7 situacijos, kai santuokoje turėtumėte pamiršti kompromisus ir skirti laiko sau

Nuolat eiti į kompromisus ir galvoti tik apie kitus – štai kaip moterys dažnai elgiasi šeimoje ir tai puiku. Tačiau santuoka pirmiausia yra dviejų žmonių sąjunga, todėl per daug altruistiškas požiūris kartais gali pakišti koją darniems santykiams.

Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pateikia kelias situacijas, kai turėtumėte pamiršti aplinkinius ir pagalvoti apie save – juk jei nemokėsite mylėti savęs, nemokėsite mylėti ir kitų.

1. Kardinaliai pasikeitė jūsų išvaizda. Iš pradžių jūs praleidžiate kelias aerobikos treniruotes, vėliau nustojate reguliariai vaikščioti į kirpyklą ir vis rečiau kreipiate dėmesį į tai, ką apsirengiate. Galiausiai vieną dieną pažiūrėjusi į veidrodį išsigąstate – matote visai ne tą gražią merginą, kuri kadaise ėjo prie altoriaus, o nepažįstamą paliegusią moterį juodais paakiais.

Kad ir kaip sunku būtų, kartais turėtumėte rasti laiko sau. Jei nebepažįstate moters veidrodyje, privalote ko nors imtis. Susidarykite mėnesio grafiką, kiek ir kada laiko skirsite grožiui. Pavyzdžiui, pirmą mėnesio dieną eikite į kirpyklą, kiekvieną pirmadienį ryte pasisverkite, o antradienio ir ketvirtadienio popietę eikite į sporto klubą. Žinoma, be sutuoktinio pagalbos neišsiversite – kai būsite užimta, jam teks prižiūrėti vaikus. Susitarkite, kad kitus du vakarus jūs prižiūrėsite vaikus, o jis galės skirti laiko sau.

2. Jūsų darbo kalendoriuje visi įrašai skirti kitų poreikiams patenkinti. Žinoma, darbas yra darbas, tačiau jūsų darbo kalendoriuje turi atsirasti įrašų, kurie skirti tik jums. Jei jau seniai svajojate padirbėti sode ar pažiūrėti kokį nors filmą, nebijokite pasakyti savo sutuoktiniui, kad šį kartą pas jo tėvus jis turės važiuoti vienas, o jūs užsiimsite kita veikla. Leiskite kartais sau būti spontaniškai ir, svarbiausia, atminkite, kad neturite jaustis dėl to kalta.

3. Jaučiate, kad rūpintis vaikais yra tik jūsų reikalas. Jei palikdama vaikus su vyru jaučiatės taip tarsi palikdama juos su vyriausiu vaiku ir nuolat jam skambinate, ar nepamiršo padaryti to ar ano, neabejokite, kad jums reikia atitrūkti nuo buitinių rūpesčių ir pailsėti. Turėtumėte suprasti, kad jūs abu su sutuoktiniu esate suaugę žmonės ir esate vienodai atsakingi už vaikus. Būtinai kartais leiskite savo vyrui prižiūrėti vaikus, juk tai vienas iš būdu jiems stiprinti tarpusavio ryšį. Be to, turėtumėte pasitikėti savo vyru ir leisti jam rūpintis jais savarankiškai – juk jis jų tėvas.

4. Smarkiai susipykote su vyru. Jei dėl ko nors labai susibarėte su vyru, verčiau leiskite nurimti emocijoms nei pasakykite ką nors, dėl ko vėliau teks gailėtis. Taigi jei matote, kad ramiai santykių nebepavyksta išsiaiškinti, kol nusiraminsite, skirti sau laiko pabūti vienai – galbūt išeikite į parduotuvę ar pasivaikščioti. Bandymas pažvelgti į situaciją iš šalies gali padėti rasti konflikto sprendimo būdą.

5. Nežinote, kodėl pykstate ant sutuoktinio. Jis puikus tėvas, padeda jums buityje, visada išklauso ir atsižvelgia į jūsų nuomonę, tačiau vis tiek kažkas negerai? Jei jaučiate, kad santykiai jus kasdien vis labiau nuvilia, tačiau negalite įvardinti, ką jūsų sutuoktinis daro blogai, skirkite bent vieną vakarą sau – paskaitykite mėgstamą knygą ar pamedituokite.

Šiek tiek atsipalaidavusi turėsite laiko pagalvoti, ko konkrečiai jūs tikitės iš savo mylimojo, o kai tai žinosite, galėsite apie tai su juo pasikalbėti. Beje, jei jūsų sutuoktinis kokiu nors savo elgesiu jus nuliūdino, nelaikykite neigiamų emocijų savyje, o iš karto su juo pasikalbėkite – besikaupiantis pyktis neabejotinai pakiš koją jūsų santuokai, todėl geriausia viską išsiaiškinti iš karto. Žinoma, nereikia kaltinti vienas kito, o tiesiog ramiai pasikalbėti.

6. Negalite prisiminti, kada paskutinį kartą kam nors pasakėte „ne“. Per daugelį santuokos metų jūs niekada nepasakėte „ne“ seksui, kad ir kokia jausdavotės pavargusi. Per tuos metus nebuvo nė vienos dienos, kai jūs neparuošėte pietų. Kitaip tariant, niekada sau neleidžiate kitų poreikiams pasakyti „ne“. Jei pastarieji keli sakiniai idealiai apibūdina jus, būkite atsargi. Jei niekada neskirsite laiko savo poreikiams, anksčiau ar vėliau imsite jaustis viskuo nusivylusi.

7. Praradote sekso poreikį. Jei pastaruoju metu pastebėjote, kad jūsų vyras jau seniai jūsų nebetraukia, akivaizdu, kad išgyvenate santykių krizę. Pyktis ant sutuoktinio, pabodusi rutina – nesvarbu, kokios sumažėjusio seksualinio potraukio priežastys, pripažinkite, kad neigiamos emocijos kenkia jūsų santykiams. Pakalbėkite su sutuoktiniu apie tai, kaip jis galėtų padėti jums jaustis geriau – galbūt galėtų daugiau padėti buityje ar dažniau pasaugoti vaikus. Jei yra galimybė, išvažiuokite kur nors savaitgaliui – tik jūs dviese. Aplinkos pakeitimas dažnai padeda poroms atgaivinti aistrą miegamajame.