Moterys myli ausimis, vyrai ….irgi

„Jeigu pažintis prasideda komplimentu – rašė dramaturgas Oskaras Vaildas (Oscar Wild), – ji gali tapti tvirta draugyste“. Tais pačiais žodžiais galima ir pradžiuginti, ir nuliūdinti. Vyriškis, pasakęs moteriai, kad ne grožis yra svarbiausia, atrodys išmintingas bei supratingas tai, kuri kritiškai vertina savo išvaizdą, ir nuvils grožio konkurso laimėtoją.

Rimtų pažinčių svetainės DarniPora.lt apklausa atskleidė, kokių komplimentų pageidauja vyrai, ir kokių moterys.

Komplimento esmė ir prasmė

Įžvelgiantys tas mūsų savybes, kuriomis mes abejojame ar labai norim pasižymėti, visada padarys malonų įspūdį. Nors visada galima sakyti „Kaip puikiai šiandien atrodot“ ar „Kokie mieli jūsų vaikučiai“, tikrai įtaigus komplimentas turėtų būti labiau asmeniškas. Komplimentus, skirtus tik vienai nepakartojamai, unikaliai asmenybei, galima padalinti į kelias grupes.

Šių grupių nėra daug. Moteris gali didžiuotis savo žavumu bei koketiškumu ir norėti, kad vyriškis kaip tik šias jos savybes pastebėtų bei vertintų. Jos draugei gali patikti būti romantiška ir svajinga. Dar kita norėtų, kad joje įžvelgtų nesuvaldomą amazonės temperamentą, o ketvirtoji viliasi sužavėti ramumu, šeimyniškumu, motiniška globa.

Atitinkamai ir vyras, kurį traukia vėjavaikiška koketė, vargu ar susidomės moterimi, pasakojančia apie naują savo virtuvę ir ypatingus puodus, skirtus gaminti sveikuolišką maistą. Dar svarbiau tai, kad jo komplimentas žaviai nepažįstamajai atskleis jo nuostatas ir svajones. Jei po kelių minučių pažinties jis girs nepažįstamosios rūpestingumą ir tvarkingumą, akivaizdu, kad nežadės jai žvaigždžių nuo dangaus.
Ko nori Lietuvos vyrai ir ko tikisi moterys?

Komplimentai gali tapti poros ateities ryšių testu. Besižavintis moters seksualumu ir dailia figūra, vienaip įsivaizduoja būsimus santykius su ja nei tas, kuris giria draugės nuoširdumą, supratingumą ir rimtumą.

Bendrą ateitį svarbu įvertinti tiems, kurie ieško ilgalaikės pažinties, ieško būsimo gyvenimo draugo. Buvo apklaustos internetinės pažinčių svetainės „Darni pora“ dalyvės, siekiant išsiaiškinti, koks komplimentas joms būtų patrauklus, kaip jos norėtų, kad jas vadintų būsimas draugas – kačiuku, tigre, o gal dar kaip nors. To pat klausta ir šios pažinčių svetainės dalyvių. Norėta sužinoti, ar visas savo drauges, kad nesupainiotų jų vardų, jie vadina “saulytėmis,” ar viliasi sutikti svajonių moterį, kuriai ir išdrįs pasakyti išskirtinį komplimentą.

Šie atsakymai liudija, kad vos daugiau nei trečdalis apklaustų moterų norėtų pasijusti gundančiomis koketėmis. Susilaukti įvertinimo kaip romantiškoms asmenybėms, patiktų keturiom iš dešimties. Lemtingai aistringos moters vaidmuo patrauklus vienai iš aštuonių apklaustųjų. Ir tik 7 proc. norėtų, kad jas pagirtų už rūpestingumą ar šeimyniškumą.

Vyrų svajonės ne visada sutampa su moterų. Komplimentų sakymas – ne išimtis. Norinčių savo draugę pavadinti viliokle ar kokete buvo 28 proc. Romantikė patiktų tokiam pat skaičiui vyrų, kaip moterų, laukiančių romantiškų komplimentų. Gal kiek netikėta, bet ir požiūriu į šeimyniškumą vyrai mažai skyrėsi nuo moterų. Norinčių galimą draugę pagirti už šią savybę buvo 10 proc.

Tačiau nesuvaldomos temperamentingos amazonės vaidmuo vyrams patiko pastebimai dažniau nei moterys norėjo jį atlikti. Apie tokiomis savybėmis pasižyminčią draugę svajojo kone kas penktas vyras, dažniausiai jaunesni: 18-20 metų amžiaus grupėje merginų, pretendavusių į tokį vaidmenį, buvo 19 proc., o vaikinų, svajojančių apie panašią draugę, net 33 proc.

Panašiai pasiskirstė ir atsakymai apie moters šeimyniškumą, kulinarinius gebėjimus, norą rūpintis tvarka namuose. Tarp jaunesnių merginų ir moterų tik 4 proc. norėjo ir tikėjosi sužavėti vyrą savo pasirengimu kurti jaukius namus.

Šio amžiaus vyrams, t.y., jaunesniems nei 25 metų, tai irgi mažai rūpėjo. Tačiau tarp vyresnių nei penkiasdešimties metų apie šeimyniškumą užsiminė net kas trečia moteris, o tarp šio amžiaus vyrų netgi pusė norėtų girti savo būsimą draugę už kulinarinius ir buitinius nuopelnus. Be to, nei vienas iš jų nenorėtų susipažinti su lemtinga, stiprių aistrų moterimi. Koketė patiktų tik vienam iš dešimties penkiasdešimtmečių ar vyresnių.

Lengviausiai sutartų 30-35 metų vyrai ir moterys. Šioje amžiaus grupėje moterų ir vyrų norai bei viltys mažiausiai skyrėsi.

Na, o ko nori vyrai? Ką jiems gali pasakyti moterys? Atsakymas labai paprastas: vyrai nori būti giriami. Kuo dažniau – tuo geriau.

Kaip pasakyti įsimintina komplimentą?

Pasakyti tikrai įsimintiną komplimentą nelengva, nes jį kuriant, kaip rodo pageidavimų „statistiką“, reikia pagalvoti ir apie norinčios būti pagirta amžių, ir apie garsiai pasakytus ketinimus, ir apie gal net nuo savęs slepiamas viltis.

Jeigu gilintumėmės į šias, kartais miglotas viltis, tiktų vadovautis keliomis paprastomos taisyklėmis:

– komplimentas turi būti panašus į tiesą (neverta girti žmogaus už tai, ką jis dar tik planuoja padaryti, verta pagirti už tai, ką daro, kuo pasižymi);

– veiksmingiausi nuoširdūs komplimentai (jei vyriškis neatrodo sportišku, jį galima girti už protą, nuoširdumą, rūpestingumą, bet ne už fizinę jėgą);

– pavykęs komplimentas trumpas, aiškus ir konkretus (prakalba prasidedanti „o dabar prisimindamas mokyklinius metus norėčiau papasakoti apie…..” gal ir tinka gedulingiems pietums, bet netinka norint ką nors pagirti);

– sėkmingas komplimentas paskatina pagalvoti ir padaryti sau malonią išvadą ( pavyzdžiui, “Dabar supratau, kodėl visi vaikinai į manę pavydžiai žiūri”. Tokio komplimento išvada – “Nes esu šalia tavęs”);

– visi vertina nuoširdumą, todėl geriausias komplimentas yra prisipažinimas, kad tiesiog trūksta žodžių išreikšti jausmus. Tačiau tokiu atveju susilaukus atsako “O tu pamėginkit“, teks daug ir įtikinamai kalbėti.