Pažinčių revoliucija arba kodėl daliai žmonių niekada nepavyks užmegzti santykių pažinčių svetainėse?

Įsivaizduok, kad važiuoji troleibusu į paskaitas/darbą. Ankstyvas rytas… Puikiai žinai, kad kamščiuose praleisi dar bent keturiasdešimt minučių. Kas rytą tas pats vaizdas per langą nebedžiugina… Senyva moteriškė sėdinti priešais tave taip pat.

Staiga nuo monotoniškų vaizdų išgelbėja ir šaižų „Kita stotelė“ garsą nutraukia supypsėjęs telefonas. Atsidūsti ir išsitrauki savo dovanų per Kalėdas gautą Samsung S7. Kursiokas/bendradarbis parašė, kad vėluos. Vėl. Kadangi tavęs nevilioja perspektyva vėl žiūrėti į pagyvenusią moteriškę, įsijungi pažinčių svetainės programėlę. Naršai. Verti vieną nuotrauką po kitos neseniai užsiregistravusių gražuolių (ir tų, kurios protingos). Ši garbanė visai simpatiška, bet… „Kita“… O, blondinės mane visada žavėjo. Reikia parašyti…vėl „Kita“… Šią gal praleisiu…“Kita“…

Kad sužavėtum patinkančią merginą tau nereikia galvoti, ką apsirengti einant į pasimatymą. Nereikia bijoti, kad ji pasakys, jog nėra vieniša, juk užsiregistravo pažinčių svetainėje. Net nusiskusti nereikia. Jei nepatiksi, ji tiesiog neatrašys, todėl tavo vyriškas orumas ir pasitikėjimas savimi nerizikuoja būti sutrypti. O jei atrašys ir sutiks su jumis susitikti, prieš pirmą pasimatymą pusė darbo jau bus nuveikta, todėl lyginant marškinukus rankos iš jaudulio drebės kur kas mažiau.

Viskas iš tiesų kur kas paprasčiau susipažįstant internetinėse pažinčių svetainėse. Tačiau ar iš tiesų įmanoma užmegzti prasmingus, emociniu ryšiu grįstus santykius per kompiuterio ekraną?

Vartojimo kultūra

Reikia pripažinti, kad šiandien pasaulis yra kitoks nei mūsų tėvų, senelių, prosenelių laikais. Juk tada trūko ne tik bananų, dėl kurių eilėj tekdavo stovėti po kelias valandas. Tada dar nebuvo narkotikų, nusikaltimų bei…sekso. O jei buvo, tai tik po vestuvių ir apie tai šnekėti buvo labai nepadoru. Jei kuri ir tekėdavo su įtartinai dideliu pilvuku, tiesiog mandagumas reikalavo apsimesti, kad to nematai.

Ir štai, staiga atsiduriame ant XXI amžiaus slenksčio, kai bananų į namus atveža nemokamai už tai, kad pirkai skilanduką ir ikrų ir dar išeidami palinki gražios dienos, kai užsinorėjus permiegoti su mergina nereikia jos vesti. Kartais nereikia net su ja draugauti ar dorai pažinoti. Atsiverti nuotraukėlę, vieną, antrą, trečią, šimtąją… Parašai kokiam šimtui ir bent viena tikrai sutiks susitikti neįpareigojančiam vakarui. Na, o jei nelabai patinka, tiesiog paspaudi „Kita“. Nė nerizikuoji gauti antausio už nepadorų pasiūlymą! Viskas taip paprasta! Rojus, ne gyvenimas!

Na, o kaip tos merginos… Jos taip pat neria į neįpareigojančius santykius ir didžiuojasi būdamos nepriklausomos ir laisvos vien todėl, kad nebūtų apšauktos davatkomis. (Juk XXI amžius, čia ne jis ja pasinaudojo, o ji juo). Taip tiesiog madinga.

Rimti santykiai? Šeima? Juokaujate? Juk dabar nieko nėra blogiau nei būti, pavyzdžiui, namų šeimininke, prisigimdyti vaikų ir valyti jiems visą dieną užpakalius. Tik pabandyk prisipažinti, kad esi laiminga žmona ir laimę tau teikia vaikai, kiekvienam forume tave išvadins supermamyte ir mirtinai išjuoks. Jokios asmeninės saviraiškos! Net jei širdis bando pakuždėti, kad tikriausiai gyvenime kažką darai ne taip, jei net penktas paaukštinimas neužpildo vidinės tuštumos. Žinoma, visada galima mėginti tą tuštumą užpildyti brangiais daiktais ir vienadieniais romanais. O kas belieka?

O kas tuomet, jei tau visgi norisi susipažinti ne tik vienai nakčiai, bet gal ir kokiam malonesniam pokalbiui kartais susitikti, susikabinus už rankyčių pasivaikščioti Neries pakrante, kad ir kaip tai atrodytų senamadiška… Scenarijus toks pat – rašai, rašai, „kita“, vėl rašai ir susitikinėji kas vakarą vis su kita Kristina, kol rasi savąją. Tokią apie, kurią svajoji… Tokią, kuri suprastų tavo „briedus“ ir dar daugiau – dėl jų tave mylėtų…

Deja, susitikęs su dešimta Kristina supranti, kad jums, ko gero, nieko neišeis – tai ji per aukšta, tai palaiko ne tą krepšinio komandą, tai dar kas nors… Vėl išsitraukiate telefoną ir lekiate susitikti su nauja Kristina. Po metų paieškų imate suprasti, kad galbūt Dievas pamiršo sutverti tau TAVO Kristiną. Apskritai neaišku kam ten gali pasisekti sutikti antrąją pusę pažinčių svetainėje. Tikrai kažkam pasiseka? Rimtai? Ne, laimingos poros, pasakojančios savo istorijas tikriausiai gavo kokį „bonusiuką“ už pagražintą pasakojimą…

Kur darote klaidą?

Pažinčių portaluose viskas vyksta labai paprastu ir banaliu būdu. Kone kiekviena pažinčių svetainė turi paiešką, kurioje gali nurodyti pageidaujamą amžių, miestą, galbūt pomėgius ir vienu piršto judesiu versti merginų/vaikinų nuotraukas kaip kokį žurnalą ir rinktis kaip baldus iš katalogo. Šita nieko, šita gal kiek apkūnoka, va su šita gal ir susitikčiau… Parašai, susitinki, išsiskiri, parašai, susitinki, išsiskiri…. Imi galvoti, kad gal tu kažkoks ne toks. Ne, geriau imti galvoti, kad čia pažinčių svetainėse renkasi kažkokie ne tokie. Dar parašai apie tai komentarą kokiam internetiniam portalui apie tai, kad pažinčių svetainėse renkasi netikėliai ir tokiam aukso gabalui kaip tu ten neįmanoma nieko rasti, visi like‘ina, jautiesi kietas.

O iš tiesų bėda ne jumyse ir ne kituose, kurie ten renkasi. Bėda netinkamai parengtoje sistemoje, kuri verčia partnerį rinktis per vieną sekundę, kaip daiktą, bei visiškai neskatina vystyti jau užmegztų pažinčių.

Pagalvokite ir atsakykite, ar atsimenate, kokia mergina buvo paskutinėje nuotraukoje, kurią matėte pažinčių svetainėje? Garantuoju, kad ne. Pažinti vienas kitą? Tai juk prieštarauja pažinčių svetainės sampratai! Vos spėji parašyti vienai, žiūrėk, jau žybsni, kad ką tik prisiregistravo dar trisdešimt naujų narių, todėl užuot mėginęs vystyti jau užmegztus santykius, rašai vėl ir vėl naujoms merginoms. Ypač jei svetainė nemokama – gali tiesiog žaisti be jokių rimtų ketinimų. Taip, tai smagu, tačiau…Ko gero, visi žmonės jaučia prigimtinį poreikį užmegzti ilgalaikį ryšį, todėl toks žaidimas ne tik niekur neveda, bet galiausiai gali varyti į depresiją ir nusivylimą. Kiekvienas psichologas jums pasakys, kad santykiai yra darbas, kad reikia įdėti daugiau pastangų nei tik paspausti mygtuką, jog užsimegztų tikras emocinis ryšys, kad tam reikia laiko. Ir sėkmingiems santykiams tikrai nėra svarbiausia tai, kokią krepšinio komandą ji palaiko…

Vietoj epilogo

Galbūt būtent dabar atėjo laikas pervertinti vertybes? Gal jau atėjo metas, kai pažinčių svetainės gali padėti sukurti tikrą ryšį, padėti susipažinti su tau asmeniškai tinkančiu žmogumi? Gal pažinčių svetainės nebeturi būti tik duomenų bazės, kuriose svarbiausia miestas, amžius ir nuotrauka, o visa kita paaiškėja susitikus? Tai labai ambicinga užduotis. Tačiau ypač dabar labai svarbu sukurti paslaugą, kuri, panaudojant šiuolaikines technologijas, padėtų sukurti tikrą, prasmingą, ilgalaikį ryšį, kuris iš tiesų užpildo vidinę tuštumą.

Iš tiesų tokie kriterijai kaip amžius, miestas, pomėgiai nėra esminiai santykiuose. Jei būtų svarbus tik amžius, tikriausiai be vargo rastumėte sau porą savo studijų auditorijoje ir nereikėtų pažinčių svetainių. Jei poros suderinamumui būtų svarbu tik pomėgiai, jums nereikėtų per Valentino dieną vienai kalbėtis su katinu – be problemų rastumėte antrą pusę jogos užsiėmimuose.

Poros suderinamumas yra kur kas daugiau nei panašus amžius, miestas, pomėgiai. Tai, patirties, vertybių ir požiūrio į gyvenimą visuma. Kad santykiai būtų sėkmingi, tam tikruose dalykuose turėtumėte galvoti taip pat visu šimtu procentu, o kituose – papildyti vienas kitą. Būtent todėl svetainės, siūlančios susipažinti tik pagal amžių, miestą, pomėgius ir panašius kriterijus, niekada nesulauks gero rezultato.

Gyvenime iš tiesų yra ne tiek ir daug svarbių dalykų. Prasmingi, darnūs asmeniniai santykiai neabejotinai yra vieni iš jų, tad niekada negailėkite pastangų juos kurdami.