Pažink save: mintys veikia kūną ir elgseną (eksperimentas)

Ar norite įsitikinti, kaip stipriai jūsų mintys veikia kūną ir nulemia jūsų veiksmus? Atlikite eksperimentą.

Šiam eksperimentui reikės paprastos švytuoklės. Ją galite susikonstruoti patys. Paimkite 15 cm ilgio siūlą. Ant jo pakabinkite svarelį, raktą ar žiedą.

Suimkite tarp nykščio ir smiliaus siūlo galus. Nukaręs svarelis neturi judėti. Dabar įsivaizduokite mintyse, kad svarelis pradėjo švytuoti iš kairės į dešinę. Kelis kartus kiek įmanoma aiškiau įsivaizduokite šiuos švytuoklės judesius.

Po trumpo laiko turėsite konstatuoti, kad švytuoklė iš tikrųjų pradėjo judėti iš kairės į dešinę.

Kokią išvadą galima padaryti iš šio eksperimento?

Vien įsivaizdavimas, kad kažką darote – šiuo atveju verčiate judėti švytuoklę – iššaukia veiksmą. Priežastis paprasta: judančios švytuoklės vaizdas sukelia raumenyse beveik nejuntamus judesių impulsus, kurių mes sąmoningai nesuvokiame, bet kurie yra reikalingi įsivaizduojamam dalykui įgyvendinti.

Tai reiškia, kad mintys ir vaizduotė daro tiesioginę įtaką kūnui. Kiekvienas veiksmas, kurį intensyviai įsivaizduojame, sukelia tam tikras reakcijas kūne bei raumenų judesius. Tokie ideomotoriniai judesiai vadinami Carpentero efektu.

Kokią reikšmę turi Carpentero efektas kasdienybėje?

Šia minčių ir kūno sąveika galima sąmoningai pasinaudoti. Profesionalūs sportininkai Carpentero efektą arba mentalines treniruotes naudoja prieš varžybas. Jie lavina mintyse savo judesius. Smulkiai įsivaizduodamas visą tobulą judesių kombinaciją ir būsimą savo pergalę, sportininkas treniruoja šiam laimėjimui reikalingus motorinius sugebėjimus.

Taip slidininkai ar bėgikai prieš varžybas savo galvoje įveikia distanciją ir tiksliai įsivaizduoja, kaip jie atlieka visus reikalingus judesius, kad geriausiai ir greičiausiai pasiektų tikslą. Ši treniruočių forma yra tokia pat veiksminga kaip fizinės treniruotės.

Jeigu jūs sportuojate, galite pagerinti savo rezultatus minčių galia.