Grožis reikalauja aukų?

Kiekvieną rytą pasaulyje milijonai žmonių skutasi, dažosi ar kvėpinasi su vienu tikslu – norėdami atrodyti patraukliai. Tačiau šio proceso metu mūsų kūno tyko visa eilė paslėptų pavojų…

 1. Plaukų dažymas – manoma, kad natūralūs kiekvienos moters plaukai patamsėja po gimdymo, todėl šviesūs plaukai yra signalas vyrams, kad juos nešiojanti būtybė neturi vaikų, todėl yra tinkama partnerė – šviesūs plaukai visada asocijuojasi su seksualia ir šviesia asmenybe. Dauguma Holivudo žvaigždžių dažosi plaukus būtent šviesiomis spalvomis. 

Galimi pavojai – plaukų dažymas silpnina plaukų atsparumą ir didina jų trapumą. Cheminiai elementai, esantys dažuose sukelia plaukų dehidraciją, o plauko stiprumas juk priklauso nuo drėgmės. Mokslininkų įrodyta, kad dirbtinai viršijus plauko drėgmės limitą, jis paprasčiausiai iškrenta.

 2. Aukšti batų kulniukai – neabejotinai gražinantys kiekvienos blauzdos formą, ir pakeičiantys bet kurios moters eiseną į grakštų tipenimą. Tai patinka vyrams, mėgstantiems gležnai atrodančias moteris.

 Galimi pavojai – aukšti ir smailūs kulniukai verčia kūno svorį į priekį, priversdami moterį vaikščioti nenatūraliai ant pirštų galiukų. Aukštų kulniukų mėgėjoms gresia ištampytos kojų sausgyslės, deformuoti pirštų galiukai ir išlinkęs stuburas. Antsvoriu pasižyminčios moterys savo kulniukais gali subraižyti ne tik Jūsų būsto parketą, bet ir šaligatvio plyteles…

 3. Kontaktinės linzės – žinoma, kad akiniai sendina kiekvieną žmogų, tuo pačiu priversdami jį atrodyti mažiau patraukliu. Ir kiekviena linzes nešiojanti mergina žino – vyrai mažiau kreipia dėmesį į tas, kurios nešioja akinius.

 Galimi pavojai – kontaktinėms linzėms reikia ypatingos priežiūros, jei nenorite pasigauti kokios baisios infekcijos arba akių uždegimo. Linzių pamerkimas nakčiai – palyginti ilgas procesas, galintis užgesinti visas aistras. Tačiau užmiršus jas išsiimti nakčiai, ryte Jūsų laukia baisi agonija. Be to, kontaktines linzes nešiojančių žmonių žvilgsnis, koncentruojamas į toliau esančius objektus gali atrodyti mažų mažiausiai kvailas.

 4. Veido eksfoliantai (grumdikliai) – jeigu jums nepatinka oda, apgaubusi veidą, be abejo, galite ją atšviežinti ir pajauninti, nuimdama odos viršutinį epyderminį sluoksnį.

 Galimi pavojai – po dermabrasijos – odos sluoksnio pašalinimo – odos pigmentai gali atsistatyti netolygiai, ir oda atrodys kaip sutrūkinėjusi.

 5. Įdegimas saulėje – lengvai įdegusios odos žmonės atrodo jaunais ir sveikais. Įdegimas taip pat minimalizuoja dėmių, negražiai atrodančių ant blyškios odos, pavyzdžiui, spuogų ryškumą. Įdegusi oda taip pat sustiprina akių, lūpų ir plaukų kontrastą.

 Galimi pavojai – saulės vonios tiesiogiai susijusios su odos vėžiu, kurį sukelia ultravioletiniai spinduliai. Šie spinduliai sendina odą. Todėl dirbtinis įdegimas – iš tūbelės gali būti pats saugiausias.

 6. Aptemptos kelnės – visiems aišku, dėl ko vyrai jas nešioja – aptemptos kelnės paryškina genitalijų, sėdmenų ir šlaunų dydį.

 Galimi pavojai – sėklidžių suspaudimas ir jų įkaitimas, nors jos turi būti šaltesnės už kitas kūno dalis (todėl juk jos ir kabo išorėje…) Tai gali baigtis vaisingumo hormono – testosterono kiekio sumažėjimu, erekcijos sutrikimais, mažėjančiu spermos kiekiu ir netgi sėklidžių vėžiu. Ir jeigu Jūs darbo metu ilgai sėdite, pvz., vairuodamas, aptemtų kelnių keliamos problemos dar labiau padidėja.

 7. Makiažas – skoningai ir atsargiai naudojama kosmetika didina ir šviesina akių vaizdą. Dažytos moters lūpos skatina partnerius seksualiniam kontaktui…

 Galimi pavojai – alergija yra labiausiai paplitusi kūno reakcija į netinkamą kosmetiką, ir gali sukelti odos išbėrimus, spuogus ir niežulį. Nelabai patrauklu, ar ne?

 8. Kvepalai – žmones, kaip ir visus gyvūnus, traukia potencialaus seksualinio partnerio kvapas. Daugumos kvepalų sudėtyje yra gyvulių glandinių sekrecijų, tokių kaip muskusas, kuris yra tikras aistros kaitintojas…

 Galimi pavojai – daugumos kvepalų sudėtyje taip pat yra ir alergijas sukeliančių elementų, pvz., psoraleno, kuris gali sukelti ištisą cheminę reakciją sąveikoje su saulės spinduliais. Jautresnės odos žmonėms nuo tokios reakcijos gali likti rudi pėdsakai ant jų veido ar kaklo, juoba kad ir kvepalų kvapas gali kisti, susimaišius su prakaitu…

 9. Kūno plaukų skutimas – Vakarų Europoje ir JAV vyraujančiose kultūrose vyro kūno plaukai nėra laikomi privalomais vyriškais atributais, todėl ten jų skutimas ir yra paplitęs labiausiai.

 Galimi pavojai – kremai ir losjonai po skutimosi savo sudėtyje turi ne tik maloniai kvepiančių medžiagų, bet ir elementų, galinčių sukelti odos alergiją. Moteriškų ūsų depiliacija arba vaškavimas yra skaudus procesas, elektrolizinis būdas yra dar skaudesnis. Plaukų šalinimas bet kuriais kitais būdais, pvz. pešiojimas arba deginimas bet kuriuo atveju yra laikina priemonė, nes plaukai atauga, ir būna dar tankesni bei storesni.

 10.  Kremas nuo raukšlių – lygi, be raukšlių veido kompleksija, be abejo, demonstruoja moters jaunystę, ir šiais laikais netrūksta būdų, kaip tą pasiekti – nuo drėkinimo, cheminio odos lupimo ir kosmetikos iki kolageno ar botulino injekcijų.

Galimi pavojai – manoma, kad odos raukšlėjimosi priežastis yra cheminė reakcija, vykstanti senstančiame organizme – laisvųjų radikalų suaktyvėjimas. Todėl į produktus, lyginančius besiraukšlėjančią odą dedama daug antidioksantų, pvz., vitamino E, kurie slopina laisvųjų radikalų veiklą. Deja, mokslininkų įrodyta, kad tai iš tikrųjų niekuo nepadeda, ir raukšlių išlyginimas yra labai laikinas dalykas.

 11.  Liemenėlė – tai daiktas, kuris vizualiai didina krūtis, jas daro standesnėmis ir patrauklesnėmis.

 Galimi pavojai – tai absoliučiai nepavojinga organizmui priemonė, jeigu pasirenkamas tinkamas liemenėlės dydis. Netinkamo dydžio liemenėlė palieka bjaurius įspaudus ant odos, be to, pernelyg ambicingas krūtų užkėlimas gali sukelti kaklo ir pečių skausmą.

 12.  Tatuiruotės – piešinių ant kūno menas yra madingas šiais laikais, tačiau iš tikrųjų tik nedaugelis žmonių mano, kad tai atrodo seksualiai.

 Galimi pavojai – tai, kas gali patikti moters partneriui, gali visiškai nepatikti tėvams ar kitiems – ir tai jau yra problema. Kol kas netgi nėra aiškios technologijos, kaip be komplikacijų pašalinti atsibodusias tatuiruotės nuo odos, netgi lazeriai palieka randus. Na, o tatuiruotės darymas pas nekvalifikuotą meistrą, jau savaime sukelia pavojų užsikrėsti hepatitu ar AIDS nuo nesterilizuotų adatų…

Giedrius Drukteinis