Jeigu atleido iš darbo

Įsibėgėjant pasaulinei krizei, daugėja atleidžiamų darbuotojų. Jeigu ir tu patekai į „valomųjų“ gretas, priimk tai deramai ir nepridaryk klaidų.

Tai, ko labiausiai bijojai, įvyko. Visuotinė etatų mažinimo kampanija užkliudė ir tave – gavai atleidimo lapelį. Emocijos keičiasi kaip kaleidoskope: nuostaba, sutrikimas, įniršis, bejėgiškumas. Atrodo, kad visas pasaulis atsisuko prieš tave. Specialistai teigia, kad tokiu metu sunku neprarasti šalto proto ir nepridaryti klaidų, dėl kurių netrukus tektų gailėtis. Štai keletas psichologų patarimų, ko nereikėtų daryti rytoj, jeigu tave atleido šiandien.

  1. Jokiu būdu nereikia gėdytis šio atleidimo. Ekonominė situacija dabar tokia, kad niekas net nepagalvos, kad atleidimo priežastis galėjo būti tavo nekompetencija ar tinginystė. Todėl aukščiau kelk galvą ir drąsiai žiūrėk visiems į akis. Juokelis „Aš nekaltas, aplinka kalta“ dabar bus suprastas tiesiogiai.
  2. Neprarask savitvardos. Tau greičiausiai kilo noras nusiųsti dabar jau buvusiam viršininkui ar kolegoms piktą laišką. Nedaryk to – idėja niekam tikusi, ne vien todėl, kad atvėsus emocijoms taps gėda. Prisireikus įsidarbinti kitur, tau tai gali atsirūgti tiesiogiai – būsimi darbdaviai visada pirmiausia patikrina duomenis paskutinėje buvusioje darbovietėje.
  3. Mažink įprastus vartojimo tempus. Švaistyti pinigus pirkiniams dabar ne laikas. Šopingas ir nauji daiktai gali prislopinti nerimą ir suteikti mažą džiaugsmą tada, kai viskas nusidažė juodai, tačiau kuo anksčiau įjungsi taupymo režimą, tuo geriau. Ir jokiu būdu nelįsk į atsargas, atidėtas „juodai dienai“. Nors šiandien atrodo būtent taip, tai tikrai dar ne pasaulio pabaiga.
  4. Susirask bet kokį laikiną darbą, net reikalaujantį žemesnės kvalifikacijos negu dirbai iki tol. Jei teigsi sau, kad tas darbas tavęs nevertas, tik pabloginsi situaciją. Geriau šiandien, išėjus iš banko, padirbėti metus paštininke, negu „išdidžiai“ sėdėti be darbo ir stebėti, kaip tirpsta tavo sukauptos santaupos, o įplaukų ir tavęs vertų darbo pasiūlymų kažkodėl nėra. Laikiną darbą visada galėsi palikti. Kreipkis į darbo biržą. Kuo anksčiau, tuo geriau – ten bent jau bus laikinų darbų pasiūla.
  5. Netūnok urve, bendrauk su likimo „kolegomis“. Tokių kaip tu pasaulyje yra tūkstančiai, ir situacijos gali būti panašios. Kalbėkis su jais interneto forumuose, dalykis išgyvenimais ir patyrimu. Mokykis ir tarkis su jais, kaip išgyventi šį laikotarpį, – galbūt sprendimas visai šalia.
  6. Blogai ir atsiduoti tinginystei: miegoti iki pietų, ištisas dienas voliotis prie televizoriaus. Nedaryk to net tada, jeigu iki tol užsikasus darbe tik ir svajodavai išsimiegoti ir nieko neveikti. Situacija nuo to nepagerės, o nerimas pradės tyliai kauptis giliai pasąmonėje, ir vieną dieną būtinai išsiverš į paviršių sunkiu akmeniu. Iškart, kitą dieną, pradėk ieškoti naujo darbo.
  7. Jei tave atleido, nereikia pulti į kraštutinumus: karštligiškai planuoti persikelti į kitą miestą ar net valstybę, butą mieste keisti į bakūžę kaime ir natūrinį ūkį, ar galvą nusiskusti plikai.

Atleidimas iš darbo – dar ne pasaulio pabaiga. Atleidimui bent jau gali pasiruošti – patarimų daugybė. Reikia tik nedaryti skubotų sprendimų ir priimti tai kaip vertingą gyvenimo pamoką, kurią išmokus bus galima tvirtai žengti toliau.