Būk sveikas

Ar žinojote, kad 20% sveikatą lemia genai, 20% – aplinka, 10% – medicinos/sveikatos apsaugos kokybė? O net 50% sveikatos priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo! Todėl akivaizdu, kad protingai organizuodami savo gyvenimą, mes galėtume išvengti daugybės rūpesčių ir gyventi ilgiau. Juk ne veltui sakoma, jog žmogų sendina ne metai, o neatsakingas požiūris į savo sveikatą.

Kažkada sveikata žmogui reikšdavo būklę, kai niekas neskauda. Šiandien šio žodžio prasmė yra daug platesnė. Pasaulinė sveikatos organizacija pateikia tokį sveikatos apibrėžimą. Sveikata – visapusė: fizinė, dvasinė (pagrindinė), socialinė, protinė, emocinė gerovė, o ne tik ligų ar negalavimų nebuvimas. Sveikata suprantama kaip visuma, susidedanti iš viena nuo kitos priklausančių sričių ir, jei kas nors atsitinka vienai sričiai neišvengiamai paveikiama ir kita.

Fizinę sveikatą lemia geras mūsų kūno funkcionavimas ir visų organizmo sistemų sveikumas (nervų, kvėpavimo, virškinimo, dauginimosi). Protinė sveikata susijusi su būdais, kuriais mes renkame žinias iš įvairiausių šaltinių ir kaip gebame jomis pasinaudoti.

Emocinė sveikata padeda suprasti savo jausmus ir išmokti pagrįstai juos reikšti (svarbu patirti kuo daugiau gerų jausmų).

Socialinė sveikata atspindi santykius su šeima, draugais, bendradarbiais ir kitais žmonėmis. Svarbu išmokti bendravimą palengvinančių įgūdžių.

Dvasinė sveikata yra gyvybiškai svarbi bendrai mūsų sveikatai, susijusi su mūsų būties esme, su tuo ką mes vertiname ir kas iš tikrųjų mums rūpi. Ji yra žmogaus egzistencijos šerdis.

Kaip ilgai gyventi sveikam?

Suteikti organizmui tinkamą energiją ir priežiūrą – visai nesunku, reikia tik noro ir šiek tiek žinių. Kiekvienam iš mūsų genai nulemia sveikatos kokybę ir gyvenimo trukmę, kiekvienas žmogus pradeda gyvenimą nuo savo starto pozicijos. Tačiau savo rankose turime kur kas daugiau galių valdyti savijautą ir gyvenimo trukmę, nei galime įsivaizduoti. Norint gyventi ilgai, būtina saugoti organizmą nuo toksinų, nervų sistemą — nuo perkrovų, audinius ir kraujagysles — nuo sustangrėjimo.

Medicinos, biotechnologijų ir kitų mokslų pažanga suteikia mums galimybę pailginti paveldėtą gyvenimo trukmę dešimtmečiais. Deja, dauguma žmonių, patys to nesuvokdami, švaisto jiems dovanotą laiką ir nepaisant medicinos teikiamų privalumų, sugeba patrumpinti savo gyvenimą dvidešimčia ar trisdešimčia metų. Žalingų pasekmių, kone perpus trumpinančių žmogaus amžių, galime išvengti, pasirinkę natūralią, sveiką gyvenseną. Kaip tai padaryti? Nuo ko pradėti? Sveikatingumo treneris

Tomas Lenart pataria atsakyti sau į klausimus:

  • Kokia yra mano sveikata ir savijauta dabar?
  • Ar aš ja patenkintas/a?
  • Užsimerkime ir įsivaizduokime save po 10 metų… Kokia bus mano savijauta, jei ir toliau elgsiuosi taip, kaip iki šiol? Geresnė?

Būkime sau sąžiningi ir atviri, kartais tai sunkiau nei atrodo. Galite viską užrašyti. Patinka tai ką matome? Jei taip, puiku. Tuomet, keisti nieko nereikia. Nepatiko… Tokiu atveju kyla klausimas, ką daryti?

Paklauskite savęs:

Ką galiu padaryti, kad jau šiandien arba rytoj pagerinčiau savo sveikatą? Gal kasdien įprastą vieną kavos puodelį pakeisti obuoliu ar apelsinu? Bandelę iškeisti į bananą? Ryte padaryti mankštą? Nueiti pas gydytoją?

Surašykite dešimt, dvidešimt, o gal ir šimtą dalykų, kuriuos galėtumėte padaryti dėl savo sveikatos. Svarbu, kad jie būtų aktualūs. Rašykite tai, ką iš tiesų galite ir norėtumėte padaryti. Kai pabaigsite, turėsite visą sąrašą dalykų, kurie Jums asmeniškai padės tapti sveikesniais, stipresniais ir energingesniais.

Dabar imkitės darbo. Išsirinkite iš sąrašo pirmą, svarbiausią arba labiausiai patinkantį dalyką ir jį įgyvendinkite. Jei tai vizitas pas gydytoją eiliniam sveikatos patikrinimui – pirmyn! Jei noras pradėti dieną nuo 5 minučių trukmės mankštos, puiku! Gal sumanėte užsirašyti į jogą? Ar pasivaikščioti su draugais po gamtą kelis kartus per savaitę? Nesvarbu kas. Kiekvienas esame individualus ir tikrai nėra vieno teisingo kelio. Geriausi patarimai beverčiai, jei nesiruošiame jų įgyvendinti.

Pradėkime nuo to, ką galime padaryti, nuo to, kas malonu. Ir eikite pirmyn, kol pamatysite rezultatus. Jei mokėsime pasirūpinti savo sveikata, ne tik džiaugsimės gera savijauta, energija, ilgaamžiškumu – dalinsimės gyvenimo džiaugsmu. Turėsime galimybę pasirūpinti žmonėmis, kuriuos mylime, padėti savo artimiesiems, užtikrinti ilgą, sveiką ir laimingą vaikų gyvenimą.

„Ilgo gyvenimo paslaptys: sveika gyvensena, tyras oras, saikas, blaivumas ir ramus gyvenimas“, – teigė Hipokratas.