Kaip išmokyti vaikus atsakomybės

Vaikų laimėjimai arba nesėkmės užaugus labai priklauso ir nuo to, kaip juos auklėsime. Vienas iš svarbių dalykų, kurių vaikas turi mokytis nuo mažens – atsakomybė. Juk atsakingi vaikai tampa atsakingais suaugusiaisiais, todėl paprastai jiems labiau sekasi gyvenime.

Pirmasis dalykas, padedantis vaikui mokytis atsakomybės – pinigai. Vaikas turi turėti savo pinigų, jis turi jausti, kad juo pasitikima, kad jį gerbia, kad jo nuomonė svarbi. Tačiau tėvai, kurie duoda savo vaikams kišenpinigių, turi būti tikri, kad jų atžala tinkamai su jais elgsis.

Leiskite vaikui pačiam spręsti apie jo poreikius. Prieš ką nors patys pirkdami savo vaikui įsitikinkite, kad jam tikrai to reikia. Tegul Jūsų vaikas perka tai, ko jam reikia. Jei auginate paauglį, padėkite jam susirasti darbą – vasarą ar per kitas atostogas jis gali užsidirbti pats.

Tegul Jūsų vaikas savarankiškai formuoja savo skonį. Pirkite vaikui tai, ko jam nereikia, tik tuo atveju, jei matote, kad tam tikrų daiktų jam reikia todėl, kad jis išreikštų savo individualumą. Pavyzdžiui, tam tikri drabužiai (jis turi pats formuoti savo stilių) ar tam tikros muzikos kompaktiniai diskai (jis pats renkasi, kokios muzikos jam klausytis).

Pinigai – labai svarbu. Tačiau skirkite savo vaikui daugiau dėmesio nei pinigų. Kai vaikui trūksta tėvų meilės, jis tai bando kompensuoti prašydamas jų ką nors nupirkti. Stenkitės, kad daiktai netaptų vieninteliais ir svarbiausiais Jūsų meilės įrodymais. Kalbėkitės su vaiku apie jo pomėgius, jausmus, įvykius, kuo dažniau leiskite laiką kartu, pramogaukite.

Skatinkite savo vaiką dalyvauti visuomeninėje veikloje. Taip jis išmoks rūpintis kitais. Stenkitės, kad Jūsų vaikas matytų aplink save kuo įvairesnės socialinės padėties, įvairesnių pomėgių, socialinių tipų žmonių. Būsimasis lyderis turi mokėti bendrauti su visokiais žmonėmis.

Leiskite jam auginti gyvūnėlį, jei jis to nori. Žinoma, prieš tai turėtumėte pasikalbėti su vaiku ir aptarti jo pareigas – ką ir kada jis turės daryti. Pavyzdžiui, jei ketinate nupirkti jam šuniuką, aptarkite, kiek laiko per dieną Jūsų vaikas turės išvesti jį į lauką, kaip dažnai turės pripildyti maisto ir vandens indelius. Prieš priimdami galutinį sprendimą įsitikinkite, kad Jūsų vaikas yra pasirengęs prisiimti atsakomybę.

Kaip galima anksčiau įtraukite savo vaiką į namų ruošos darbus. Vaikas nuo mažens turi mokytis pasikloti lovą, išsiplauti lėkštę po valgio ar susitvarkyti savo žaislus. Didesni vaikai turėtų rūpintis ne tik savimi, bet ir padėti atlikti bendrus buities darbus – išnešti šiukšles, sutvarkyti kambarius ir panašiai.

Padėkite savo vaikams suformuluoti jų gyvenimo tikslus. Jokiu būdu nesakome, kad reikia nuspręsti už juos. Tačiau klausimai „kuo tu būsi užaugęs“, „ką tu veiksi, kai baigsi mokyklą“ ir t. t. suteiks vaikui progą pamąstyti apie savo gyvenimą ir tai, ko jis iš jo nori. Palaikykite jį, kad ir kaip Jums nepatiktų Jūsų vaiko pasirinkimas.

Jei Jūsų vaikas dar pakankamai mažas, kad klausytų pasakų, skaitykite jam tokias pasakas, kuriose pabrėžiama atsakomybės svarba. Nesielkite neatsakingai patys. Juk vaikai svarbiausių dalykų išmoksta stebėdami savo tėvus.