Moterys jaučiasi laimingos, kai jų partneriai liūdi

Moterys jaučiasi laimingesnės, kai jų partnerius kankina liūdesys, rodo mokslininkų tyrimas.

Išsamus tyrimas, kurį atliko Harvardo medicinos mokykla, parodė, kad moterys jaučiasi laimingos, kai jų vyrus kamuoja liūdesys, nes jos mano, kad tokie jų partnerių jausmai yra naudingi partnerystei. Moterys teigė, kad vyrų atvirai demonstruojamas liūdesys, rodo jų pasitikėjimą ir norą įsipareigoti. Dr. Shiri Cohen, viena iš tyrimą atlikusių mokslininkių, sakė: „Moterys partnerių emocijas vertina dvejopai – jos gali kenkti arba padėti santykiams. Vyrų liūdesys moterims atrodo lyg „investicija“ – patirtis, kuri gali tik suartinti porą, o ne ją išskirti“.

Tyrime dalyvavo 156 heteroseksualios poros, kurių santykiai trunka vidutiniškai 3,5 metų (56 proc. buvo susituokusios poros). Kiekvienas tyrimo savanoris buvo prašomas papasakoti apie įvykį, susijusį su partneriu, kuris sunervino, nuliūdino ar privertė susirūpinti. Pasakojimai buvo filmuojami. Tada poros buvo suvedamos ir prašomos dešimt minučių aptarti ir diskutuoti apie prieš tai nurodytas situacijas. Poros buvo filmuojamos, o jų emocijos fiksuojamas specialaus elektroninio prietaiso, kuris nurodydavo emocijų stiprumą ir tipą – teigiamas ar neigiamas emocijas jausdavo savanoriai.

Mokslininkai tyrinėjo vaizdo medžiagą ir užfiksuotas porų emocijas. Jie tikėjosi, kad partneriai jaus panašias emocijas, tačiau rezultatai nustebino. Moterys jausdavosi laimingesnės, pajutusios partnerių nusiminimą, o vyrai jausdavosi laimingesni, kai aiškiai suprasdavo, ką reiškia jų partnerių emocijos, nesvarbu, ar jos buvo teigiamos ar neigiamos. Taip pat paaiškėjo, kad vyrams sunku atskirti, kurios moterų emocijos teigiamos, o kurios – neigiamos. Pavyzdžiui, daugiau nei pusė vyrų galvodavo, kad jų mylimosios piktos, kai jos iš tiesų jautėsi laimingos. Skirtingai moterys, gana tiksliai suprasdavo, kaip jaučiasi jų partneriai.