Kukurūzas

Kukurūzas – vertinga daržovė, nes juose yra angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų A ir C, taip pat kalio, fosforo, kalcio, geležies. Be to, termiškai apdorojama ši daržovė daug geriau išsaugo vitaminus nei, pavyzdžiui, pupelės ar žirniai.

Anksčiau maistui buvo naudojami ne tik kukurūzų grūdai. Iš žiedadulkių virdavo sriubą, jomis įdarydavo paplotėlius, tamsiai raudoni grūdai buvo naudojami kaip dažikliai, iš sultingų saldžių stiebų gamino sirupus, vyną. Grūdus valgė keptus, virtus, iš grūstų grūdų kepė paplotėlius, virė košę. O sumalti kukurūzų į miltus senovėje taip niekas ir nesusiprato. Pirmieji putlių paplotėlių iš kukurūzų miltų paragavo europiečiai. Ir tai tik tuomet, kad ši daržovė čia jau buvo tvirtai įsigalėjusi.

Jeigu kukurūzų grūdeliai tamsiai geltoni, o skaidulos sausos, vadinasi, jie seni: tokie kukurūzai nebus skanūs, viduje bus minkšti, o grūdų žievelė liks kieta. Jaunų kukurūzų burbuolės būna nelabai ryškios, o skaidulos šviežios ir truputį drėgnos. Neverta pirkti ir visiškai nuvalytų burbuolių (nors tokių mūsų parduotuvėse daugiausia), nes jos greitai genda. Valyti kukurūzus reikia tik prieš verdant. Be to, nuskintose burbuolėse prasideda natūralus cukraus virtimo į krakmolą procesas, todėl kuo greičiau išvirsite kukurūzus, tuo jie bus skanesni.

Kukurūzų virimo laikas priklauso nuo rūšies ir burbuolės “amžiaus”. Jeigu kukurūzai labai jauni, tuomet virti burbuoles reikia 15 minučių. Senus kukurūzus teks virti apie 2 valandas. Ar burbuolės išvirusios, geriausia patikrinti praduriant jas šakute.

Kukurūzai dedami į verdantį nesūdytą vandenį. Virdami sūriame vandenyje jie sukietėja. Išvirtas burbuoles nusausinkite, patiekite truputį pašildytoje lėkštėje. Prieš tai nepamirškite pasūdyti. Kukurūzų burbuoles skanu valgyti su sviestu.

Liaudies medicinoje kukurūzai vartojami nevaisingumui, sumažėjusiai lytinei potencijai, viduriavimui, dizenterijai, pabrinkimams gydyti, taip pat esant skausmingoms menstruacijoms, bendram organizmo išsekimui, prasidėjus klimaksui. Kukurūzai sušvelnina riebių ir keptų maisto produktų, alkoholio neigiamą poveikį organizmui. Jie stabdo rūgimo ir puvimo procesus žarnyne.

Kukurūzų purkas žmonės nuo seno vartojo nutukimui gydyti ir kaip priemonę šlapimo išsiskyrimui skatinti, nuo šlapimo pūslės uždegimo bei inkstų akmenligės. Kadangi purkos skatina kraujo krešėjimą, jas vartoja ir kaip kraujavimą stabdančią priemonę, pasigaminus nuovirą ar antpilą.

Nuovirui imama 10 g smulkintų purkų, kurias reikia užpilti 1,5 stiklinės vandens, o antpilui 10 g smulkintų purkų užpilti stikline vandens. Tiek atvėsinto antpilo, tiek nuoviro geriama po 1-3 šaukštus kas 3-4 valandas.