Esame iš skirtingų socialinių sluoksnių. Ar santykiai įmanomi?

Kai su mylimu žmogumi žengiame prie altoriaus, dažnai įsivaizduojame, kad svarbiausia sutarti tik su savo partneriu, visa kita – nesvarbu. Deja, jau netrukus po vestuvių daugelis supranta, kad susituokė ne tik su mylimuoju ar mylimąja, o su visa jo ar jos šeima. O kas, jei esate kilę iš skirtingų socialinių sluoksnių – ar tokie santykiai įmanomi?

Įsivaizduokite, kad jūs vaikystėje su tėvais vaikščiodavote į teatrą, o vakarais jie skaitydavo jums pasakas. Be to, puikiai atsimenate krūvas laikraščių jūsų namuose, ir jie buvo skirti tikrai ne langams valyti. Tėvai nepamiršdavo ir jūsų – kas mėnesį užsakydavo vaikišką žurnaliuką. Tuo tarpu jūsų partneriui vaikystė asocijuojasi su televizoriumi, o savo tėvų jis nėra matęs su knyga rankose. Kaip manote, ar skirtingi potyriai vaikystėje nepakenks jūsų santykiams su sutuoktiniu? Juk tokiu atveju jūsų partneriui gali būti nesuprantama, kaip jūs galite leisti pinigus brangioms knygoms, o jūs nenorėsite suprasti, kaip galima tūkstančius kartų žiūrėti tuos pačius prastus filmus.

Kaip religiniai ar etniniai, taip ir socialiniai skirtumai gali komplikuoti santykius ir sukelti daug streso. Pokalbiai su partneriu apie šiuos skirtumus gali būti naudingi jūsų santykiams, tačiau tikrai nebus lengvi. Kuo labiau jums pavyks įtraukti į savo bendrą gyvenimą tradicijų iš abiejų šeimų, tuo laimingesnė pora būsite. Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pateikia keletą patarimų, kurie galbūt padės rasti sutarimą partneriams, kilusiems iš skirtingų socialinių sluoksnių.

Stenkitės ieškoti kompromisų. Jei ryžotės užmegzti santykius su žmogumi iš kito socialinio sluoksnio, greičiausiai jūsų jausmai buvo labai stiprūs. Atminkite, kad ir kokie esate skirtingi, visais klausimais galite rasti kompromisą. Pabandykite įsivaizduoti save partnerio vietoje ir suprasti, kodėl jis elgiasi vienaip ar kitaip.

Supraskite, kad jūsų partneris besąlygiškai myli savo artimuosius. Net jei, jūsų nuomone, mylimojo ar mylimosios tėvai ar kiti artimieji neturi nė vienos teigiamos savybės ir viską daro netinkamai, jie vis tiek yra jo ar jos šeimos nariai. O tai reiškia, kad jis juos myli besąlygiškai – tokius, kokie jie yra. Taigi stenkitės gerbti savo antrosios pusės jausmus ir nekalbėti apie jo artimųjų neigiamas savybes, kurių, žinoma, mes visi turime. Klystate, jei manote, kad jis ar ji tų savybių nepastebi. Tiesiog nė vienam nėra malonu pripažinti, kad tavo šeimos nariai nėra tobuli.

Sutarkite su partneriu dėl bendravimo jo artimųjų aplinkoje. Galbūt jūsų ir mylimojo ar mylimosios artimųjų požiūris į gyvenimą visais klausimais kardinaliai skiriasi.Tokiu atveju turėtumėte arba nesivelti į ginčus, kuriais vis tiek nieko gero nepasieksite, arba nebijoti išsakyti savo nuomonės. Aptarkite su partneriu, ar visada, jūsų abiejų nuomone, verta įsitraukti į diskusijas su tėvais ir kitais šeimos nariais. Gal iš tiesų kartais verta nutylėti? Kita vertus, jei niekada nesidalinsite savo mintimis, santykiai su jais niekada nepagerės. Juk tik bendravimas gali padėti rasti bendrų interesų.

Neprikaišiokite jam ar jai to, kad jo artimieji turi ydų. Nė vienas iš mūsų nėra tobulas. Galbūt jums nepatinka kai kurios antrosios pusės artimųjų savybės. Pavyzdžiui, jūs negalite suprasti, kaip jo ar jos tėvai galėjo naudoti fizines bausmes, nes, žinoma, jie nieko nėra girdėję apie pozityvų auklėjimą. Žinoma, esate teisūs, kad panašių dalykų negalite suprasti. Tačiau, deja, pakeisti nieko nebegalite. Kaip ir jūsų mylimajam ar mylimajai, jums belieka susitaikyti, kad jūsų partnerio vaikystė buvo tokia. Nepaisant to, neturėtumėte jam ar jai nuolat priminti šių skaudžių dalykų. Patikėkite, jūsų antroji pusė gerai prisimena, kokių nuodėmių yra padarę jo ar jos artimieji, tad jūsų žodžiai tik dar labiau skaudins jūsų antrąją pusę. Ar tikrai to norite?