Liga Meilė

Ak, poetų apdainuota, vienišų damų idealizuota ir į rožinį peniuarą įvilkta meilė. Pusė pasaulio karų, gatvių muštynių ir šiaip plaukų padraskymų įvyksta dėl šios cheminės reakcijos.

Iš meilės galima apakti, apkursti, prarasti širdį, ranką ir, lyg to dar būtų maža, netgi protą. Pasaulinė sveikatos organizacija jau suklasifikavo šią „ligą“ — meilė ligų sąraše pažymėta numeriu F63.9 ir apibūdinta šitaip: „Nepatikslintas įpročių ir potraukių sutrikimas“.

Įsimylėjimas – liga?

Švyti, nuolat šypsaisi, mažiau valgai, daugiau kalbi telefonu ir ką nors kaskart pamiršti? Diagnozė – paprastasis įsimylėjimas. Plitimo būdas galutinai neišaiškintas, tačiau Milano biochemikai įrodė, kad įsimylėjus, kūne atsiranda rimtų pakitimų. Tai jums ne paukščių gripas ar maro epidemija – priešnuodžių ir vakcinų nuo šios ligos nėra.

Aišku, romantikai pripratę sakyti, kad pamačius išrinktąjį keliai ima linkti ir kūnu perbėga šiurpuliukai, tačiau ne tokia romantiška šio reiškinio tiesa: tiesiog kraujyje sumažėja baltymų. O šie atsakingi už ryšį su galvos smegenų nervinėmis ląstelėmis, todėl smarkiai sulėtėja bet kokia kūno reakcija. Štai tau ir apgirtai iš meilės! Psichologai antrina: Eroto suviliotuosius lygina su tais, kurių nervų sistema gerokai nusilpusi ir kuriuos nuolat persekioja įkyrios mintys, kitaip tariant, su maniakais. Tiesa, taip būna tik susižavėjimo pradžioje, paskui organizmas vėl „susistyguoja“.

Amžinas dopingas

Amžina euforija daro ir neigiamą įtaką: kai kraujas ima cirkuliuoti intensyviau, užuot veikusios, smegenys išvis nustoja funkcionuoti. O tada sudie, sveikas prote… Kad nereikėtų vėliau graužti nagų, teisintis prieš save ir prieš aplinkinius dėl savo kvailų poelgių, pateikiame keletą dažniausiai daromų įsimylėjimo klaidų.

Baltas popieriaus lapas. Tu jam atsiveri kaip knyga, tampi baltu popieriaus lapu, ant kurio matyti viskas – net mažiausia dulkelė. Su kuo šįryt pasisveikinai, ką papasakojo tavo draugė ir kokios spalvos tavo bendradarbės kojinės – ar tikrai jam būtinai tai žinoti? Kai jo šalia nebūna bent pusvalandį, imi atakuoti SMS žinutėmis ir guostis, kaip jo pasiilgai. Žinoma, tarp partnerių neturėtų būti paslapčių, tačiau jūsų santykiai neturi virsti turgumi, o tu – tapti lengvai nuspėjama.

Siamo dvyniai. Žinoma, jis tas, kurio ieškojai visą gyvenimą. Jūsų savaitgaliai prabėga lovoje: čia jūs valgote, žiūrite televizorių, kalbatės ir planuojate ateitį. Anksčiau nemėgusi alaus ir futbolo, dabar čiumpi butelį ir spoksai į ekraną, gurštelėjimus palydėdama svariais žaidimo komentarais. viską. Užuot dūsavusi nuo romantiško filmo saldybės, žiūri irklavimo varžybas ir jautiesi laiminga. Jeigu kas paklaustų, kokią muziką mėgsti, nedvejojusi atsakytum: tokią pat kaip ir jis. Štai čia ir slypi pagrindinis pavojus: tik iš pirmo žvilgsnio tokie santykiai atrodo idealiai harmoningi — iš tiesų antroji pusė greitai ims nuobodžiauti. Kas nori gyventi su savo klonu?

Aš pati. Įsimylėjimas tau suteikia sparnus. Ir tai – ne energinio gėrimo reklama. Tu jauti tokį gerumo antplūdį, kad esi pasiryžusi padėti visiems aplinkiniams. Susitari dėl smulkaus remonto draugės namuose („jis taip puikiai moka išrinkti spalvas ir pakeisti vamzdyną“), pažadi, kad jis paskolins savo DVD filmų kolekciją, suplanuoji, kur ir kaip švęsite Valentino dieną ar kur vakarieniausite penktadienį. Aš pati viską suplanavau – štai pagrindinė klaida. Vyrai – tokie padarai, kurie negali pakęsti, kad už juos kas nors spręstų. Be to, kiekvienas žmogus turi turėti laisvę planuoti. Nors šiais laikais vyrauja unisex stilius, nepamiršk: vyrų genuose užkoduota užkariauti. Tad leisk jam parodyti iniciatyvą. Galų gale vieną dieną tau pačiai nusibos galvoti už du.

Jis – pats geriausias. Draugystės pradžioje tau atrodo, kad jis – pats geriausias, mieliausias, protingiausias. Tačiau tai gali būti taip toli nuo realybės, mat tu savo išrinktajam priskiri tas savybes, kurių tikiesi iš tobulo vyro. Jo keistenybės ir trūkumai tau atrodo tokie menki ir nereikšmingi – tik suteikiantys papildomo žavesio. Tad jei pradžioje pastebėjai, kad kas vakarą tavo išrinktasis išgeria po kelis butelius alaus, bet su tuo taiksteisi, vėliau neraudok ir nevadink jo alkoholiku. Patarimas: geriau iš karto jį įvertinti blaiviai ir apsispręsti, ar galėsi su jo trūkumais taikstytis.

Meilė viską nugalės. Yra porų, kurios nuo pat pradžių visą santykių eigą atiduoda į meilės rankas. Neva pakanka stipriai vienas kitą mylėti, ir viskas bus gerai. Jei draugystė dėl vienų ar kitų priežasčių išyra, vadinasi, „mes nepakankamai vienas kitą mylėjom“. Didelė klaida. Vadovauti principu bus, kaip bus – blogas sprendimas: meilė reikalauja indėlių ir pastangų.

Noriu to, ko noriu!

Moteris moterį supras: žinai tą jausmą, kai geras porą savaičių prieš akis stovi kur nors matyti puikūs bateliai? Madingi, tokie geidžiami ir… tau tiesiog neįperkami. Mintyse jau priderinai visą savo garderobą, tačiau vieną dieną juos pamatai ant kitos kojų. Skaudu ir pikta: kitos turi, o tu – ne.

Taip ir su aistros objektu. Iš pradžių tave tiesiog apsėda jo turėjimo manija: skambinti, rašyti, susitikti, turėti jo daiktų ir prisiminimų. Visa kita tampa nesvarbu, nes aš taip noriu. Elgiesi tarsi narkomanė, ieškodama eilinės dozės. Visus pliusus dedi į tą pusę, kur jūs kartu, o visi minusai ten – kur jo nėra. Veidrodžiai, vitrinos ir draugių akys sako: jūs esate tiesiog tobulas duetas. Tinkate vienas kitam kaip kurpaitė — Pelenei.

Daug kas taip klysta — įsimylėjimą painioja su meile. Tačiau daugybė įsimylėjimų taip ir nevirsta tikra meile, nes vieną aistros objektą staiga pakeičia kitas. Kaip ir vitrinoje dėmesį patraukia kiti bateliai.