Kojos prakaituoja

Nemaloni situacija, tiesa? Jei šaltu metu ji dar kaip nors užmaskuojama uždara avalyne ar nėra tokia „aštri“, tai vasarą kojų prakaitavimas tampa daugeliui ypač aktualia problema. Kaip ją išspręsti, pataria gydytojai dermatologai.

Organizmas praneša apie ligą

Organizmo sugebėjimas išskirti drėgmę palaiko optimalią kūno temperatūrą. Prakaito liaukos atlieka „termoreguliatoriaus“ vaidmenį. Bet viskas gerai, kai su saiku. Daugelį (apie 60 proc. žmonių) – ypač vasarą – vargina pulmoplantarinė hiperhidrozė, kitaip sakant, padidėjęs kojų prakaitavimas. Tada jau tik laikykis: ir pačiam malonumo mažai, ir aplinkiniams nors dujokaukę dėkis.

Yra keletas tokio trūkumo priežasčių:

  • Uždara, ankšta avalynė, šiltos, ne pagal sezoną kojinės, ypač sintetinės.
  • Nepakankama arba neteisinga kojų priežiūra.
  • Jaudulys, stresas.
  • Fizinis krūvis, įtemptas raumenų darbas.
  • Pėdų odos susirgimai. Pavyzdžiui, toks paplitęs „reiškinys“, kaip grybelis, kai oda tarp pirštų ir aplink juos skilinėja, džiūsta, skaudančios vietos labai niežti, lupasi, ir visus šiuos simptomus visada lydi padidėjęs prakaitavimas ir nemalonus kvapas. Jei šios ligos nepradėsite laiku gydyti, ji gali pereiti į mikrobinę egzemą ir išplisti po visą kūną.
  • Infekciniai, endokrininiai susirgimai, piktybiniai navikai, o taip pat centrinės nervų sistemos patologijos.

Kaip reikia teisingai prižiūrėti kojas?

Visai gali būti, kad išspręstumėt problemą, pakaks tiesiog daugiau dėmesio skirti kojų priežiūrai. Primename, kad šių taisyklių reiktų laikytis ne tik vasarą, bet ir bet kuriuo kitu metų laiku.

  • Plauti kojas su muilu vėsiame vandenyje būtinai du kartus per dieną – ryte ir vakare. Sausai nušluostyti rankšluosčiu.
  • Jei veiksmas vyksta ryte, po vandens procedūros apibarstykite kojas talku (specialūs milteliai barstomi tarp pirštų ir ant pėdų), papurkškite dezodorantu arba antiperspirantu – būna specialūs su priešgrybelinėmis ir antibakterinėmis medžiagomis. Dėmesio! Visos šios priemonės naudojamos, tik tada, kai kojos yra švarios, priešingu atveju, nemalonus kvapas bus tik dar stipresnis.
  • Nurodytos priemonės – visai neveiksmingos? Vadinasi, greičiausiai, padidėjusio prakaitavimo priežastis slypi kokiose nors ligose, kurios, ko gero, dar nepasireiškė kitais būdais. Tokiu atveju reikia bėgti pas gydytoją dermatologą. Ir jokiu būdu nesigėdinkite, nes gydytojui, paciento skundas „labai prakaituoja kojos“ – rimta priežastis nustatyti ligą ir kaip galima greičiau imtis jos gydymo.

Faktas

Prakaitas 98 – 99 proc. susideda iš vandens, kartu su juo jo sudėtyje iš organizmo išsiskiria nebereikalingos, savo jau „atidirbusios“ azotinės medžiagos, riebiosios rūgštys, cholesterolis, mikroelementai.

Nemalonaus kvapo priežastis – bakterinis išskyrų skilimas ir jų oksidavimasis deguonimi, tai puikios sąlygos daugintis mikrobams. Ir vyrai, ir moterys vienodai linkę prakaituoti.

Beje, kuo skiriasi dezodorantas nuo antiperspiranto?

Dezodorantas stabdo prakaito puvimą ir dėl parinktų kosmetinių kompozicijų maskuoja nemalonų kvapą. Į jo sudėtį įtrauktos antimikrobinės fenolos, kvapikliai – lavandos, mėtos, gvazdiko eteriniai aliejai. Pastovus ingridientas – etilo spiritas, kuris yra stipri antimikrobinė priemonė.

Antiperspirantas dalinai slopina prakaitavimą pradiniame etape. Jis turi cinko, švino, cirkonio druskų. Kai jos sąveikauja su prakaitu, susidaro dariniai, kurie sutraukia poras. Esant padidėjusiam prakaitavimui geriau naudotis antiperspirantu.

Liaudies priemonės nuo hiperhidrozės

  • 50 – 100 g ąžuolo žievės virti viename litre vandens 20 – 30 min. ant nedidelės ugnies. Garinti kojas kasdien visą savaitę.
  • Arbatinį šaukštelį druskos išmaišyti stiklinėje karšto vandens, atvėsinti ir šiuo šiltu tirpalu praplauti kojas. Po to nuskalauti vėsiu vandeniu.
  • Vieną arbatinį šaukštelį smulkintų šalavijo lapų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens. Leisti 30 – 40 min. nusistovėti, vėliau perkošti. Gerti po 1 – 2 valgomuosius šaukštus du kartus per dieną 2 – 3 savaites.
  • Tris valgomuosius šaukštus mišinio iš šalavijo, mėtos, dilgėlių užpilti vienu litru verdančio vandens. Leisti 30 – 40 min. nusistovėti, perkošti. Atvėsusiame antpile 15 min. palaikyti kojas.
  • 20 lapelių lauro lapų užpilti trimis litrais verdančio vandens. Uždengti dangteliu. Kai antpilas šiek tiek atvės, 15 min. pagarinti jame kojas prieš miegą.

Visus šiuos receptus naudoti galima, jų komponentai turi dezodoruojančių ir antimikrobinių savybių, vienok pasikliauti vien jais ir nesikreipti į medikus nereikėtų, sako gydytojai dermatologai.