Penki dalykai, kuriuos partneriai turėtų sakyti vienas kitam

Psichologų teigimu, tyrinėjant poras aišku viena, jog geriausias būdas bendrauti – kalbant naudoti vienodus žodžius ir išsireiškimus. Neretai porose partneriai įsivaizduoja, jog juos supranta be žodžių, tačiau net ir tai, kas akivaizdu, reikia kartoti dažnai.

1. „Mes tai išgyvensime kartu“. Santuokoje pasitaiko daug nesklandumų, o ir gyventi šeimoje – darbas nelengvas, todėl labai svarbu ne tik palaikyti vienas kitą, bet ir priminti, kad tokios yra partnerio pareigos. Jei, pavyzdžiui, mylimasis(-oji) pranešė, jog neteko darbo, reikia gebėti vos per keletą sekundžių reaguoti tinkamai ir paguosti jį/ją. Priminkite partneriui(-ei), jog jūsų ryšys yra stipresnis už bet kokias pašalines problemas!

2. „Tu šioje srityje geresnis(-ė) žinovas(-ė) nei aš“. Poroje pripažinti savo silpnybes yra sudėtinga, todėl nepamirškite savo antrajai pusei pabrėžti pastarosios frazės tada, kai ji atlieka kažką tikrai gerai, net jei tai sugebėtumėte šiek tiek pasistengęs(-usi) atlikti ir jūs. Jei jis gerai gamina maistą – nesikiškite ir neasistuokite. Geriau pasitraukite į šalį, o po to pagirkite!

3. „Aš pykstu“. Nieko nėra blogiau nei nuslėpti savo nepasitenkinimą. Aišku, daužyti lėkščių ir rėkauti nereikia, tačiau, kai partneris klausia: „kas negerai?“, verdant iš pykčio sakyti: „Ne, nieko…“ – neteisinga. Taip poros stengiasi išvengti konfliktų, tačiau laikui bėgant situacija tik aštrėja. Atvirumas ir gebėjimas žodžiais apibūdinti savo emocijas gal ir nepadėsi išvengti mažų konfliktų, tačiau apsaugos nuo milžiniškų katastrofų ateityje.

4. „Prašau, pasakyk, kas atsitiko“. Tai leis partneriui išsipasakoti, rasti paguodą ir supratimą. Jei ignoruosite partnerio liūdesį, nerimą ir panašiai, tiesiog papulsite į jo „pykčio ar depresijos lauką“ ir patys.

5. Tiesiog kalbėkitės akis į akį ir žiūrėkite vienas kitam į akis. Šiuolaikiniame amžiuje žmonės dažnai aiškinasi santykius kompiuteriu, telefonu ar net SMS žinutėmis. Akių kontaktas padės išvengti nesusikalbėjimo. Kalbėjimas akis į akį padeda suartėti ir sukurti tvirtesnį emocinį ryšį ir, be abejonės, tvirtesnę santuoką.