Kaip atgauti formą po nėštumo?

Gimus kūdikėliui, visas aplinkinių ir mamytės dėmesys skiriamas jam, tačiau mama neturėtų užmiršti ir savęs. Nėštumo metu priaugama svorio, pilvo raumenys išsitempia – reikia vėl sustiprėti ir susigrąžinti buvusias kūno linijas.

Kaip tai įgyvendinti, pataria sveikatingumo ir sporto klubo „G7 Sportas“ trenere ir kineziterapeutė Agne Samienė.

Mankšta – būdas susigrąžinti buvusias linijas

„Visiškai normalu, kad nėštumo metu didėjant svoriui, kūnas tampa ne toks grakštus ir tvirtas. Gimus mažyliui, labai svarbu vėl atgauti fizines jėgas ir pasitikėjimą savimi – kuo geriau jausitės ir būsite stipresnė, tuo lengviau bus prižiūrėti kūdikį“, – kalbėjo A. Samienė.

Geriausias būdas sustiprėti yra mankšta. Ji padeda atgauti ankstesnes kūno linijas ir jos dėka išvengiama kai kurių pogimdyminių komplikacijų: susitvarko žarnyno veikla, greičiau susitraukia gimda, dėl to sumažėja kraujingų išskyrų kiekis, sustiprėja tarpvietės raumenys (jie neleidžia gimdai pasislinkti žemyn).

A. Samienė rekomenduoja jau pirmosiomis dienomis sugrįžus namo pradėti po truputį mankštintis. Jokiu būdu nepersivalgyti. Taip, specialistės teigimu, per pusę metų galime netekti priaugtų nereikalingų kilogramų.

Atsistatymo pratimai

Rimtesnius atsistatymo pratimus kineziterapeutė rekomenduoja pradėti praėjus 2 mėnesiams po gimdymo. Tačiau tai dar priklauso nuo pačios gimdyvės savijautos.

„Vienas iš pirmųjų pratimų, kuriuos galima išbandyti namuose – dubens raumenų mankšta. Tai paprasčiausias raumenų sutraukimas. Šis judesys yra visų dubens raumenų pratimų pagrindas. Taip mankštinantis dubens raumenys visiškai atgaus buvusią formą ir jėgą po 2–6 mėnesių. Tačiau pasiekusi savo tikslą, nesustokite ir toliau kiekvieną dieną skirkite laiko kokybiškai dubens raumenų mankštai – tai padės „nesuglebti“ visą likusį gyvenimą“, – kalbėjo A. Samienė.

Mamų ir vaikų treniruotės

„Prieš keletą metų, kai pati buvau neseniai pagimdžiusi dukrelę, galvojau, kaip galėčiau sportuoti, atgauti turėtas figūros linijas ir tuo pačiu nepalikti vaikelio. Tuomet ir kilo mintis, kad galima sportuoti kartu su mažyliu. Dabar ši idėja sėkmingai įgyvendinta sveikatingumo klube „G7 Sportas“. Mamytės čia sportuoja, stiprina ryšį su mažyliu ir susidraugauja su kitomis mamomis“, – džiūgavo kineziterapeutė Agnė Samienė.

Per treniruotes daugiausia dėmesio skiriama mamoms. Kilnodamos vaikelius jos atgauna buvusias iki nėštumo figūros linijas ir po truputį sustiprina kūną. Mažyliai visada būna šalia mamų, o jos treniruotės eigoje vaikeliams daro kineziterapijos pratimus. Tokios treniruotės tvirtina mamos ir vaiko ryšį.

Pasak A. Samienės, kai kurios mamos nuogąstauja, kad treniruotės po gimdymo joms bus per sunkios. Tačiau fizinių pratimų krūviai didėja pamažu: pradinėse treniruotėse taikoma lengva mankšta ir kineziterapija, taip pat įtraukiami Kėgelio pratimai, o vėliau atliekami aerobikos pratimai ir treniruotė intensyvėja.