Kiaulių gripas||Mitai ir faktai

Apie kiaulių gripą viso pasaulio žiniasklaidoje pateikiama daug informacijos, tačiau didžioji jos dalis yra melaginga ir tarnauja kažkieno interesams. Pasaulyje paniką keliantis ir farmacininkų kišenes pildantis kiaulių gripas (virusas A(H1N1)) buvo žinomas ir praeityje. Tai nėra nauja liga, kaip bando kai kas teigti.

Neišgalvoti faktai

  1. Seniausias žinomas kiaulių gripo protrūkis buvo užfiksuotas prieš 33 metus. 1976 metaus „Fort Dix“ forte, Naujajame Džersyje (JAV) keturi kareiviai sirgo šiuo gripu. Vienas jų mirė.
  2. Vakcinos nuo A(H1N1) viruso buvo duodamos du mėnesius – nuo 1976 metų spalio iki gruodžio. Kiaulių gripo pandemija taip ir neprasidėjo, tačiau paaiškėjo, kad vakcina sukelia daug šalutinių požymių. Tarp jų ir Guillain-Barre sindromą (GBS) – ūmine autoimunine poliradikuloneuropatiją. Vakcinavimo programa buvo baigta – nuspręsta, jog šalutiniai efektai yra baisesni nei galimybė susirgti kiaulių gripu.
  3. Dėl žiniasklaidos sukeltos isterijos stambiausioms formacijos įmonėms JAV skyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių kurti vakcinai.
  4. Vidutinis užsikrėtusiųjų virusu amžius yra 15 ir tik 10 proc. visų sergančių buvo Meksikoje.
  5. 2009 m. gegužės mėn. Kanadoje nustatyta, kad pandeminiu gripu A(H1N1)v sergantis fermos darbuotojas užkrėtė fermos kiaules. Panašių atvejų būta ir Argentinoje bei Australijoje.
  6. 2009 metų lapkričio 18 dieną Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija oficialiai patvirtino pirmąjį mirties nuo kiaulių gripo atvejį – nuo ligos sukeltų komplikacijų mirė 14 metų berniukas.

Mitai:

  1. Didžiojoje Britanijoje žmonės šventai tikėjo, jog čiulpdami pastiles „Fisherman’s Friend“ gali apsisaugoti nuo kiaulių gripo. Mat jų sudėtyje esantis anyžius yra ir vaistų nuo kiaulių gripo „Tamiflu“ sudėtyje.
  2. Kiaulių gripas A(H1N1) susijungs su paukščių gripu (H5N1) ir sudarys mirtiną junginį, kuris greit plis oru ir nusineš daugybę gyvybių. Nepaisant to, kad šiais laikais visas yra įmanoma, o gripas yra nuolat besikeičiantis virusas, šie duomenys nėra įrodyti.
  3. Mitas, kad kiaulių gripu gali užsikrėsti valgydamas kiaulieną yra smarkiai hiperbolizuotas. Sveikatos apsaugos tarnybos praneša, jog gerai nuplautą, iškeptą ar išvirtą kiaulieną ir jos produktus galima nesibaiminant valgyti.
  4. Žmonės visame pasaulyje buvo įsitikinę, jog ne tik valgydami maistą gali užsikrėsti kiaulių gripu, bet ir valgydami meksikietišką maistą. Dėl to ženkliai smuko meksikietiško maisto restoranų apyvartos, o JAV keli restoranai bankrutavo. Tačiau tokie svaičiojimai yra ne kas kita kaip mitas. Juk tai juokinga, meksikietiškas maistas nėra atvežtas iš Meksikos. Jis tik gaminamas pagal meksikiečių tradicijas ir receptūrą.
  5. Žmonės tiki, kad naminiai augintiniai gali užsikrėsti kiaulių gripu. Šie svaičiojimai yra nepagrįsti, nes žmones puolančios bacilos yra neveiksmingos katėms ar šunims.
  6. Kiaulių gripas gali užkrėsti jūsų kompiuterius. Šis teiginys yra visiškai apsurdiškas. Internautai JAV paskleidė šią žinią į mases, tačiau žmonių virusai kompiuterių neveikia ir atvirkščiai.
  7. Pandeminis gripas yra skurtas, kad išnaikintas žmoniją. Iš tiesų daugybė konspiracijos teorijų, paskelbtų internete yra mitai. Išsamius tyrimus atlikę CNN žurnalistai nei vienos jų negalėjo patvirtinti. Tad žmoniją naikinantis pandeminis gripas yra išgalvota baisi pasaka prieš miegą.