10 vaikų auklėjimo taisyklių

Darbeliai tėvų namuose.

Visi šeimos nariai dirba savo darbus, vaiko darbelis – mokykla. Po darbų – kiekvienas šeimos narys, vaikai ne išimtis, savo darbelius ir pareigas (pagal amžių ir galimybes) turi atlikti namuose.

Nuo pat pirmos klasės nepadėti ruošti pamokų namuose.

Jei vaikas nežino kaip ruošti namų darbus, turi eiti pas mokytoją, klasiokus ir teirautis. Vaikas turi įprasti savarankiškai rinkti informaciją ir suprasti, kad mokosi dėl savęs ir pats kuria savo ateitį.

Suteikti meilę ir saugumo jausmą.

Visais gyvenimo atvejais ir amžiaus laikotarpiais vaikas turi jaustis saugus ir mylimas namuose.

Nelepinti.

Vaiko lepinimas nei kiek nesusijęs su meile. Norint vaikui suteikti viską, kas geriausia – reikėtų labiau akcentuotis ne į materialias vertybes, o geriau išugdyti atsakomybės jausmą, savarankiškumo, lankstumo įvairiose gyvenimo situacijose.

Tėvų namų taisyklės.

Kol vaikai gyvena tėvų namuose, juose galioja tėvų taisyklės. Tėvų žodis lemiamas visais klausimais. Kai tėvai atvyksta į savo suaugusių vaikų namus, turi jausti, kad randasi svečiuose ir čia jau galioja jų vaikų taisyklės.

Išmokyti, kad niekada nesitikėtų pagalbos iš šalies, kad kiti neprivalo padėti.

Daugelis iš mūsų buvo auginti priešingai, todėl dabar pykstame, esame nepatenkinti,nusiviliame, kai artimieji nepadaro kažko, ko mes iš jų tikimės, pvz. nepaskolina pinigų, neišsprendžia mūsų bėdų, nesutinka kažkur drauge nueiti ir pan. Vaikus turime auklėti, kad jie gebėtų atsakyti už save ir nesitikėtų iš kitų pagalbos. Padėjo – ačiū, jei atsakė – nieko tokio, nenusivilia.

Nedėti lūkesčių, kad vaikai gyvens gyvenimą, kokį Jūs jiems esate numatę.

Tėvai turi gyventi savo gyvenimą, vaikai savo. Visuomet linkime savo vaikams paties geriausio, tačiau nereikėtų vaikui primesti savo norų ar svajonių, kurių pačiam kadaise nepavyko realizuoti. Ne kiekvienas vaikas gali ir nori tapti puikiu teisininku, kuriuo mes norime, kad jis taptų. Iš jo gali išaugti nuostabus menininkas.

Suaugusiems vaikams tėvų namai – ramybės uostas.

Vyresniems, suaugusiems vaikams tėvų namai turi būti kaip ramybės uostas. Čia jie gali puikiai jaustis ir bet kokiai situacijai susiklosčius gauti ne moralizavimą, o nuoširdų ir šiltą palaikymą.

Suteikti pasirinkimo laisvę. Vaikas jau nuo mažens turi žinoti, kad turi pasirinkimo laisvę ir kad už savo sprendimą, gautą rezultatą, turės atsakyti.

Nekreipti dėmesio „ką žmonės pasakys“.

Augindami vaikus dažnai kreipiame didelį dėmesį, ką apie Jūsų vaiką pasakys darželio, mokyklos auklėtojai, draugai, giminės, todėl stengiamės, kad vaikas visuomet būtų švariai, apsirengęs, gražiai elgtųsi, atitiktų visuomenės standartus. Pirminis tikslas turėtų būti išugdyti sąmoningus vaikus, o ne įtikti aplinkiniams.