IQ nemėgsta cigarečių

Jau seniai žinoma, kad rūkymas kenkia plaučiams bei širdžiai, tačiau jis gali sumažinti žmogaus IQ, teigi mokslininkai.

Jauni žmonės, kurie reguliariai rūko dažniausiai turi mažesnį intelektą, nei tie, kurie nerūko bei, remiantis tyrimu, kurio metu buvo apklausti 20 tūkst. jaunų vyrų, kuo smarkiau jie rūko, tuo didesnę įtaką tai turi jo IQ.

Žmonių, surūkančių apei pakelį cigarečių intelektas yra mažesnis 7,5 dalimis mažesnis, nei tų kurie nerūko iš viso.

Ištirta, kad vidutinio 18-21 metų amžiaus rūkalio IQ koeficientas yra 94, o nerūkančiojo – 101.

Tuo tarpu asmens, surūkančio daugiau nei pakelį kasdien, intelekto koeficientas siekia apie 90. Vidutinis rūkančių IQ Svyruoja nuo 84 iki 116.

Toks pats rezultatas atsispindėjo ir tiriant brolius. Nerūkantysis paprastai parodydavo geresnius rezultatus mokslo ir darbo srityse bei turėdavo didesnį IQ koeficientą.

Izraelyje atliktą tyrimą užsakė nacionalinis medicinos centras “Sheba”. Daktaras Markas Weiseris, vadovavęs tyrimui, tikino, kad vis dar nėra aišku, ar rūkymas turi kokį nors efektą asmens IQ koeficientui. Gali būti, kad būtent mažesnį intelektą turintys žmonės yra linkę rūkyti.

“Su šiuo tyrimu mes pasistūmėjome į priekį. Mes tyrėme kaip yra susiję intelektas ir cigarečių rūkymas, mes tyrėme kiek vidutiniškai surūko žmogus ir koks yra jo IQ,” – sakė tyrinėtojas – “Paaugliai vyrai, kurie rūko, lyginant su nerūkančiais to paties amžiaus vyrais, paprastai turi mažesnį IQ koeficientą. Be to, dažniausiai žemesnį intelektą turintys vyrai pasirenką rūkymą. Tai nėra tik socioekonominis statusas”.

Dr. M. Weiseris tikino, kad gauti rezultatai įrodo iš ankščiau priimtą hipotezę, kad žemesnį IQ turintys žmonės pasirenka prastesnius sprendimus, turinčius įtakos jų sveikatai – jie dažniau vartoja narkotikus, mažiau sportuoja ir daugiau valgo nesveika maistą.

Rezultatai, gauti tyrimo metu, galėtų būti nukreipti rūkymo prevencijai tarp jaunų žmonių. Nukreipiant jį į žemesnį intelektą turinčius rūkalius.

Tyrėjai išsiaiškino, kad 28 proc. paauglių per dieną surūko vieną ar daugiau cigarečių, trys procentai prisipažino rūkę praeityje, o 68 proc. tikino niekuomet nerūkę.

Pirmą kartą sąsajos tarp rūkymo ir IQ hipotezė buvo iškelta 2004 metais, Aberdeeno universitete (Jungtinė Karalystė).

Parengta pagal Dailymail.co.uk.