Nusiteikusi draugiškai ar seksualiai?

Mokslininkai senai buvo nustatę, kad jauni vyrai dažniau nei moterys painioja draugiškus signalus su seksualinio susidomėjimo ženklais. Tačiau šis lyčių skirtumas taip ir nebuvo iki galo ištirtas. Remiantis populiariąja teorija, šių laikų vyrai pernelyg seksualizuoja socialinę aplinką, todėl dažniau nei moterys painioja jiems siunčiamus signalus.

Kita mažiau žinoma ir nauju eksperimentu patvirtina teorija šią tendenciją aiškina geresniu dailiosios lyties atstovių įgūdžiu interpretuoti veido išraiškas ir kūno kalbą. Vis dėlto neverbalinius seksualinio susidomėjimo signalus gana dažnai painioja ir moterys.

Pirmojo eksperimento dalyviams vyrams ir moterims buvo rodomos seksualiai nusiteikusių moterų ir draugiškų moterų nuotraukos, kurias tiriamieji turėjo priskirti prie vienos iš šių dviejų kategorijų. Vyrų, peržiūrėjusių draugiškai nusiteikusių moterų nuotraukas, suklydo 12 proc., o moterų – 8,7 proc. Įdomu, kad vyrų, peržiūrėjusių seksualines užuominas siunčiančių moterų nuotraukas, suklydo 38 proc., o moterų – 32 proc.

Kitame tyrime dalyvavo 280 dvidešimtmečių vyrų ir moterų, kurie pateiktus moterų atvaizdus turėjo priskirti prie vienai iš keturių kategorijų – draugiška, seksualiai susidomėjusi, liūdna arba atstumianti. Rezultatai parodė, kad tiek vyrai, tiek moterys labiausiai klydo identifikuodami nuotraukas, kuriose buvo rodomas seksualinis susidomėjimas.