Moterų skausmas

Fundamentiniai mokslo bei epidemiologiniai ir klinikiniai tyrimai įrodė, kad vyrai ir moterys skausmą jaučia skirtingai.

Moterys daugiau nei vyrai patiria pasikartojantį, stiprų ir ilgiau besitęsiantį skausmą. Be to, moterų skausmo slenkstis žemesnis, tolerancija skausmui mažesnė.

Moterims dažniau nei vyrams skausmą sukelia šios ligos ir būklės: fibromialgija, dirgliosios žarnos sindromas, temporomandibulinis skausmas, reumatoidinis artritas, artrozė, migrena su aura.

Tuo tarpu vyrai dažniau kenčia dėl klasterinio galvos skausmo, išeminės širdies ligos sukeliamo skausmo, podagros, ankilozuojamojo spondilito, kasos ligų bei dvylikapirštės žarnos opos skausmo.

Moterys dažniau kenčia išplitusį skausmą. Jis yra nedarbingumo, psichologinio distreso ir naujos skausmo būklės rizikos veiksnys.

Moterų skausmui svarbūs šie veiksniai:

  1. estrogenų koncentracijos kraujyje periodiniai svyravimai (migrena, temporomandibulinis skausmas),
  2. endogeninės opioidinės sistemos ypatumai,
  3. depresija (moterys serga dažniau nei vyrai).

Moterys kenčia nuo fiziologinių tik jas varginančių skausmų (mestruacijų, gimdymo). Specifiniai moterų skausmai: dismenorėja (40–90 proc.), lėtinis dubens skausmas (15 proc. reprodukcinio amžiaus moterų); vulvodinija (18 proc., iš jų 6 proc. nuolatinis niežulys, deginimas); nėštumo nugaros apačios skausmas (45 proc.); pogimdyminis skausmas (25 proc.); gimdymo skausmas (95 proc.).

Moterys dėl skausmo į gydytoją kreipiasi daug dažniau nei vyrai, atitinkamai joms daugiau kompensuojama nedarbingumo dienų. 20 proc. mokyklos dėl ligos nelankančių mergaičių – dėl dismenorėjos.

Įdomu, kad lyties nulemti skausmo paplitimo skirtumai (migrena, pilvo ir visceralinis skausmas) nereprodukciniu periodu mažesni. Be to, esama lyties nulemtų skausmo skirtumų įvairiose kultūrose. Vyrams ir moterims nustatyti skirtingi analgetikų šalutinio poveikio bei analgezijos skirtumai. Nemedikamentinio skausmo gydymo poveikis taip pat skiriasi.

Patiriamą lėtinį skausmą įvairių menstruacinio ciklo fazių metu moterys suvokia skirtingai. Pavyzdžiui, temporomandibulinis skausmas stipresnis prieš mėnesines ir mėnesinių metu.

Nustatyta, kad moterims tas pats žalingas skausmo dirgiklis sukelia didesnį skausmą, taip pat jos labiau nei vyrai reaguoja į silpnesnį žalingą dirgiklį. Vadinasi, moterys turi biologinį pagrindą patirti silpnai žalingo dirgiklio sukeliamą skausmą, galbūt dėl estrogenų pokyčių sukeliamos analgezijos.

Tačiau vėlesni tyrimai parodė, kad endogeninė opioidinė sistema labai aktyvuota gimdymo metu, nepaisant žemo estrogenų lygio.

Įrodyta, kad vyrai ir moterys turi skirtingus erdvinio ir kalbos suvokimo įgūdžius. Tai siejama su smegenų veiklos skirtumais, skausmo potyrio ir atsako į skausmą skirtumais.