Kaip išvengti ginčų? (I dalis)

Vienas sunkiausių santykių išbandymų – mūsų gebėjimas įveikti savo skirtumus ir nuomonių nesutapimą. Dažna pora, dėl ko nors nesutardama, pradeda ginčą, kuris nesunkiai perauga į tikrą mūšį.

Staiga jie nustoja gražiai kalbėtis ir pradeda elgtis taip, kad įskaudintų vienas kitą: kaltina, priekaištauja, skundžiasi, reikalauja, rodo nepasitikėjimą ir t.t.

Vyrai ir moterys ginčydamiesi griauna tarpusavio santykius. Bendravimas yra svarbiausias tarpusavio santykių elementas, o ginčai – labiausiai juos gadinantis elementas.

Karštasis ir šaltasis karas

Aš rekomenduoju poroms nesipykti praktiniais sumetimais. Žmonėms daug lengviau pažvelgti į savo barnių objektą iš šalies ir nesusipykti, kai jie nėra susiję emociškai ir seksualiai.

Svarbiausias patarimas: niekada nesiginčykite. Geriau apsvarstykite visus argumentus už ir prieš. Derėkitės dėl savo norų, bet nesiginčykite. Galima būti kilniaširdžiam, neigiamus jausmus reikšti nesiginčijant ir nebandant nieko įrodinėti jėga.

Kai kurios poros grumiasi visą laiką, ir galiausiai jų meilė miršta. Tuo tarpu kitos užgniaužia tuos jausmus, kurie veda konfliktų link. Bet po kurio laiko, pačios to nenorėdamos, jos nuslopina ir savo meilės jausmus. Vadinasi, vienos poros kariauja tikrą (atvirą) karą, o kitos – šaltąjį.

Geriausia išeitis – rasti „aukso vidurį” tarp šių dviejų kraštutinumų. Prisimenant, kad esame kilę iš skirtingų planetų, bus daug lengviau išvengti tiek jausmų slopinimo, tiek ginčų ir barnių.

Kas atsitinka kai ginčijamės?

Bus labai lengva įsivelti į ginčus, kurie žeis ne tik jūsų partnerį, bet ir jus patį, jeigu nieko nenumanysite apie skirtingą vyrų ir moterų prigimtį. Norint išvengti barnių, reikia puoselėti pagarbius ir meilius tarpusavio santykius.

Žeidžia ne tiek mūsų skirtybės ir nuomonių nesutapimas, kiek būdai, kuriais visa tai išreiškiame. Idealiu atveju ginčas neturėtų žeisti, o tik padėt išsiaiškinti, kas mus skiria. Bet praktiškai viskas vyksta taip: iš pradžių dėl ko nors susiginčijama, o po kelių minučių jau kivirčijamasi dėl ginčijimosi būdo.

Patys to nejausdami, partneriai pradeda įžeidinėti vienas kitą. Nekaltas ginčas išauga į patį tikrąjį mūšį. Jie nenori girdėti ir suprasti kito požiūrio, nes jų požiūriai skiriasi. Norint išspręsti šią problemą, reikia palikti vietos kito žmogaus požiūriui.

Kodėl ginčai žeidžia?

Skaudina, įžeidžia ne tai, ką mes sakome, bet kaip sakome. Visa vyro meilė išgaruoja, kai jis sutelkia visas jėgas ginti savo tiesai, kuria yra abejojama.

Kaip nebuvę jo pagarbaus ir rūpestingo elgesio ir net ramaus, savim pasitikinčio tono. Jam nebesvarbu, kad moteris dėl to tariasi jam daugiau nerūpinti, ir net tai, kad jis ją skaudina.

Tuomet nekaltas jo nesutikimas moteriai gali skambėti kaip kaltinamoji kalba, o prašymas virsta įsakymu. Natūralu, kad moteris, priešindamasi tokiam jo šiurkštumui, kartais net nekreipia dėmesio į jo kalbos turinį.

Vyras dėl neišmanymo žeidžia moterį savo nekorektišku kalbos tonu, maža to, dar pradeda jai aiškinti, kodėl ji neturėtų jaustis nusiminusi. Ji mano esanti nusiminusi dėl jo požiūrio, o iš tikrųjų yra nusiminusi dėl jo pateikimo būdo.

Kadangi jis to nesuvokia, tai bando viską aiškinti dar kartą smulkiau, užuot pakeitęs ją žeidžiantį toną. Vyras neįsivaizduoja, kad būtent jis pradeda ginčą – jis mano, kad ji ginčijasi su juo. Jis gina savo nuomonę, o ji ginasi nuo jo skaudinančio elgesio.

Geriausia užgniaužti ginčą nuo pat pradžių

Vyras, nesutinkantis išklausyti liūdnų moters išgyvenimų, tik padidina jos nusiminimą ir skausmą. Jam sunku ją suprasti, nes jis ne toks jautrus nekorektiškiems komentarams ir tonui. Vyras gali net nenutuokti, kaip jis žeidžia moterį.

Panašiai ir moterys neįsivaizduoja, kaip jos gali įskaudinti, įžeisti vyrus. Kai moteris pasijunta puolama, jos kalbos tonas savaime pasidaro nepatiklus ir nemalonus. Toks priešinimosi būdas yra skaudus ir vyrui, ypač jei jis susijaudinęs.

Moterys pradeda ginčus, pirmiausia pareikšdamos neigiamas pastabas apie partnerio elgesį, paskui duodamos jam patarimų, kaip reikėtų elgtis. Kai moteris nesistengia slopinti neigiamų jausmų ir rodyti pasitikėjimo ir pritarimo, vyras į jos šneką reaguoja priešiškai ir tuo visiškai ją sutrikdo. Ir vėl ji net neįsivaizduoja, kaip jį žeidžia jos nepasitikėjimas.

Norėdami išvengti nereikalingų ginčų, turime atsiminti, kad mūsų partneriai reaguoja ne į tai, ką mes sakome, bet į tai, kaip sakome. Ginčui reikia dviejų asmenų, o jam nutraukti užtenka vieno. Geriausia užgniaužti ginčą iš pat pradžių. Reikia susivaldyti, kai matote, kad nesutarimai perauga į ginčą.

Nustokite kalbėtis ir padarykite pertraukėlę. Įsivaizduokite, kaip jūs atrodote iš šalies. Pabandykite suprasti, ką darote ne taip. Po kurio laiko vėl pradėkite kalbą, bet tik meiliu ir pagarbiu tonu. Trumpos pertraukėlės atšaldo emocijas, padeda suvokti situaciją ir susikaupt prieš bandant vėl normaliai bendrauti.