Klimaksas: kai baigiasi branda ir prasideda antroji jaunystė

Ar atkreipėte dėmesį, kaip atrodo šiuolaikinės per „balzakišką“ amžių perkopusios moterys: lieknos, spindinčiomis akimis, šviežia veido oda, rankinėje barška mašinos rakteliai ir jos kuria ateities planus. Vyrai, kurie šalia jų atrodo nevykėliai, galvoja, o kartais ne be susierzinimo mesteli: „Tu turi atrodyti blogai, juk tau ant nosies klimaksas! Kodėl džiaugiesi, kad negali pastoti ir keiti jaunus meilužius? Kodėl nesirūpini anūkais, o užsiimi visiškai nauju verslu?“

Kokios blogosios klimakso pusės, žino visos moterys. O jo teigiamas puses? Klimakterinis periodas graikų kalba reiškia pereinamąjį, lūžio laikotarpį. Pasibaigia branda ir prasideda antroji jaunystė. Ir tai nėra feminisčių prasimanymas ar graži metafora, o fiziologinis faktas.

Bėgte marš su kuprine

Pirmoji jaunystė – sunkus metas: reikėjo mokytis, patikti jauniems vyrams, kurti šeimą, įsidarbinti. Po klausimo „Ar ištekėjai?“, – garsiai atsakai „Taip, ištekėjau, ištekėjau“, – ir džiaugeisi, kad atėjo nedidelė pertrauka.

Bet kategoriškas draugių ir tėvų klausimas „O vaikai?“, – pataiko tiesiai į širdį. Praeina devyni mėnesiai, – ant tavo rankų jau krykštauja mažylis. „Tik vienas?“ – stebisi artimieji ir draugai. Ir štai į pasaulį ateina antras, o kartais ir trečias. Tuo metu tvirtai laikaisi vyro, juk vaikams, šeimai reikalingas tėvas, kuris laiduotų jų materialinę gerovę, būtų jiems parama. Tuo pat metu stengiesi įsitvirtinti darbe, kad – jei kas nors pakryptų ne taip – neliktum ant ledo lyties.

Pirmoji moters gyvenimo pusė panaši į lenktynes po kalnais išraižytą vietovę su rūpesčių kupina kuprine ant pečių ir vėliavėle rankose: „Aš – žmona, motina, duktė ir puikus darbuotojas!“

Kai peržengi per 40 metų, vaikai jau būna suaugę. Su palengvėjimu nusimeti nuo pečių kuprinę, atgrasią vėliavą įbedi į žemę: dabar tu niekam nieko neskolinga, – nei gamtai, nei visuomenei, nei tėvams. Tu – laisva.

Pirmasis klimakso pliusas

Kūrybinis skrydis

Pasibaigė vienvaldystė hormono estrogeno, kuris daro moteris nedrąsiomis namisėdomis, galvojančiomis kaip susukti lizdą ir daugintis. Kartu su moteriškųjų hormonų pertekliumi nebeliko neryžtingumo, nuolankumo, perdėto jautrumo ir sentimentalumo. Dabar gali ne tik fantazuoti, svajoti, bet ir įgyvendinti bet kokias savo svajones: pelnyti sėkmę darbe ir būti laiminga asmeniniame gyvenime.

Kaip išnaudoti savo galimybę

Kūrybinę viršūnę gali pasiekti visos, 40-ąjį gimtadienį atšventusios moterys: turinčios šeimą ir netekėjusios, namų šeimininkės ir aktyvios visuomenininkės. Didžioji Galina Ulanova, kuri neturėjo vyro, vaikų ir gyveno tik baletu, kūrybinę viršūnę pasiekė būdama 46 metų, per gastroles Londone. Susižavėjusi jos menu Didžiosios Britanijos publika, visiškai užmiršusi, kad spektaklį žiūrėjo ir karalienė Elizabeth II, į sceną prie primabalerinos kojų mėtė gėles, brangenybes ir audinių manto. Galima pasakyti ne vieną pavardę moters, kuri pradėjo rašyti perkopusi per 40 metų.

Jei kas nors ne taip…

Tikriausiai baimindamasi stengiesi naujai atklydusį energijos antplūdį įsprausti į senus rėmus, bet ten jam ankšta. Suaugusiai dukteriai tavo patarimų nereikia, anūką žiūri auklė, vyras pietauja restorane su kolegomis. „Ak, aš niekam nereikalinga“, – galvoja moteris. Įtampa didėja, kraujospūdis šokinėja, širdis daužosi it paukštis narvelyje, o dėl kamuojančio nerimo jausmo negali užmigti. Jei taip iš tikrųjų galvoji, tuomet tavęs laukia depresija. Į gyvenimą žiūrėk plačiai atvertomis akimis!

48 metų vienos Rygos mokyklų direktorė pavargusi nuo darbo sėkmės, ištekėjo už buvusio fizinio lavinimo mokytojo. Vyras įkūrė sportą klubą, o žmona metė darbą. Nūnai ji nieko neveikia, tik kasdien 45 minutes mina dviračio pedalus savo klubams padailinti.

Antrasis pliusas

Daugiau galimybių susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą

Statistikos duomenys byloja, kad turint 45 metų moters galimybės ištekėti 21 procentu didesnės nei 30-ies. Pirmiausia dėl to, kad link 50-ojo gimtadienio artėjantys išsiskyrę vyrai ir vienišiai jau, kaip sakoma, išsidūko, pasisotino vienatve ir pradeda galvoti apie senatvę.

Žinoma, jie galėtų vesti ilgajokes 20-metes, bet bijo, kad su jaunomis žmonomis neras bendrų kalbos temų. Be to (niekam ne paslaptis, kad jie yra protingi egoistai) mano, kad, vesdami brandaus amžiaus moterį, išvengs gandro vizito.

Bet jei moteris užsigeis turėti vaiką ir vyras bus nieko prieš, ji galės pasinaudoti visais šiuolaikinės medicinos laimėjimais, – pradedant hormonais ir baigiant apvaisinimu mėgintuvėlyje.

Kaip išnaudoti savo galimybę

Nevaikščioti paniurusia ir liūdna, apie vyrus nekalbėti ir negalvoti blogai. Būtina rūpintis savimi: bet kuri 20-metė kvailė gali atrodyti gražuole, o sulaukusi 45 metų – tik neeilinė ir protinga moteris.

Jei kas nors ne taip…

Vadinasi, neveltui turėdama tokią gerą išvaizdą, žavesį ir intelektą tiek metų stengeisi išvengti vedybinių grandinių. Pridėjusi ranką prie širdies pripažink, kad vyras tau buvo visiškai nereikalingas. Arba tas, kurio troškai, – nepasiekiamas, o susigundyti menkaverte moneta – nenorėjai.

Trečiasis pliusas

Galima mylėtis su kuo nori

Tau nebereikia vertinti vyro galimos motinystės požiūriu, – ar jis tinka būti tėvu, ar gali išlaikyti šeimą, ar ne per jaunas ir gražus, o gal per senas ir pernelyg lieso sudėjimo. Pasirinkimą lemia tik tavo norai. Tau nereikia laikytis įsikibus netinkamo partnerio vien dėl to, kad vaikai turėtų tėvą.

Kaip išnaudoti savo galimybę

Laisvai moteriai pats metas atkreipti dėmesį ir į gerus meilužius. Ištekėjusi moteris neturi pamiršti to, kuris yra šalia jos – sutuoktinio. Jei vyras yra geras, jis mielai atsilieps į tavo seksualinį šauksmą ir pamirš apie savo vidutinio amžiaus krizę.

Jei santuoka išsilaikė tik dėl vaikų, o dabar jie išaugo ir sutuoktinis svetimas, – pamėgink jį pažinti iš arčiau, paskirk jam pasimatymą restorane, pailsėk su juo prie Negyvosios jūros, – gal jis tau vėl pradės patikti?

Jei kas nors ne taip…

Jei įsitikinai, kad esate vienas kitam svetimi, laikyk save laisvu, jokių įsipareigojimų nesaistomu žmogumi. Skirtis – neskubėk. Gal savo gyvenimą tai reikia paįvairinti aistringu draugu?

Ketvirtasis pliusas

Seksualumas didėja „To negali būti! Visose knygose rašoma, kad klimakso metu moteris nenori sekso ir dėl to vyras jai tampa neištikimas. Šeimyninė laimė atsiduria pavojuje“ – teigė mano kolegė, maloni tokio amžiaus kaip aš, moteris.

Prie šių žodžių reikia pridurti štai ką: knygų būna įvairių.„Teisingose“ knygose rašoma, kad klimakso metu daugelio moterų seksualinis apetitas didėja kartu su gaminamu organizme testosteronu, kuris yra energijos ir stipraus geismo „kaltininkas“. Beje, vyrai domina moteris ir po menopauzės.

Kaip išnaudoti savo galimybę

Pagal paskirtį. Ji puikiai dera su moters nesugebėjimu pastoti. Garsi vaikų muzikinio teatro kūrėja ir tiesiog puiki moteris Natalija Sac būdama 70 metų amžiaus atvyko į gastroles Sankt Peterburge su savo 35 metais jaunesniu meilužiu. Jam nebuvo abejinga jaunutė dailutė jos trupės aktorė.

Natalija Sac guodėsi draugėms: „Merginos niekuo nekaltinu. Ji nesuvokia, kad mano amžiuje gali būti kokie nors troškimai. Bet atiduoti jai savo meilužį neketinu!“

Jei kas nors būtų ne taip…

Atsikratyk apsimestinio gėdos jausmo ir pripažink, kad būdama 50-ies, nori ne tik po parką vežimėlyje vežioti anūką, bet ką nors prisivilioti ir į savo lovą. Gal užplūdęs karštas kraujas – tai viso labo fizinio artumo priepuoliai?

Penktasis pliusas

Neturi vaikų

Žinoma dailininkė, visiškai į savo kūrybinį pasaulį pasinėrusi moteris, nesukūrė šeimos ir, būdama 51 metų, puolė į gilią depresiją: neturiu vaikų, mano gyvenimas nuėjo veltui. Ji susigraudeno, nusipirko buldogą ir pradėjo jį auklėti. Po metų keturkojis tapo nedrąsiu šuneliu, kuris pamatęs nepažįstamus žmones, tarsi sustingdavo, o nuo triukšmingų muzikos garsų letenomis užsidengdavo snukį. Žiūrėdama į savo auklėtinį, dailininkė pagalvodavo: „Kokiu galėjo išaugti mano vaikas? Su šuneliu tiek daug vargo. Gal aš ir teisingai pasielgiau…“

Kaip išnaudoti savo galimybę

Atsidusk su palengvėjimu. Pagaliau nuo tavo pečių nuėmė sunkią atsakomybės naštą už kažkada priimtus sprendimus. Nėra galimybės, nėra ir problemos kaip ją išspręsti, nebeliko skausmingų dvejonių ir baimės: būti ar nebūti, gimdyti ar ne, užteks vieno, o gal reikia dviejų vaikų, ir ar ne žmogžudystė tai, ką darai, o jei to nedarytum, kas, kada ir kaip augintų…

Jei kas nors ne taip…

Visuomet skausmingai pergyvename kokios nors galimybės netekimą, net jei ja niekuomet nesinaudojome. Bet tai nereiškia, kad buvo padarytas neteisingas pasirinkimas. Pagalvok, kuo save laikai: vaikų gimdymo mašina ar žmogumi?

Šeštasis pliusas

Atsikratysi ikimenstruacinių problemų

Išties, tai didelis džiaugsmas! 30 procentų moterų klimakterinis periodas neteikia jokių problemų. Bet apie dailiosios lyties atstoves, kurios iki menstruacijų būtų nesiskundusios savijauta, to pasakyti negalima. Ar kartas nuo karto užplūdusius karščio priepuolius galima lyginti su ikimenstruacinėmis liūdnomis nuotaikomis, neapykanta visai žmonijai, galvos skausmais, nemiga, skausmais pilvo apačioje, pykinimu, besaikio valgymo ir susierzinimo priepuoliais.

Kaip išnaudoti savo galimybę

Karštoje vonioje ir baseine galima lankytis bet kada, kada tik šaus į galvą. Tu sugebi blaiviai įvertinti kolegų darbą ir gali bet kurią mėnesio dieną rengti susirinkimus. Nereikia atidėlioti kelionių ir savaitgalių su mylimais žmonėmis ar paspartinti ciklą hormoniniais preparatais.

Jei kas nors ne taip…

Nemalonius klimakso simptomus jautrūs ir supratingi gydytojai nuslopina pakaitine hormonų terapija, gydomosiomis žolėmis ir homeopatija. Prisimink savo savijautą iki menstruacijų: namiškai išsilakstydavo į šalis, pavaldiniai ir kolegos patylomis kikeno, o ginekologas nuobodžiaujančiu veidu sakė: „Ko gi jūs norite?“

Kas yra klimaksas?

Išnešioti ir gimdyti vaikus – didelis krūvis, kuris iš moters pareikalauja milžiniškų fizinių ir psichinių jėgų. Gailestingoji gamta išvaduoja ją nuo šio atsakingo darbo tame amžiuje, kuomet ji dar gali mėgautis gyvenimo džiaugsmais, o kartu geba auklėti ir išleisti į mokslus vaiką, kurį pagimdė būdama 45 metų. Kiaušidės nustoja gaminti lytinius hormonus, pranyksta mėnesinės. Prasideda menopauzė. Moteris nebegali pastoti. Štai kuo ji skiriasi nuo tos, kuri turi mėnesines.