Kai prisiimame sutuoktinio nuopelnus

Kai kurios poros kartais patenka į situaciją, kai vienas sutuoktinis viešumoje prisiima kito sutuoktinio nuopelnus. Kol vienas jūsų mėgaujasi pagyromis, kitą apima liūdesys ir nusivylimas – jūs jaučiatės neįvertintas, nereikalingas ir įskaudintas.

Įsivaizduokite situaciją: Monika labai myli gėles. Jos ir Vyto namuose jų daugybė. Monika jas laisto, persodina, tręšia, perka gražiausius vazonus. Vieną kartą pas Moniką ir Vytą į svečius atėjo Vyto pusseserė Ieva su vyru. Ieva negalėjo nepastebėti gėlių ir pagyrė: „Kaip jūs rūpinatės namų jaukumu“. Vytas į pagyrimą atsakė padėka ir dar pridūrė, kad rūpintis gėlėmis JIEMS užima daug laiko.

Žinoma, Monikai skaudu, kad Vytas pusseserei nepagyrė jos ir nepasakė, kad tai ji daug dirba, kad gėlės atrodytų nuostabiai, o jų namai – jaukiai. Vytas taip galėjo pasielgti dėl įvairių priežasčių. Galbūt jis menkai save vertina, todėl prisiimdamas Monikos nuopelnus sau jis siekia atrodyti geresnis nei yra Ievos ir jos vyro akyse. Arba galbūt jis jaučia kaltę, nes nepadeda savo žmonai prižiūrėti gėlių.

Daugelis panašioje situacijoje apie savo apmaudą ir nusivylimą nė neužsimintų sutuoktiniui – o kam gadinti santykius smulkmenomis. Taip manydami jūs klystate. Jei kokia nors problema griauna jūsų santykius ir verčia jaustis blogai – tai nėra smulkmena. Atminkite, kai tokių smulkmenų, kurios skaudina vieną ar abu partnerius, santykiuose atsiranda labai daug, sutuoktiniai ima tolti vienas nuo kito. Tuomet santykiai pradeda irti. Ir priešingai, jeigu aiškinsitės visas smulkmenas, kurios jūsų netenkina, turėsite galimybę dar labiau suartėti su savo partneriu.

Taigi ką turėtumėte daryti, kai atsiduriate tokioje situacijoje? Pirmiausia neleiskite savęs menkinti. Žinokite, kad jūs turite teisę prisiimti nuopelnus už tuos darbus, kuriuos padarėte jūs. Nekaltinkite sutuoktinio, tačiau kai liksite dviese pasakykite jam, kad toks elgesys jus žeidžia ir kad kitą kartą norėtumėte būti įvertinta.

Galbūt jūsų sutuoktinis sakys, kad tai menkniekis ir jūs tik keliate audrą stiklinėje. Nesileiskite įtikinami tokių jo kalbų – jūs abu turite stengtis, kad santykiai tenkintų jus abu. Pasvarstykite drauge, kodėl taip atsitinka – galbūt šis pokalbis padės jums geriau pažinti vienas kitą. Pabandykite susitarti, kad jūsų sutuoktinis daugiau taip nesielgs. Aptarkite, kaip elgsitės ateityje, jei situacija pasikartos.