Pasitikėjimas

Drebančios kojos, prakaituoti delnai ir pilnos išgąsčio akys – nieko neprimena? Gerai, išduosime, jog taip kalba nepasitikėjimas. Žinoma, nemalonu sau pripažinti, kad kai kuriose situacijose pasipustai padus ir neri į krūmus, tačiau atsikratyti šio komplekso galima tik tuomet, kai jį pripažįsti. Nesi tikras, ar tau trūksta pasitikėjimo savimi? Paskaityk, sužinosi, kokiose situacijos jis išnyra ir kaip jo sėkmingai atsikratyti.

Baimė veikti

Prieš dešimtį metų svajojai tapti veterinarijos gydytoja, tačiau nesiryžai, kadangi visai nemokėjai chemijos. Dabar esi įmonės finansininkė: uždarbis neblogas, tačiau dirbdama nuolat mąstai apie sužalotą kaimyno šuns koją arba laukinę katę, kurią neseniai partrenkė automobilis.

Situacija pažįstama? Ar visuomet gyvenime bijai siekti to, ko labai nori, kadangi esi įsitikinusi, kad tau greičiausiai nepavyks, nes, pavyzdžiui, nemoki chemijos? Gąsdina ir tai, kad nesėkmės atveju gali sulaukti pajuokų ar patyčių.

Sutink, šiuo atveju tavo nepasitikėjimo vardas – neryžtingumas, kurį įveiksi tuomet, kai pagaliau nuspręsi siekti to, ko tikrai nori. Pagalvok, kaip tuomet savimi didžiuotumeisi. Na, o nesėkmės pasitaiko visiems – svarbu tikėti, kad fortūna kitą kartą tikrai nenusigręš.

Konformizmas

Dar vienas ženklas, bylojantis apie tai, kad tave apniko nepasitikėjimo virusas – bandymas visuomet prisitaikyti prie kitų. Tu nenori niekuo išsiskirti, kadangi manai, kad verta pasikliauti žmonėmis, jau atradusiais savo kelią, nes jis patikimas. O tu jo dar tik ieškojai… Žinoma, kur kas lengviau ir naudingiau pasukti kieno nors praminta kryptimi, tačiau tas kelias nebūtinai bus tavo…

Todėl subrendusio žmogaus veiksmai “dėl kompanijos” kelia nerimą ir rimtą pavojų – juk už savo žingsnius teks atsakyti pačiai, kadangi kompanija negalėsi mosikuoti lyg vėliava.

Jei pabrukai uodegą…

O gal manai, kad esi niekam neįdomi ir todėl dangstai šį trūkumą nebūtais faktais ir išgalvotomis istorijomis? Kodėl nesiliauji visiems pasakojimus, kad turi daug reikšmingų pažinčių arba pulką slaptų gerbėjų? Pripažink, tokiu būdu tenori padaryti įspūdį aplinkiniams ir priversti juos tave gerbti. Vis dėlto melo, nors ir balto, kojos trumpos: gali jame paskęsti kaip liūne ir prarasti savo pačios savigarbą.

Unikalumo žavesys

Ar dažnai nori atrodyti, rengtis ir elgtis taip, kaip kiti? Jei nuolat save lygini su kitais ar nori būti į juos panaši, tuomet tau taip pat trūksta pasitikėjimo savimi, kadangi tokiais veiksmais rodai, kad kitiems teiki kur kas daugiau reikšmės nei pati sau.

Savo pasiekimus turėtum vertinti atsižvelgdama į savo individualius sugebėjimus, tikslus ir vertybes, kadangi kiekvienam žmogui visko yra drėbtelėta skirtingai. Mokėk džiaugtis tuo, kokia tu esi. Didžiuokis savimi. Gal ir nekalbi tobulai prancūziškai, tačiau žinai, kad moki kepti dieviško skonio tortus arba stilingai įpakuoti dovanas. Juk šaunu, kad šiame pasaulyje nėra dviejų tokių pačių žmonių.

Stebuklingas receptas:

Jei dabar jau žinai, kad stinga šiek tiek daugiau pasitikėjimo savimi, pabadyk jį sustiprinti įvairiais būdais:

– sudaryk sąrašą savybių ir pasiekimų, kuriais didžiuojiesi (sąrašą nuolat atnaujink);

– vertink save pagal asmeninius sugebėjimus – nelygink savęs su kitais;

– kuo dažniau mintyse save girk, drąsink ir skatink;

– pasistenk pamatyti ir garsiai pabrėžti kitų teigiamas savybes. Pamatysi, jog tai yra užkrečiama – kiti taip pat puls sakyti tau komplimentų;

– daugiau bendrauk su tais, kurie tau atrodo nuoširdūs ir atviri;

– vaikščiok pakelta galva, ramiais ir tvirtais žingsniais;

– kuo dažniau šypsokis!