Kad bučiuojantis barzda nebadytų

Senelis man kadaise pasakojo tokią istoriją. Pas jų miestelio barzdaskutį apsilankė caro armijos karininkas. Ištraukęs 25 rublius (tais laikais tai buvo pašėlę pinigai) kareiva husariškai pareiškė, kad jie bus užmokestis už tai, jei barzdaskutys sugebės jį „nuskusti mane be menkiausio įbrėžimo“. Tačiau, tęsė okupantas, „jei bent sykelį man įpjausi, aš tave iškart nušausiu“. Barzdaskutys sutiko su tokiomis sąlygomis ir nė kiek nevirpančia ranka švariai nuskuto karininką. Rusas atsistojo, sumokėjo žadėtuosius 25 rublius ir nusijuokė barzdaskučiui į veidą: „Kvailys! Ar vertėjo dėl tų pinigų rizikuoti savo gyvybe?“ „Pone, tai Jūs rizikavote savo gyvybe“, – nė kiek nesumišęs atsakė barzdaskutys, – „jei aš būčiau Jums įpjovęs, tuo pačiu skustuvu Jums per gerklę – čik! – ir patį būčiau papjovęs“…

Nuo to laiko aš ėmiau bijoti barzdaskučių, kurių, tiesą sakant, jau sovietinės okupacijos metais niekur net ir nebuvo įmanoma rasti. Tačiau, patekęs į Vakarus ir kurį laiką ten pagyvenęs, suvokiau vieną paprastą tiesą – tikras vyras nors kartą gyvenime turi nusiskusti pas barzdaskutį. Nepagailėkite 20-60 dolerių ir aplankykite padorią vyrišką kirpyklą, kur būsite paguldytas į patogų krėslą, ir Jumis bus pasirūpinta taip, kaip kadaise kažkas rūpinosi mūsų seneliais – o jie juk buvo geri žmones, į kuriuos verta lygiuotis!

Toks skutimasis – tai ne vien atsipalaidavimo seansas (o, taip!). Tai – ir pamoka. Tai galimybė pamatyti, ko galima pasiekti su aštriu tiesiu skustuvu bei tvirta ranka. Žinoma, ganėtinai baisu jausti kažkieno kito valdomo skustuvo ašmenis prie savo gerklės, tačiau, kai pakyli nuo to krėslo, jautiesi pakylėtas. Ir pats pasiruošimas skutimui nuteikia savotiškai, be to, dar parodo, kiek daug mes neturime, kad skutimasis išties būtų malonus – nei prieš skutimą tepamo aliejaus plaukeliams suminkštinti (tokį aš mačiau tik „The Body Shop“ parduotuvėse Vilniuje), nei karštų rankšluosčių veido odai atgaivinti, nei teptuko putoms tepti (irgi matytas tik „The Body Shop“ parduotuvėje, ir, anot pardavėjų, dažniausiai perkamas tik kaip dovana…).

Pasaulyje dominuoja keturios rimtos kompanijos, turinčios savo barzdaskučių salonus ir priemonių linijas: tai amerikietiškosios „The Art of Shaving“ bei „Sharps“, taip pat itališka „Acqua di Parma“ bei angliška „Geo. F. Trumper“. Dar kartą rekomenduoju – kartais galima pasimėgauti ir idealiu skutimu.

Dar visai neseniai veido plaukai buvo privalomas kiekvieno džentelmeno atributas, kuo įmantresnis ar užraitytas, tuo geriau. Tik XX amžius nuplikino vyrų veidus, kai atsirado saugūs skustuvai, įgalinantys nusiskusti be ypatingų pastangų. Todėl ir šiandien skutimasis pas barzdaskutį ir karšto rankšluosčio ritualas – jau nebe būtinybė. Tai – prabanga…

Lankantis pas barzdaskutį, visada įdomu įvertinti, kaip yra ruošiamasi skutimui. Pradžiai ant viso veido uždedamas karštas rankšluostis – jis atidaro veido poras ir suminkština plaukelius. Po kelių minučių, nuėmus rankšluostį, specialiu grumdikliu veidas yra nuvalomas. Dar kartą ant veido porai minučių uždedamas karštas rankšluostis. Kad skustuvus geriau slystų, veidas ištepamas specialiu aliejumi. Tada užtepamas ne, ne skutimosi kremas, o putos, suplaktos iš muilo, laikomo kietoje medinėje dėžutėje. Kai kur galima rasti ir specialaus skutimosi kremo, šildančio veido odą, tačiau įspėjama, kad prie to jausmo galima greitai įprasti, kaip prie nikotino ar alkoholio. Skutama tiesiu skustuvu – ir tai ne vien duoklė tradicijai, tiesiog platesnis skutimo „žingsnis“. Tada vėl karštas rankšluostis ant veido (odai suminkštinti), juo nuvalomi ir muilo likučiai. Tada šaltas rankšluostis – odos poroms uždaryti ir nuraminti bei išlyginti odą. Užtepamas balzamas, drėkinamasis kremas – reikalinga kaukė, kad būtų atstatytas pašalintas epydermis ir į veido odą grįžtų nurėžti vitaminai bei drėgmė. Ritualinis procesas baigiamas veido odos atgaivinimu rožiniu arba sandalmedžio aromato vandeniu, ir pakyli su nauju veidu – atsipalaidavęs, pasikrovęs naujos energijos ir įkvėptas žygiams už geresnę planetą.

O juk, technine prasme, skutimasis visada yra jautrios odos puolimas aštriu metalu, kuris net ir geriausius vyrus dažnai priverčia kentėti. Tai procesas, kurį mes atliekame beveik visą savo sąmoningą gyvenimą, tačiau niekada iki galo ir neišmokstame – mums lengva suklysti ir yra sunku viską atlikti teisingai. Tačiau įmanoma. Net ir kai barzdaskučio nėra šalia.

KĄ DARYTI?

Kol dar skutatės pats, skustuvo rekomenduojama imtis praėjus 20 minučių po to, kai atsikeliate iš lovos ir praeina mieguistumas. Specialistai pataria skustis prieš pusryčius, nes maisto virškinimas reikalauja energijos, didina kraujo apytaką, todėl ir įsipjovus prieš pusryčius, kraujas krešėja greičiau.

Žinoma, karštą bardzaskučio rankšluostį namuose galima tiesiog pakeisti dušu. Karštas vanduo atveria odos poras, suminkština ją ir plaukelius – taip jie nusiskuta lengviau. Kad peiliukas geriau slystų veido oda, pravartu ją nuvalyti geliu arba grumdikliu, ir išsitrinti aliejumi prieš skutimąsi. Toks aliejus saugo odą nuo įpjovimų ir įaugančių plaukų, sukuria taip vadinamąjį „barjerą“ tarp odos ir peiliuko ašmenų, kurio dėka peiliukas skuta efektyviau. Prieškutiminį aliejų įtrinkite delnuose ir nuo apačios į viršų, keldami plaukelius, užtepkite ant odos.

Renkantis kremą skutimuisi, būtina pažinti savo odos tipą. Riebiai ir problematiškai odai geriausiai tinka skutimosi gelis, nes jame mažiausiai aliejų. Jis turi būti perregimas, neputoti, nes privalu matyti, ką skutate, kad neužkliudytumėte spuogo ir neužneštumėte infekcijos. Gelį skutimuisi taip pat verta rinktis tuo atveju, jei planuojami skusti plaukeliai yra trumpi, nes gelis šaldo odą ir sutraukia poras, taip pakeldamas plaukelius. Gelis taip pat tinka tais atvejais, jei norite formuoti barzdikę ar ūselius.

Jei turite jautrią odą, iš pradžių ant jos užtepkite kremo skutimuisi, o ant viršaus – dar ir storą putų sluoksnį – dvigubą apsauga neleis peiliukui jos dirginti. Putas reikia tepti piršto storio sluoksniu, pradedant nuo labiausiai apželiančių vietų – apie burną pirmiausiai, tada kaklą ir pasmakrę, paskutinius – žandus. Bet kurį užteptą kremą ar gelį rekomenduojama palaikyti apie tris minutes, kad jie geriau įsigertų ir suminkštintų tai, ką turi suminkštinti. Beje, tai bus puiki proga pasitikrinti, ką Jums padovanojo mylimoji – prastos kokybės produktai greitai nuslūgsta. Iš to ir išvada – oda nebus optimaliai apsaugota nuo peiliuko poveikio.

Renkantis priemones po skutimosi svarbiausia, vengti priemonių, kurių sudėtyje yra alkoholio – jis degina odą. Riebiai odai tinka losjonai, jautriai – kremas po skutimosi, sausai odai – drėkinamasis kremas, ir niekada neužmirškite, oda ne tik turi būti raminama, ji dar turi būti ir drėkinama. Jei įsibrėžėte, būkite civilizuotas ir naudokitės specialiais pieštukais – prilipdytos ant žaizdelių tualetinio popieriaus skiautelės atrodo juokingai ir visada egzistuoja pavojus, kad užsimiršęs su jomis išeisite į darbą. Ir neužmirškite, tikri barzdaskučiai peiliukus išmeta po keturių skutimų. Sunku prisiversti tai padaryti? Gal ir sutaupysite. Bet rizikuojate.

Skutimosi teptukas (liaudyje vadinamas juokingu pavadinimu – „pendzelis“) – jau retas svečias mūsų voniose. Ir be reikalo. Teptukas lygiau nei ranka paskirsto skutimosi kremą ir geriau pakelia veido plaukelius. Teptukas, kurio šeriai pagaminti iš barsuko kailio šerių, gerai sugeria vandenį ir tuo pačiu sutirština putas.

Dažnai tvirtinama, kad skustis reikia pagal plaukelių augimo kryptį, kad apsisaugoti nuo odos dirginimo ar įaugančių plaukų. Kai kurie specialistai tvirtina, kad dar geriau skustuvą braukti skersai veido – neįprastas judesys, tačiau, jų tvirtinimu, tik taip galima pasiekti kūdikio veidelio lygumą. O geri barzdaskučiai turi vieną „auksinę“ taisyklę: „pasirink smakre tašką, ir skusk į jį“. Nereikia sukti galvos, pagal ar prieš plauką. Skutimas turi būti paprastas. Didžiausia klaida, kurią daro vyrai, tai skutimasis pagal nurodymus, po kurio dažniausiai jie pamato, kad nepilnai nusiskuto, tada vėl tepasi kremą ir vėl skutasi, ir galų gale turi sudirgintą odą.

Beje, jei kenčiate nuo ypač jautrios odos ir nuolatinio jos dirginimo, skuskitės nakčiai, plaukite veidą šaltu vandeniu ir užtepkite storesnį nei įprasta kremo po skutimosi sluoksnį. Kai pabusite ryte, dirginimas bus pasibaigęs.

Svarbu atminti, kad egzistuoja skirtumas tarp drėkinamojo kremo ir po balzamo po skutimosi. Balzamas po skutimosi turi sutraukiamąjį efektą, raminantį veido odą ir uždarantį poras, o drėkinamasis kremas grąžina veido odai vitaminus ir drėgmę, kurią ji praranda skutant. Siekiant išvengti išsausėjusios odos ir užsikimšusių porų, reikia naudoti abu, ieškoti optimalios kombinacijos. Ir nusiskutę muilo likučius nuplaukite tik šaltu vandeniu. Taip Jūs uždarysite odos poras ir įprasminsite visą ritualą.