums reškia pinigai, jūsų barniai neturės galo. Jei jau kivirčijatės, būkite tikri, dėl ko.

2. Įvardinkite dalykus, kurie lemia nesutarimus dėl pinigų

Kad neliktų neaiškumų – klauskite. Kodėl gi nepaėmus interviu iš partnerio? Skamba keistai? Bet užtai yra labai veiksmingas būdas, aiškinantis tokias problemas. Taigi, paklauskite, ką jūsų antroji pusė mano apie asmenines reikmes, kokie jo/jos norai, baimės, ateities tikslai. Atsakymus pasižymėkite. Susila ikykite nuo komentarų kaip tikrame reportaže, nepradėkite vėl ginčytis, tiesiog ramiai išklausykite vienas kitą. Pasidalykite savo tikslais ir svajonėmis, kurioms įgyvendinti reikia pinigų.

3. Pabandykite surasti bendrų tikslų ir susikurkite šeimos ateities viziją.

Peržiūrėkite sąrašus dalykų, kuriuos pasižymėjote. Pabandykite atrasti bendrumų tiek ten, kur kalbėjote apie baimes, tiek tikslus įvardijančiose eilutėse. Turėtumėte nustebti. Nesvarbu, kad ir kiek pinigų turite, jūs abu bijote būti priversti keisti savo gyvenimo būdą, prarasti šeimos gerovę, ar nuskursti. Kita vertus, ko gero, abu norite susilaukti sveikų ir laimingų vaikų, keliauti ir gyventi nerūpestingai, tačiau jaukiai ir kūrybingai, tačiau nesate tikri, kaip to pasiekti. Tam, kad jau dabar galėtumėte pradėti įgyvendinti savo tikslus, pabandykite kartu pagalvoti ką galėtumėte padaryti ir pasižymėti realiausius dalykus.

4. Pasirašykite abiem pusėms naudingas ikivedybines arba povedybines sutartis.

Ši sutartis sudaroma tam, kad išvengtumėte baimių ir abejonių. Mažesnes pajamas gaunančiam sutuoktiniui tai leidžia jaustis saugiam net skyrybų ar mirties atveju. Finansiniai susitarimai bei įsipareigojimai taip pat yra naudingi ir “turtingesniam”, nes skyrybų atveju jis nesijaus išnaudojamas, kadangi atitinkami finansiniai įsipareigojimai bus nustatyti iš anksto.

5. Susikurkite ir įgyvendinkite savo ateities tikslus.

Ilgalaikis finansinis planas leis jums realistiškiau žvelgti į ateitį, žinodami savo galimybes atitinkamai galėsite koreguoti ir ateities vizijas. Dėl šios priežasties dauguma porų susikuria šeimos biudžetą. Bendri pinigai panaudojami pasiekti tiek asmeniniams, tiek bendriems tikslams. Netgi jeigu vienas iš jūsų nedirba ar neturi pastovių įplaukų, labai svarbu, jog turėtų savo sąskaitą banke, pinigų asmeninėms išlaidoms. Tai suteiks daugiau pasitikėjimo savimi ir sumažins kito partnerio finansinį pranašumą.