5 verslo strategijos jūsų šeimos laimei

Ar žinojote, kad šeimai galima pritaikyti sėkmingo verslo strategijas? Išbandykite ir pamatysite, kad versle ir šeimoje galioja panašūs dėsniai. Pateikiame 5 verslo strategijas ir principus, kurie tinka verslo ir šeimos partnerystei.

1. Žinokite savo VIP’us.

Bonnie Bruderer, kompanijos „VISS“ įkūrėja ir vadovė, užsiimanti darbuotojų ir organizacijų mokymais, pataria susidaryti penkių svarbiausių dalykų, kurių tikitės iš sutuoktinio, sąrašą: išklausymas, užuojauta, supratimas ir pan. Tegu jūsų antroji pusė tokį sąrašą sudaro ir jums. Lūkesčius B. Bruderer siūlo vadinti VIP’ais (angl. very important principles – svarbiausi principai). Tokia pati praktika naudojama darbuotojų ir vadovybės santykių praktikoje. Darbuotojai turi žinoti, ko iš jų reikalauja vadovybė ir turi suprasti, ką jie gali duoti savo darbdaviui. Toks žinojimas tiesiogiai veikia jų kasmetinį įvertinimą ir darbo rezultatus.

Pavyzdys. Marta jau 12 metų yra ištekėjusi už savo gyvenimo meilės – Danielio. Prieš aštuoniolika mėnesių šeima persikėlė gyventi į kitą miestą, nes Marta pakeitė darbą. Ji daug dirba ir jai trūksta laiko šeimai. Todėl Marta susidarė savo VIP’ų sąrašą: prisiminti šeimos planus, išklausyti vyro nuomonę, bendradarbiauti šeimos labui, daugiau juoktis ir žaisti su vaikais, rūpintis namais. Šį sąrašiuką ji pristatė savo vyrui, norėdama, kad ne tik ji, bet ir jos vyras siektų tokių pat tikslų. Danielis, pamatęs sąrašą, nusijuokė ir pasakė, kad iki šiol jis teisingai atlikdavo tik du punktus. Po kelių dienų Marta pastebėjo, kad Danielis atkreipė dėmesį į jos sudarytą sąrašą. Ji sako: „Mano vyras netrukus pasikeitė . Šią strategiją vėliau pritaikiau ir darbe“.

2. Kreipkite dėmesį į pozityvias partnerio savybes.

Kelių kompanijų vadovas Scottas Blanchardas sako, jei norite pakeisti savo sutuoktinio elgesį, visą dėmesį kreipkite tik į teigiamas jo savybes. „Visada geriau pabrėžti teigiamas darbuotojo savybes nei neigiamas. Esu įsitikinęs, kad toks požiūris efektyvus ne tik darbiniuose, bet ir šeimos reikaluose.“ Tad užuot puolę priekaištauti antrajai pusei, pasakykite, kokį partnerio elgesį vertinate ir tik pridurkite, ką jis galėtų daryti dar geriau.

Pavyzdys. Amanda žino, kad jos seksualinis potraukis yra didesnis nei jos vyro Jono, tačiau šeimoje dėl to įtampa nebekyla. Ji sako: „Iš pradžių jausdavausi atstumta ir nereikalinga. Dažnai suirzdavau ir puldavau priekaištauti. Vėliau supratau, kad toks mano elgesys ir požiūris griauna mūsų santuoką. Nusprendžiau liautis jį kaltinusi ir priekaištavusi. Pabandžiau jį suprasti ir atrasti teigiamas vyro savybes, dėl kurių jį myliu. Nustojau skųstis ir stengdavausi jam priminti, kokias jo savybes vertinu. Įtampa dingo, o kartu pagerėjo seksualinis mūsų gyvenimas“.

3. Nesiųskite žvirblio į erelių mokyklą.

„Niekas negali teigti, kad žvirblis yra blogesnis nei erelis arba atvirkščiai. Tai du skirtingi ir savaip gražūs sutvėrimai. Kiekvienas jų yra savaip gabus ir patrauklus“, – rašo knygos „The Golden Rules for Managers“ autorius Frankas McNairas. Pasak jo, geri ir efektyvūs vadybininkai padeda savo darbuotojams atrasti stipriąsias puses ir išmokti jas tinkamai panaudoti. Tas pats galioja ir santykiams. Nebūtinai moteris namuose turi gaminti maistą ir nebūtinai vyras turi nešti šiukšles. Paskirstykite buities darbus taip, kad jie netaptų problema.

Pavyzdys. Diana pastebėjo, kad rytinis vaikų ruošimas į mokyklą jai kelia didelį stresą, o jos vyras visai jai nepadeda. Ji paprašė savo vyro Niko, kad jis užsiimtų rytine ruoša, o ji perimsianti jo buities darbus vakarais. Toks darbų apsikeitimas buvo sėkmingas. Diana nebejaučia rytinio streso, o Nikas grįžęs iš darbo gali ramiai ilsėtis.

4. Į santykius žvelkite įvairiapusiškai.

Per kasmetinius įvertinimus siūloma darbuotojams pažvelgti į savo darbą ne tik iš savo pusės, bet pabandyti save įvertinti įsijautus į darbdavio vaidmenį ir atvirkščiai – darbdaviams pasijusti darbuotojo kailyje. „Toks metodas vadovams leidžia atrasti savo silpnąsias savybes, o darbuotojams kritiškai įvertinti savo darbo rezultatus“. Toks savianalizės principas labai naudingas ir šeimyniniams santykiams. Nebijokite kritikos savo antrajai pusei, bet nepamirškite, kad ji turi būti konstruktyvi.

Pavyzdys. Karen ir Brandonas susituokę jau 8 metus. Jie turi du vaikus ir laukiasi trečiojo. Didžiausia šeimos dilema: ar Karen po gimdymo turi grįžti į darbą, ar rūpintis namais. Abu šeimos nariai užsispyrę laikėsi savo nuomonės – Brandonas manė, kad Karen turėtų likti namie, o Karen norėjo grįžti į darbą. Pora paprašė draugų ir šeimos narių įvertinti jų nuomones ir pasakyti, kokios, jų manymu, yra svarbiausios šeimos problemos. Pašalinių žmonių komentarais pora liko patenkinta. Jie leido save ir savo elgesį pamatyti iš šalies. Pora suprato, kad turi ieškoti kompromiso ir liautis kategoriškai laikytis savo nuomonės.

5. Patenkinkite kliento poreikius.

„Jūsų kompanija gali sulaukti naujo kliento, kuris kompanijai atneš milijonus. Ar jūs sėdėsite ir lauksite, kol sėkmė jums nusišypsos? Žinoma ne, jūs dirbate ilgai, atliekate tyrimus, ieškote savo pranašumų. Kodėl? Todėl, kad kliento poreikiai turi būti patenkinti“, – sako verslininkė Julie Spira. Sutuoktiniai taip pat turi domėtis vienas kito poreikiais ir stengtis juos įgyvendinti. Tik taip galima sukurti sėkmingą šeimą.

Pavyzdys. „Mano vyras dažnai kviečia mane vakarienės į restoraną. Jis žymisi kalendoriuje visas svarbias datas, nes žino, kad man labai malonu paminėti svarbias progas. Taip pat jis domisi mano poreikiais ir žino, ką mėgstu ir ko ne. Stengiuosi jam atsidėkoti tuo pačiu“, – sako Laurene.