Kaip kontroliuoti savo nuotaikas?

Žemė slysta iš po kojų? Kankina neramios mintys? Liūdna be jokios konkrečios priežasties?

Tau padės patarimai apačioje. Susikaupk, įkvėpk ir skaityk. Džiugi nuotaika ir vėl aplankys Tavo „kiemą”.

Juokas.

Juoktis reikia daug ir dažnai. Juoktis taip lyg nieko aplinkui nė nebūtų. Tik juokas padeda išlaikyti blaivų protą ir tokiu būdu išpręsti visas problemas.

Kvėpavimas.

Jei juokas nepadeda arba garsiai juoktis neleidžia aplinkybės, tai reikia susikoncentruoti ties savo kvėpavimu. Iškvėpk ir įkvėpk… Tai daryk tol, kol tavo pulsas susinormalizuos.

Savo minčių „perrūšiavimas“.

Susikaupk ir viską gerai apmąstyk. Stenkis, kuo aiškiau suvokti, kas yra blogai ir ką Tu gali padaryti, jog viskas būtų geriau. Jei susikaupė kruvą darbų, pabandyk nors kažką padaryti. Tai nebūtinai turi būti daug jėgų reikalaujantis darbas.

Atlik, ką nors lengvesnio, pvz., sumokėk (jei reikia) kokias nors sąskaitas ir kitus panašius dalykus. Geriausia, jog tas darbas nebūtų susijęs su žmonėmis. Bus žymiai lengviau, nes galėsi nors ką nors išbraukti iš savo darbų sąrašo!

Dėkojimas.

Manai, jog tai yra nenormalu? Tavo apgailėtinoje situacijoje visai netinkama? Tuojau pat čiupk baltą popieriaus lapą ir sudaryk sąrašą dalykų, už kuriuos Tu esi dėkingas ir kuriais Tu didžiuojiesi, pvz., galimybes, kurias Tau suteikė gyvenimas.

Taip pat tai gali būti ir sveikata, draugai, šeima, augintiniai, darbas, saulėtekiai, saulėlydžiai, gėlės, šokoladiniai ledai, vandenyno bangų mūša ir pan. Galbūt nuotaika nors kiek pasitaisė?

Nesėdėjimas namie.

Būtinai išeik kur nors pasivaikščioti. Papietauk su draugais. Eik „pasitrainioti“ po parduotuves (kreditines korteles patartina palikti namuose). Pasižvalgyk netoliese esančioje bibliotekoje. Svarbiausia kur nors išeik.

Realybė

Pasidžiauk savimi. Net nepajusi, kai namo grįši „šviežesne“ galva ir, žinoma, pasirengusi įveikti visus Tavo kelyje pasitaikiusius sunkumus. Pirmyn!

Reikia stengtis į viską žiūrėti realistiškai. Kartais problemos yra tiesiog problemos. Toli gražu ne galimybės. Kartais limonadas būna visai neskanus. Anaiptol ne visada debesys būna gražūs it švelnūs balti pūkeliai skrendantys ore…

Kai viskas atrodo blogai, išbandyk vieną (arba visus) išvardintus patarimus. Nuotaika tikrai pasitaisys. Svarbiausia nusiteik pozityviai ir tikėk, jog viskas, anksčiau ar vėliau, bus gerai.

Balsas.lt/Jaunimas/ Ezinearticles