Gėlės moterims

Dovanoti gėles – labai sena ir graži tradicija. Senovėje apmokyti specialistai pristatydavo puokštes, kurias dovanojo tik aukštą statusą turintiems žmonėms. Nerono laikais sodininkai veisdavo gėles specialiai Romos imperatoriaus puotoms…

Laikui bėgant gėlių auginimo tradicija paplito visame pasaulyje, o kai kuriose šalyse gėlės buvo laikomos šventu augalu…

Šiais laikais bet kas gali nusipirkti gėlių, o kadaise tai buvo tik turtingų žmonių privilegija. Vieną kartą turkai, pamatę persų tulpes, buvo sužavėti gėlių grakštumo ir grožio. Jie troško bet kokiu būdu gauti šį augalą ir mokėdavo nežmogiškus pinigus. Beje, šiai gėlei pavadinimą suteikė turkai: žodis “tulpė” kilo iš turkiško žodžio „diulbaš“, reiškiančio „čalmą“ – turkišką galvos apdangalą.

Europiečiai taip pat neliko abejingi gėlių grožiui. Europoje už gėles tekdavo mokėti rekordines sumas. O Amsterdame ant vieno namo sienos galite pamatyti užrašą, kad 1643 metais minėtas namas buvo nupirktas už 3 tulpių svogūnėlius.

Krikščionių religijoje egzistuoja suvokimas, kad rojaus soduose būta ne tik vaisių, kurie maitino Adomą ir Ievą, bet ir pasakiško grožio aromatingų gėlių. Žydintys augalai buvo sukurti žmogui džiuginti ir Kūrėjui pagerbti, nes gėlėse slypi viso pasaulio grožis. Gėlės lydi žmogų visur ir visada…

Šiuolaikinis žmogus žino ir matė daugybę naujovių, jis lankė daugybę šalių, sukūrė begalę neįtikėtinų prietaisų… Tačiau, kaip ir prieš daugelį šimtmečių, žmogų žavi gėlių grožis. Progresas (kol kas) nesugadino mūsų gebėjimo pamatyti grožį pačiuose paprasčiausiuose dalykuose.

Moteris ypatingai, turbūt instinktyviai, suvokia gėlių grožį. Net ir griežtos, valdingos bei stiprios moterys mėgsta gėles. Viduje kiekviena moteris – trapi būtybė, kuriai reikia rūpesčio, dėmesio ir grožio. Netgi viena gėlytė, padovanota šiaip, be jokios progos, paprastą pirmadienį ar dar įprastesnį trečiadienį privers moterį nuolat apie jus pagalvoti.

Ir nereikia drovėtis parodyti savo jausmus. Tikras Don Žuanas žino, kad patarlė „kuo mažiau mes mylim moterį, tuo labiau patinkame mes jai“ suveikia tik santykių pradžioje. Dauguma moterų galvoja, kad vyrai – neįtikėtinai tingios būtybės, todėl jei vyras pasirūpina ir padaro moteriai ką nors gero, pvz., padovanoja gėlių, jo poelgis nelieka nepastebėtas ir be atlygio…

Daugelis vyrų dovanoja ką nors praktiško: kvepalus, kosmetiką, elektroniką ir buitinę techniką. Logiška, vyriška! Ypač kai moteris pati užsako iš jūsų dovaną, kurios ji nori. Tačiau gėlės laikomos tradiciniu dėmesio ženklu, būtent todėl vertingu, kad jis toks nepraktiškas, tačiau nuostabus! Trumpai trunkantis gėlių grožis ir tobulumas vertas atlikti tik estetinį vaidmenį!

Blogai, tačiau kai kurie vyrai paprasčiausiai nėra pratę dovanoti gėles be progos, manydami, kad jie patys – geriausia dovano mylimajai. Kartais jie net nesusimąsto apie mažytį moters troškimą gauti gėlių…

Nesulaukusios iš vyrų tinkamo dėmesio moterys pačios pasirūpino savimi ir susigalvojo šventę, kad bent kartą į metus jos „legaliai“ gautų gėlių. Aišku, tai nereiškia, kad žymioji moterų teisių gynėja Klara Cetkin 1910 metais tarptautinėje moterų-socialisčių konferencijoje pareiškė, kad damos gautų gėlių bent kartą į metus.

Dėka žymios socialistės mūsų ir kitose šalyse moterys kovo 8-tą dieną gauna dėmesio ne tik iš savo vyrų, bet ir iš bendradarbių, draugių ir pažįstamų, o vyrai mėgaujasi savo pačių žygdarbiais ir poelgiais, pvz., dovanojant mylimajai 101 rožę ir t.t. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad rodyti dėmesį ir rūpintis savo moterimi reikia nuolat, o ne švenčių metu.

Belieka išsiaiškinti, kaip geriausiai dovanoti gėles. Pageidautina žinoti, kokias gėles ir kokias spalvas mėgsta moteris, ar ji nėra alergiška ar paprasčiausiai nemėgsta kokios nors gėles.

Rinkitės puokštę, geriausiai tinkančią Jūsų damos charakteriui: švelnią ir drovią, aistringą ir emocingą, melancholišką ir santūrią. Galite kreiptis ir į gėlių pristatymo tarnybą ar saloną, kur jums tikrai patars, kokią gėlę arba puokštę vertėtų rinktis.

Taip pat kurjeriai gali pristatyti gėles tiek Jums, tiek jūsų damai. Tai labai patogu, kai nėra laiko nupirkti dovaną ir atvežti ją asmeniškai. Pagal užsakymą pristatyta puokštė tarsi pati už Jus pasakys: „Šiuo metu aš esu labai užsiėmęs, tačiau vis vien galvoju apie tave…“