Kaip elgtis, kad nesutarimai su vyro giminėmis neišardytų santuokos

Santykiai su vyro giminėmis ne visada būna tokie paprasti, kaip norėtųsi. Konfliktų kyla ne tik tarp marčių ir anytų, bet ir tarp marčių ir šešurų. Tačiau nesutarimai su vyro tėvu nebūtinai turi griauti jūsų santuoką.

Galbūt jus erzina tai, kad šešuras vis nurodinėja, kaip turite auklėti savo vaikus, o galbūt tai, kad nuolat burba, kaip viskas blogai ir, užuot skatinęs jūsų vyrą ko nors gyvenime siekti, nuteikinėja dėl nieko nesistengti, nes vis tiek viskas baigiasi taip pat blogai.

Yra daugybė priežasčių, kodėl gali kilti konfliktų tarp jūsų ir sutuoktinio tėvo. Tokioje situacijoje sunku yra ne tik jums, bet ir jūsų vyrui, kuris tikriausiai nenori konfliktuoti nė su vienu iš jūsų. O jei dar įtampą pakursto anyta…

Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pataria, kaip elgtis, kad konfliktai su vyro tėvu nesugriautų jūsų santuokos.

Pirmiausia neturėtumėte sutelkti viso dėmesio į santykius su šešuru – pagalvokite, kurie santykiai jums yra svarbesni, ir verčiau stenkitės pagerinti savo santykius su sutuoktiniu, užuot pykusis su šešuru.

Nesutarimai dėl kitokios nuomonės

Dažniausiai nesutarimai su šešuru kyla dėl asmeninių įsitikinimų. Jums priimtinos dešiniųjų politinės pažiūros, jam – kairiųjų, jums patinka katės, jam – šunys, jis klausosi tik klasikinės muzikos, o jūs jos negalite pakęsti…

Taip, jūs esate skirtingi žmonės, tačiau tai nėra priežastis kilti konfliktams, kurie gali pakenkti ir jūsų santykiams su sutuoktiniu. Atminkite, kad jūs neketinate kurti meilės santykių su savo vyro tėvu, todėl neturėtumėte taip jautriai reaguoti į jūsų skirtumus. Jūsų tikslas – puikiai sutarti su savo vyru, o tai reiškia, kad neturėtumėte jo skaudinti visai nebūtinais konfliktais su jo tėvu.

Būtų geriausia, jei ir jūsų šešuras siektų to paties – sėkmingos savo sūnaus santuokos, ir stengtųsi neįžiebti ugnies ten, kur ji visai nereikalinga. Jei vis dėlto jis elgtųsi priešingai, atminkite, kad reikia dviejų žmonių konfliktui: jei jūs nesivelsite su juo į barnius, jų ir nekils.

Jei visgi pastebėtumėte, kad šešuras mėgaujasi šiomis konfliktinėmis situacijomis ir jus provokuoja, nepasiduokite. Į jo piktus komentarus atsakykite ramiai. Pavyzdžiui, „Na, yra visokių nuomonių“, „Gali būti, tiesą sakant šia sritimi nesidomėjau“, „Na, mes kiekvieną kartą dėl to ginčijamės, bet tiesos turbūt nerasim“. Viešas pritarimas dėl to, kad nesutariate, nesuteiks progos jam tęsti šį konfliktą.

Kitas būdas nekonfliktuoti – paprasčiausiai negirdėti blogų komentarų. Kai matote, kad gali kilti konfliktas, stenkitės pakeisti temą ir pakalbėti apie ką nors, dėl ko jūsų nuomonės sutampa. Juk yra bent viena tokia tema… Galbūt paprašykite jo papasakoti, kaip jis susipažino su jūsų anyta. Taip, greičiausiai tą istoriją jūs girdėjote kokį tūkstantį kartų, bet geriau jau išgirsti ją dar vieną kartą, negu suteikti jam progą ir vėl jus kritikuoti bei niurzgėti.

„Tu neverta mano sūnaus“

Jei visgi kai kurie šešuro argumentai jus labai skaudina, stenkitės nepasiduoti liūdesiui. Dažniausiai tėvai daugiau dėmesio kreipia į tai, ar jų dukros surado sau tinkantį vyrą, o marčioms tokių aukštų kriterijų nekelia. Visgi jei jūsų vyro tėvas nedviprasmiškai pasako, kad nesate verta jo sūnaus, stenkitės išlikti rami. Geriausia, jei į tokį komentarą atsakytumėte, kad jums turbūt paprasčiausiai pasisekė. Tokiomis nelengvomis akimirkomis atminkite, kad kol jūsų vyras mano, kad jūs tinkate vienas kitam, šešuro nuomonė nėra tokia jau svarbi. Patikėkite, beprasmiška su juo veltis į tokias diskusijas.

„Jūs blogai auklėjate savo vaikus!“ Galbūt jus erzina nuolatinė šešuro kritika, kad netinkamai auklėjate savo vaikus. Pavyzdžiui, kai tik nuvažiuojate pas vyro tėvus, sutuoktinio tėvas visada pasako kažką panašaus: „Neturėtum lėkti prie vežimėlio kiekvieną kartą, kai tik vaikas verkia – išlepinsi“ arba „Vis dar pati matini vaiką? Mes sūnų pripratinom prie buteliuko nuo trijų mėnesių“. Tokie komentarai iš tiesų erzina.

Net jei pateikiate jam keletą mokslinių faktų, kodėl maitinti kūdikį rekomenduojama kuo ilgiau, jūsų šešuras įsitikinęs priešingai – jis viską žino geriau. Pasistenkite suprasti, kodėl gi jūsų vyro tėvas taip elgiasi.

Gali būti, kad jo toks charakteris – jis paprasčiausiai linkęs viską aplinkui kritikuoti. Tačiau gali būti ir taip, kad tai, kad jūs elgiatės kitaip nei jis ir anyta jaunystėje, šešuras supranta kaip savo elgesio kritiką. Jis gali manyti, kad jūs elgiatės teisingiau, ir jausti kaltę, kad nebuvo toks geras tėvas, kaip norėjo ir galėjo būti.

Tačiau ir čia patartina į visus šešuro komentarus reaguoti ramiai ir nesivelti į konfliktus. Į jo kritiką atsakykite: „Visi vaikai skirtingi ir kiekvienam tinka kitoks auklėjimas“, „Ačiū už patarimą, aš būtinai apie tai pagalvosiu“, ir panašiai. Tai, kad sutinkate apie jo pasiūlymą pagalvoti, nereiškia, kad turėsite taip ir daryti.