Akiniai nuo saulės

Po žiemos pilkumos vasarą saulėje jaučiamės kaip kurmis ištrauktas iš po žemių. Taip šviesu, kad net skauda akis. Kur akiniai nuo saulės?! Regis tiek laukėme šviesos, o sulaukę neišmanome, kaip nuo jos pasislėpti.

Lietuvoje tiek mažai vasaros. “Kodėl jūs visos nešiojate akinius ant galvos?” – stebėjosi pagyvenęs britas viename Vilniaus naktiniame klube. Mes jam uoliai papasakojome, kad dieną švietė saulė ir jie mums buvo reikalingi ant nosies. O dabar juos perkėlėme ant galvos. “Ar taip jau smarkiai švietė, – stebėjosi Vilniaus svečias. – Aš irgi vaikštinėjau po miestą”.

Pirmiausia – sveikata

Dar iki šiol Lietuvoje abejojame, kad akiniai nuo saulės yra naudingas, o ne tik madingas aksesuaras. Kai kas mano, kad tai – tuštybė, ypač jos nešioti žiemą, nors į baltą sniegą atsispindintys saulės spinduliai yra ypač ryškūs.

Apie 5 proc. mus pasiekiančios saulės šviesos yra ultravioletiniai spinduliai – UV. Nedidelės jų dozės naudingos: vitaminas D stiprina kaulus, imunitetą, atnaujina kraujo ląstelių formavimąsi.

Tačiau kai kurie medikai, ypač tie, kurie dirba privačiose okulistų salonuose, tvirtina, kad saulės spinduliai labai pavojingi ir akiniai nuo saulės – būtini. Jie tvirtina, kad plonėjant ozono sluoksniui, jis sulaiko tik dalį UV spindulių. Tai labai pavojinga akių ligomis sergantiems žmonėms. UV spindulius sugeria ragena, lęšiukas ir tinklainė. Taip skatinamas kataraktos formavimąsis. Atviri saulės spinduliai ypač pavojingi nesveikoms ir pavargusioms akims.

Pirkit tik pas mus

Akiniais nuo saulės Lietuvoje prekiauja keliolika salonų, kuriuose dirba profesionalūs konsultantai ir medikai. Visi jie vienbalsiai tvirtina, kad saulės akiniai ne tik mada ir stilingas aksesuaras, bet būtinybė sveikatai išsaugoti.

Jie siūlo akinius vaikams, skaitymui, žiūrėjimui į tolį, vairavimui, slidinėjimui. Prestižinės optikos saulės akinius siūlo pagal Europos standartus.

O – apsiniaukę, 1 – silpna saulė, 2 – vidutiniška saulė, 3 – stipri saulė, 4 – ypač stipri saulė (netinkama vairavimui).

Privačių optikų okulistai gąsdina, kad žmonės nepirktų keliolika litų kainuojančių akinių nuo saulės gatvėje. Jie neva tai tik plastmasės gabalas, kuris visai neapsaugos nuo UV.

Kokybės garantas – tik solidžios firmos vardas ir… keli šimtai už akinius nuo saulės. O ką daryti vargšui, krizės nustekentui bėdžiui, kuris prieš aštrius saulės spindulius rauko nosį?

Jei regėjimas geras, svarbiausieji pasirinkimo kriterijai yra patogumas ir kokybė. Todėl reikia rinktis kantriai ir kruopščiai. Akiniams nuo saulės, skirtingai nei koreguojantiems regėjimą, nesvarbus atstumas tarp akių centrų. Akinių forma taip pat mados ir skonio reikalas.

Madą diktuoja žvaigždės

Akinių, kaip ir drabužių mada šiemet neturi griežtų kanonų. Todėl verta prisiminti ryškiausius klasikinius modelius, kuriuos išgarsino žvaigždės. Kas nežino apvalių mažyčių Johno Lennono akinukų? Tokius ypač mėgsta intelektualai.

Klubuose labai populiarūs netikėčiausių spalvų – geltoni, oranžiniai, violetiniai ir pan. aviatorių akiniai. Tokios formos akiniai ketvirtajame dešimtmetyje buvo sukurti JAV pilotams. Jie iki šios madingi. Pavyzdys – roko grupė “Biplan”.

Jau kelerius metus madingi akiniai su plačiais spalvotais rėmeliais.

Legendinė kino žvaigždė Audrey Hepburn filme “Pusryčiai pas Tiffany” išpopuliarino tokią akinių nuo saulės formą: visiškai juodi ir ties smilkiniais smailėjantys. Tai buvo šeštojo dešimtmečio mados viršūnė.

Akivaizdžiai per dideli, apvalūs garsiosios JAV prezidento žmonos Jacqueline Kennedy Onassis akiniai jau tapo tikra legenda ir nesiruošia būti išbraukiami iš populiariausių sąrašų.