9 testai Jūsų santykiams: kiek iš jų išlaikysite?

Norite to ar ne, laikui bėgant ilgalaikiai santykiai turi išlaikyti ne vieną išbandymą. Kai kuriuos iš jų mes galime kontroliuoti, kitų – ne. Kuo daugiau šių testų išlaikysite, tuo tvirtesnė pora būsite.

Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt ne tik pateikia 9 išbandymus, kuriuos anksčiau ar vėliau tenka išlaikyti norint išsaugoti ilgalaikius santykius, bet ir pataria, kaip turėtumėte elgtis tokiose situacijose.

Gyvenimo kartu testas: jūs nusprendėte gyventi kartu.

Kaip išlaikyti? Gyventi kartu yra toli gražu ne tas pats, kas susitikinėti. Kol dar nepradėjote gyventi kartu, susitaikykite su tuo, kad buitiniai konfliktai kartais gali būti neišvengiami. Duokite sau pakankamai laiko prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų. Gyvenant kartu labai svarbu mokėti greitai atleisti ir sugebėti aptarti tam tikrus klausimus, kol dėl jų namuose dar neprasidėjo rimti kivirčai. Žodis „kompromisas“ turėtų tapta nauju jūsų gyvenimo šūkiu. Kita vertus, tai nereiškia, kad visada dėl visko turite nusileisti. Atminkite, kad nauji namai yra jūsų abiejų bendri namai, todėl juose turėtų atsirasti vietos tiek jūsų mėgstamos grupės plakatui ar partnerio ženkliukų kolekcijai.

Praeities santykių testas: jūsų draugas rado tarp jūsų daiktų jūsų buvusiojo laiškus, o jūs visai nenorėtumėte jų išmesti, net jei tas žmogus nieko jūsų gyvenime nebereiškia. Tinka ir bet kokia kita situacija, kai buvusių santykių šešėlis kiša koją jūsų naujiems santykiams.

Kaip išlaikyti? Nėra tobulų santykių, ypač tokių, kurie nutrūko. Jūsų partneris tikriausiai vienaip ar kitaip buvo įskaudintas ir kurdamas naujus santykius sąmoningai ar ne norėtų atsigriebti už viską, kas buvo ne taip. Pavyzdžiui, jei buvusi antroji pusė jam niekada nesakė komplimentų, jis gali iš jūsų reikalauti labai daug dėmesio ir komplimentų, o jus tai gali erzinti.

Pasitaikius progai be pykčio ir pavydo aptarkite dalykus, kurių jums stigo praeituose santykiuose. Pasistenkite vienas kitą suprasti ir patenkinti vienas kito emocinius poreikius. Darnūs ir harmoningi santykiai turi gydyti praeities žaizdas, todėl griežtai pamiršti viską, kas buvo iki jūsų, nėra geras sprendimas. Jei partneris iš jūsų su kaupu gaus tai, ko jam trūko praėjusiuose santykiuose, greičiausiai neraginamas išmes visus daiktus, kurie primena praeitį.

Pinigų testas: jūsų partneris netenka darbo ir visa finansinė našta tenka jums.

Kaip išlaikyti? Jei vienas iš jūsų neteko darbo, apsvarstykite naują savo biudžetą. Ko galite atsisakyti, kad mėnesio pabaigoje nereikėtų skolintis? Galbūt jūsų antroji pusė tarp naujo darbo paieškų galėtų dažniau gaminti namuose ir nereikėtų išleisti krūvos pinigų kavinėse? Bet kuriuo atveju pasiūlykite partneriui pagalbą ieškant darbo, tačiau pernelyg nespauskite. Juk nenorite, kad jūsų mylimasis ar mylimoji jaustųsi jums našta. Kita vertus, jei darbo paieškos užsitęsė per ilgai, o jūsų partneris nededa jokių pastangų, kad pakeistų situaciją, pasikalbėkite apie tai – tokia situacija negali trukti amžinai.

Artimo žmogaus netekties testas: jūsų partneris neteko artimo žmogaus.

Kaip išlaikyti? Jei jūsų mylimasis ar mylimoji gedi, leiskite jam ar jai tai daryti. Atminkite, kad gedėjimas – tai procesas ir per vieną dieną skausmas dėl netekties nepraeis. Tiesa ta, kad kiekvienas žmogus skirtingai susidoroja su artimojo netektimi ar liūdesiu, todėl leiskite mylimajam ar mylimajai rinktis savo kelią, kaip išgyventi netektį: galbūt jis (ji) nuolat verkia, o gal elgiasi taip, tarsi nieko nenutiko. Vienintelis dalykas, kurį privalote padaryti – visada būti šalia.

Neištikimybės testas: santykiuose susidūrėte su emocine arba fizine neištikimybe.

Kaip išlaikyti? Net jei esate šimtu procentu įsitikinę, kad jūsų antroji pusė niekada jūsų neišduos, negalite garantuoti, kad jums neteks susidurti su neištikimybe – nesvarbu, ar ji būtų fizinė, ar emocinė. Galiausiai su neištikimybe galite susidurti, jei per mažai su antrąja puse kalbatės šiuo klausimu. Pavyzdžiui, galbūt nekalto flirto su bendradarbe jūsų partneris nevertina kaip neištikimybės, o jums tai – didžiausia tragedija. Todėl turėtumėte aptarti, kas jums abiem yra neištikimybė ir kaip elgtumėtės, jei visgi tektų su ja susidurti.

Tapimo tėvais testas: laikas bėga, o jūs vis dar neturite vaikų – laikas apsispręsti, ko norite iš santykių.

Kaip išlaikyti. Sprendimas, ar norite ir kada norite turėti vaikų, gali būti vienas iš svarbiausių, ypač tuomet, kai jūsų nuomonės dėl to išsiskiria. Jei nesate tikri dėl šio sprendimo, apsvarstykite du savo gyvenimo scenarijus – vieną tokį, jei vaikų neturėtumėte, ir kitą tokį, jei jų turėtumėte. Įsivaizduokite, koks jūsų gyvenimas būtų senatvėje su vaikais ir be jų. Kurio gyvenimo labiau norėtumėte? Jei norite vaikų, kiek galite laukti, kol ir jūsų partneris bus tam pasirengęs?

Į šiuos klausimus turite atsakyti sąžiningai, tik tuomet galėsite būti tikri, kad nepadarysite klaidos. Jei vienas iš jūsų yra įsitikinęs, kad vaikų niekada gyvenime nenorės, kitas turėtų apsispręsti, ar yra pasirengęs gyvenimui be vaikų ir priimti situaciją tokią, kokią ji yra. Viltis, kad partnerio nuomonė pasikeis, nevertėtų – to gali ir neįvykti, o kai nebenorėsite laukti, gali būti ir per vėlu.

Antrosios pusės šeimos testas: jūs nesutariate su kuriuo nors jos (jo) šeimos narius.

Kaip išlaikyti? Idealiu atveju visi jo (jos) šeimos nariai yra tokie nuostabūs, kurie per trumpą laiką tampa jūsų geriausiais draugais. Deja, realybėje taip nutinka labai retai. Paprastai mylimojo ar mylimosios šeimoje atsiranda bent vienas šeimos narys, su kuriuo mielai neturėtumėte nieko bendro. Taisyklė Nr. 1 – negalima veltis su tuo šeimos nariu į atvirus konfliktus ir jo (jos) atvirai įžeidinėti. Stenkitės visą savo dėmesį sutelkti į santykius su antrąja puse, o ne su jos (jo) šeimos nariais. Stenkitės nekonfliktuoti su savo antrosios pusės giminėmis.

Ligos testas: jūs ar jūsų partneris sunkiai susirgo, o gal susilaužė koją ar pan.

Kaip išlaikyti? Šis išbandymas yra vienas sunkiausių. Juk tokioje situacijoje vienas iš jūsų tampa slaugytoju, o kitas – ligoniu. Jei jums atiteko slaugytojo vaidmuo, rūpinkitės savo mylimuoju. Jei įmanoma, stenkitės net ir tokioje situacijoje pakurstyti vienas kito jausmus. Panašūs išbandymai labai daug gali atskleisti jūsų partnerio savybių, apie kurias nieko nenutuokėte, ir patikrinti, ar iš tiesų jam (jai) rūpite.

Depresijos testas: vienas iš jūsų išgyvena depresiją. Kaip išlaikyti? Žmonės, kurie niekada nepasiduoda depresijai, sunkiai gali įsivaizduoti, ką jaučia tas, kuris kartais pasiduoda liūdesiui. Pats blogiausias dalykas, kurį galite padaryti tokioje situacijoje, tai pasakyti partneriui, kad jis tiesiog pralinksmėtų – jei tik viskas būtų taip paprasta… Taip pat nevalia užgožti partnerio kalbomis apie savo jausmus ir įvykius. Geriausia, ką galite padaryti tokioje situacijoje, tai išklausyti partnerį, paklausti jo, kaip jis (ji) jaučiasi, ir stengtis padėti jam jaustis mylimam ir suprastam.