Judri ir daili

Mylite save, bet ne viskas Jums savyje patinka? Norite padailinti tam tikrą kūno dalį? Susiruošėte laikytis dietos? Tiesa ta, kad, nesitreniruodamas nė vienas nesuformuos gražaus kūno. Galima daryti šimtus plastinių operacijų, alinti save dietomis, tačiau nors svarstyklės rodys mažesnius skaičius, jūsų glembantis atvaizdas vis tiek nedžiugins. Savo kūną reikia prižiūrėti, ir būtų puiku, jei tai darytumėte kasdien.

Apie chirurgines intervencijas dabar nekalbėsime. Reikia sportuoti! Visai nebūtina leisti didelių pinigų ir vaikščioti į treniruoklių salę sporto centre – judėti galima visur! Ir bet kada! Senos tiesos: važinėkite dviračiu į darbą, lipkite laiptais, rinkitės lengvą mankštą, pvz: plaukiokite baseine, eikite pasivaikščioti su draugais. Darykite aerobikos pratimus pagal ritmingą muziką ir dainuokite… Svarbiausia užsibrėžkite tikslą ir turėkite kantrybės.

Pradėkite lėtai. Jei metų metus nesportavote, pradėkite nuo lengvos kasdienės 10 minučių mankštos arba kasdienio greito ėjimo ir palaipsniui didinkite treniruočių trukmę bei keiskite sudėtingumą. Be to prieš pradedant aktyviai gyventi verta pasitarti su gydytoju. Tai itin svarbu, jei anksčiau judėjote mažai, turite sveikatos problemų, laukiatės arba esate vyresnio amžiaus. Daugumai žmonių patariama sportuoti 4 – 6 kartus per savaitę po 30 – 60 minučių. Ir pirmyn – neatidėliojant. Šiandien tam pati tinkamiausia diena.

Atsargiai su dietomis!

Jei sportuojate (o mes tikimės, kad TAIP!), tik specialistai gali jums paaiškinti, kaip maitintis, kiek per dieną turėtumėt sunaudoti baltymų, kiek angliavandenių, kaip palaipsniui pratintis prie tinkamos subalansuotos mitybos. Lieknėjimo specialistai ir treneriai sportuojant nerekomenduoja badauti ar visiškai atsisakyti mėgstamų patiekalų. Mesdami svorį vien tik griežtomis dietomis ar badaudami, ilgai neištversite, vėl prisivalgysite ir svoris augs. Be to neturėsite nei jėgų sportuoti, nei energijos džiaugtis savo rezultatais. Be to mažai kalorijų turintį maistą valgyti nesveika. Tokia mityba kenkia kaulams ir raumenims.

Kalorijų maiste turi būti tiek, kiek jums jų reikia. Kiekvieno žmogaus organizmas yra kitoks. Kiek kalorijų reikia gauti per dieną priklauso nuo žmogaus temperamento, aktyvumo, kūno kompozicijos.

Tikslas ne svoris, o sveikata ir grožis

Tinkamai maitinantis ir sportuojant, žmogaus svoris gali ir nepasikeisti, bet pasikeičia kūno formos, jos tampa gražesnės, o raumenys standesni, žmogus atrodo jaunesnis, ką ir kalbėti apie naudą sveikatai: normalizuojasi kraujospūdis, cholesterolio bei cukraus kiekis kraujyje, atsipalaiduoja nervų sistema, ne taip puola depresijos. Mankšta labai naudinga, nes fizinis aktyvumas lemia netik mūsų fizinius, bet ir psichologinius pokyčius, kurie yra būtini reguliuojant svorį.

Riebalus „sudeginkite“, o ne numarinkite badu!

Treniruokitės ir visuomet atminkite, kad:

  • Treniruotės padidina metabolizmą, o griežta mityba jį sumažina.
  • Treniruotės sukuria kalorijų deficitą nebadaujant.
  • Treniruotės gerina sveikatą, o netinkama dieta gali būti žalinga.
  • Treniruotės ypač su svoriais, padeda kūnui išlaikyti raumenis. Dietos be treniruočių rezultatas gali būti net iki 50 % liesos kūno masės praradimas.
  • Treniruotės padidina riebalus deginančių enzimų ir hormonų kiekį, o netinkama dieta gali padidinti riebalus apsaugančių hormonų kiekį (organizmas mokosi kaupti maistines medžiagas, nes „nežino”, kada galės papildyti savo atsargas).
  • Treniruotės padidina ląstelių jautrumą insulinui, angliavandeniai paverčiami energija ir saugomi kaip glikogeno atsargos, o ne kaupiami kaip riebalai.

Mūsų patarimas:

Norėdami efektyviai deginti riebalus ir gražinti kūną negalite pamiršti nė vieno iš keturių lemiamų komponentų: aerobinių pratimų, subalansuotos mitybos, pasižyminčios nedideliu kalorijų deficitu, treniruočių su svoriais ir, be abejo, tikslo siekimo bei motyvacijos. Ir būtinai konsultuokitės su specialistais.