Be ginčų ir konfliktų

Žmones nuolatos veikia aplinka, kartais sukeldama ir rimtas stresines situacijas. Svarbiausia, kad kai gyvenimo partneriui taip nutinka, jūs nenusisuktumėte vienas nuo kito, bet bandytumėte išspręsti problemą drauge.

Priešingu atveju, tai gali turėti įtakos ir santykiams šeimoje. Nors prie altoriaus einame prisiekti amžiną meilę, tačiau gyvenimo įvykiai gali viską radikaliai pakoreguoti.

Pagrindinis raktas į sėkmingą gyvenimą drauge – empatija. Tai reiškia gebėjimą įsijausti, įlįsti į kito asmens kailį konkrečioje situacijoje, pabandyti suprasti, kaip jis jaučiasi, net jeigu ir nepritariama tokiai jo pozicijai ar nuomonei.

Tereikia bent po pusvalandį kasdien skirti įsijautimui į įvairias partnerio stresines situacijas: problemas darbe, nesklandumus su tėvais ar draugais. Pradėkite tai tarytum žaidimu, kuris per laiką taps savaiminiu įsijautimu ir supratimu be jokių papildomų pastangų.

Šeimos santykių ekspertai pastebėjo ryšį tarp empatiško bendravimo ir santuokos tvirtumo. Tos poros, kurios probleminėse situacijose padeda vienas kitam išspręsti kilusius niuansus yra kur kas tvirtesnės, negu tos, kurios savas bėdas sprendžia už santuokos ribų.

Svarbiausi NE:

– Neignoruokite partnerio, kai jis kalba.

– Nemenkinkite partnerio problemos. Tokie pasakymai, kaip „Tarytum, tai būtų svarbus dalykas“ ar „Tu visada tokia jautri“ yra negalimi.

– Neskubinkite spręsti problemos patarinėdami: „Na, jeigu būčiau tavo vietoje, tai…“ ar „Dabar tu turėtum…“. Tai gali tik paaštrinti ir taip sudėtingą situaciją bei dar pabloginti savijautą. Svarbiausia, kad partneris žinotų, kad gali išsipasakoti ir būti tiesiog nuoširdžiai išklausytas.

Svarbiausi TAIP:

– Būtinai klausykitės, kai partneris su jumis kalbasi. Padėkite į šalį laikraštį, jeigu reikia – išjunkite televizorių. Galvos linksėjimas ar nuolatinis kartojimas „aha“ gali reikšti, kad iš tiesų jūs negirdite, kas jums sakoma.

– Kalbėkite apie partnerio jausmus, kaip jis jaučiasi.

– Parodykite, kad jums svarbi partnerio situacija, leiskite jam pasijausti saugiai.

– Būtinai rodykite paramą savo antrajai pusei, palaikykite jo poziciją.

Comments are closed.