Kodėl žmonės nusivilia santuoka

Vedybų dieną jaučiatės tarsi sapne – su tobulu žmogumi pradedate tobulą gyvenimą kartu. Tačiau vieną dieną pastebite, kad kažkur dingo jūsų gyvybingumas, gera nuotaika. Jūs vis dar mylitės su vyru, tačiau tai tapo darbu, o aistra seniai išblėso.

Po ne vienerių metų drauge pastebėjote, kad su sutuoktiniu pykstatės dėl menkniekių. Jus erzina smulkmenos, į kurias anksčiau nekreipdavote dėmesio. Pagaliau pripažįstate sau, kad esate nelaimingi! Ir taip nutiko ne tik jums, bet ir jūsų draugams, draugų draugams, giminaičiams… Kodėl tiek daug žmonių nusivilia santuoka?

Formaliai santuoka yra dviejų žmonių sąjunga, pripažinta įstatymu. Lyginant santuoką su draugyste, ji išsiskiria keliais aspektais. Kai susituokiame, tarsi pasisaviname kitą žmogų ir netgi turime oficialų dokumentą, kuris tai įrodo!

Susituokę iš tiesų daugelį dalykų pradedame daryti kitaip. Pavyzdžiui, nebeinate susitikti su draugais, atsisakote kai kurių savo pomėgių, nes susituokusios poros viską turi daryti kartu. Jūs nusiviliate, kai jūsų sutuoktinis ar sutuoktinė kai kuriuos dalykus nori daryti atskirai. Laikui bėgant jaučiate, kad aistra išblėso, o jūs tapote labiau geri draugai nei mylimieji, ir gyvenate kartu todėl, kad turite santuokos liudijimą.

Tiesa ta, kad santuokos daugiausia išyra dėl per daug skirtingo požiūrio į gyvenimą, per didelių lūkesčių ir iliuzijų. Daugelis santuoką suvokia kaip dviejų žmonių sąjungą, kurioje sutuoktiniai riboja vienas kito laisvę. Tačiau santuoka – tai ne kalėjimas. Net susituokę esate du atskiri žmonės, tik pasiryžę dalintis savo gyvenimais. Žinoma, santuokoje yra įsipareigojimų, tačiau jie neturi trukdyti siekti asmeninių tikslų.

Kai vedame (ištekame) įsivaizduojame, kad meilė, kurią jaučiame tą dieną, truks visą gyvenimą. Tačiau meilę, kaip ir aistrą, reikia puoselėti, priešingu atveju ji miršta. Žinoma, tvirtoje santuokoje netrūksta meilės ar aistros, artumo vienas kitam jausmo, tačiau šie jausmai neatsiranda savaime, reikia įdėti daug pastangų.

Įsimylėjėliams santykių pradžioje daug lengviau nei sutuoktiniams pirmiausia todėl, kad jie kartu praleidžia daugiau laiko. Taip, sutuoktiniai kartu gyvena, tačiau jie dalinasi bendra buitimi, rūpesčiais, tačiau kiek šio laiko skiria vienas kitam? Deja, vienas kitam laiko dažniausiai nebelieka.

Santuoka nuvilia ir tada, kai susituokia du žmonės su skirtingais požiūriais į gyvenimą. Klaidingai manoma, kad susituokus santykiai pagerėja. Kitaip matantys pasaulį žmonės daug dažniau konfliktuoja.